15 Şubat protestoları Avrupa’da sürüyor: Tecridi kıralım, faşizmi yenelim!-YENİLENDİ-II

15 Şubat Komplosu Avrupa’nın birçok kentinde protesto edilirken, “Önder Apo özgür bırakılmayana kadar hiçbirimiz özgür değiliz. Tecridi kıralım, faşizmi yenelim, Kurdistan’ı özgürleştirelim” denildi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo’nun yıl dönümü dolayısıyla Almanya’nın başkenti Berlin, Stuttgart, Darmstadt, Duisburg, Hamburg ve Köln; Fransa’nın başkenti Paris merkezde ve Evry banliyösünde, Avusturya'nın başkenti Viyana'da ve İsviçre'nin Zürih kentinde protestolar gerçekleştirildi.

STUTTGART

Stuttgart ve Esslingen Demokratik Kürt Toplum Merkezleri, 15 Şubat Komplosu’nu Stuttgart Königstrasse’de protesto etti. Kurdistan Devrim Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunda bulunan Kurdistanlılar, "Wir verurteilen den 15. Februar Komplett gegen Abdullah Öcalan" (Abdullah Öcalan'a yönelik 15 Şubat'ı tümden kınıyoruz) yazılı pankartı açtı.

Ayrıca "Roja Reş" dövizleri ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a özgürlük talepli flamalar taşındı. Kürt Kadın Hareketi tarafından yapılan açıklamada, ülkede yaşanan depremde hayatını kaybedenler için başsağlığı dilendi ve dayanışma ağının büyütülmesinin önemi dile getirildi. Eylemciler daha sonra depremzedeler için açılan yardım çadırını ziyaret etti.

DARMSTADT

Darmstadt’ta da Sara Kadın Meclisi ile Kürt Halk Meclisi’nin organizesiyle protesto mitingi düzenlendi.

Mitingde 15 Şubat 1999’da uluslararası devletler eliyle Türkiye’ye kaçırılan ve İmralı adasına hapsedilen Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ağır bir izolasyona tabi tutulduğu belirtilerek, son 2 yıldan beri de kendisinden hiçbir şekilde haber alınamadığına dikkat çekildi.

“Derhal Önder Apo ile görüşülsün” diyen Kurdistanlılar, “Artık Önder Apo’yu özgürleştirme zamanıdır. Önder Apo özgür bırakılmayana kadar hiçbirimiz özgür değiliz” dedi.

Miting, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe” ve “Azadiya Serok Apo azadiya me ye” sloganları attı.

PARİS

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 15 Şubat 1999'da gerçekleştirilen Uluslararası Komplo, Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen basın açıklaması ile protesto edildi. 

Strasbourg Saint-Denis (Kemer) önünde bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın bayrakları ile birlikte “Tecridi kıralım, faşizmi yenelim, Kurdistan’ı özgürleştirelim” pankartı açtı. 

Kurdistan’da meydana gelen deprem için hayatını kaybedenler ile birlikte Kurdistan Devrim Şehitleri adına bir dakikalık saygı duruşunda bunulduktan sonra komploya dair Fransızca bildiri okundu.

Ardından Fransa Demokratik Kürt Konseyi Eşbaşkanı Xanê Akdoğan bir açıklama yaptı. 

Akdoğan, “Kürt sorununa çözüm bulunması, Türkiye'nin ve Ortadoğu'nun demokratikleşmesi ve çatışmaların sona ermesi için Rêber Apo’nun serbest bırakılması gerekiyor. Kürt halkı olarak CPT'yi, Avrupa Konseyi'ni ve Birleşmiş Milletler'i acilen tavır almaya, İmralı'daki işkence sistemine son vermeye ve İmralı’ya acil heyet göndermeye çağırıyoruz. Ayrıca uluslararası kuruluşları, sendikaları, partileri, aktivistleri ve demokrasi ve insan hakları savunucularını Öcalan'ın özgürlüğü ve tecridin sona ermesi için kampanyalara aktif olarak katılmaya çağırıyoruz“ dedi. 

Eylem, “Öcalan’a Özgürlük” ve “Bijî Serok APO” sloganları ile sona erdi. 

DUISBURG

15 Şubat Komplosu, Almanya’nın Duisburg kentinde de bir yürüyüşle protesto edildi. Duisburg ve Düsseldorf’ta yaşayan Kurdistanlıların katılımıyla düzenlenen yürüyüşte, sık sık “Bijî Serok Apo” sloganı atıldı. Eylem,  KCDK-E’nin hazırladığı bildirilerin okunması ve FED-MED Eşbaşkanı Ehmed Kobanê’nin konuşmasından sonra sloganlarla sona erdi.

BERLİN


Almanya'nın başkenti Berlin'de 15 Şubat 1999 tarihinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın Uluslararası Komplo sonucu Türkiye’ye kaçırılması, 24’üncü yıl dönümünde protesto edildi
Dest-Dan Kadın Meclisi ve Nav Berlin’in (Özgür Kürdistanlılar Meclisi) çağrısı ile Alexanderplatz'da bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, Uluslararası Komplo’nun 24. yılında tecridi kıracağız, özgürlüğü sağlayacağız” dedi.

 Kurdistan Devrim Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşunun ardından açıklamalar yapıldı.

Eylemde söz alan Nav Berlin Meclis Üyesi Mazlum Karagöz, “Dört parça Kurdistan'da Kürt halkı katliam politikaları ile karşı karşıyadır. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Türk faşizmi karşısında Kürt halkının özgürlüğü için mücadele veriyor. Tecrit devam ettiği sürece, uluslararası heyetler açıklamalar yapmadığı sürece bizim direnişimiz sürecektir” diye konuştu.
Nav Berlin Meclis Üyesi Hüseyin Yılmaz da söz alarak şunları söyledi: “Uluslararası güçlerin amacı, komplo ile Kürt Halk Önderi şahsında Kürt halkı ve Ortadoğu halklarını esir alarak, savaşların devam etmesini sağlayarak kan dökülmesini sağlamaktır. Uluslararası Komplo’da yer alan ve sessiz kalanları burada kınıyoruz. Kürt halkının varlığı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile bağlantılıdır. Bu sebeple Önder Apo etrafında kenetlenmeye, özgürlüğünü sağlayana dek mücadelemize devam etmeliyiz.”
Miting boyunca "Bê Serok jiyan nabe”, “Es lebe Öcalan”, “Bijî Serok Apo”, “Jin jiyan azadî sloganları atıldı.

HAMBURG

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a karşı gerçekleştirilen Uluslararası Komplo, 24’üncü yıl dönümünde Hamburg’da düzenlenen bir mitingle protesto edildi.

Mitingde bir konuşma yapan siyasetçi Selma Irmak, İmralı’da süren tecridin tüm Kürt halkına karşı olduğunu söyledi. Abdullah Öcalan’ın halkın iradesi olduğunu söyleyen Selma Irmak, halk olarak faşizme asla teslim olmayacaklarını vurguladı.

Irmak, Mereş merkezli yaşanan depremde Kürt halkının tekrar yanlızlığa mahkum edildiğini belirterek, Kurdistan yardım kuruluşu Heyva Sor üzeri dayanışma çağrısı yaptı.
Yazar Anja Flach’ta yaptığı konuşmada tecridin insanlık suçu olduğunu söyledi.

Miting, “Bijî Serok Apo” ve “Jin jiyan azadî” sloganlarıyla sona erdi

KÖLN

15 Şubat 1999'da Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın, Kenya'da uluslararası bir komplo ile kaçırılarak Türk hükümetine teslim edilmesinin 24’üncü yıl dönümü dolayısıyla çok sayıda eylemci de 17:00-18:30 saatleri arasında Köln merkez tren istasyonu önünde bir araya geldi.

Viyan Kadın Meclisi, MLKP, TJK-E temsilcilerinin birer konuşma yaptığı mitingde, Abdullah Öcalan'ın ağır izolasyona tabi tutulması ağır bir insan hakkı ihlali olarak değerlendirildi ve kınandı.  

Mitingde Tev-Cand kültür hareketi adına Hozan Şemdin de bir konuşma yaptı ve stranlar seslendirdi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da Kurdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik Uluslararası Komplo’nun 24’üncü yıl dönümü dolayısıyla akşam saatlerinde Albertinaplatz’ta bir araya gelerek, meşaleli protesto yürüyüşü düzenledi.

Yürüyüş, Kurdistan Devrim Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ve Uluslararası Komplo’ya dair yapılan açıklamalar ardından başladı.

Yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a özgürlük talep eden, Uluslararası Komplo’yu kınayan Almanca pankartlar ve üzerinde Abdullah Öcalan’ın fotoğraflarının bulunduğu flamalar taşındı. Eylemciler Karlsplatz’a ulaşıncaya kadar Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğünü talep eden sloganlar attı.

Yürüyüş boyunca "Bê Serok jiyan nabe”, “Es lebe Öcalan”, “Bijî Serok Apo”, “Freiheit für Öcalan Frieden in Kurdistan“, “Bi can  bi xwîn te re ne ey Serok“ sloganları atıldı. 

Yürüyüşte TCŞ, Komitern ve FEY-KOM aktivistleri açıklamalar yaptı. Konuşmalarda, “Kürt halkının varlığı, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile bağlantılıdır ve artık Kürt halkı Önderi Abdullah Öcalan’ı özgürleştirme zamanıdır. Önderlik bırakılmayana kadar hiçbirimiz özgür değiliz” denildi. 

Yürüyüş, Karlsplatz’ta sona erdi. 

ZÜRİH

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik 15 Şubat 1999'da gerçekleştirilen Uluslararası Komplo, İsviçre’nin Zürich kentinde düzenlenen basın açıklaması ve yürüyüş ile protesto edildi. 

Helvetiaplatz’da bir araya gelen Kurdistanlılar ve dostları, ilk olarak Mereş merkezli yaşanan depremde yaşamını yitirenler için mum yakıp saygı duruşunda bulundu.

İlk sözü alan İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı İsmail Kardaş, depremde 36 bin insanın hayatını kaybettiğine işaret ederek, devletin zamanında müdahale etmediğini dile getirdi. Kardaş “Yaşanan bu felaketin sorumlusu devletir. İlk 3 gün müdahale etmeyerek binlerce insanın ölmesine neden olmuştur. Bu bir soykırımdır. Yüzyıldır Kürtler soykırımla karşı karşıyadır. Bunun en açık örneği de Önderliğimizin uluslararası bir komplo ile esir edilerek Türkiye’ye teslim edilmesidir. Bizler bu soykırıma karşı direneceğiz. Önder Apo özgür oluncaya kadar asla durmayacağız. Önderliğimizin demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü paradigması yaşama geçirmiş olsaydık, bugün binlerce insanımız ölmemiş olacaktı. Biz Önderliğimize bunun özeleştirisini veriyoruz. Buradan bir kez daha uluslararası güçlere sesleniyoruz. Önder Apo üzerindeki tecridin kaldırılmasını sağlayın. Önderliğimizin fiziki özgürlüğü bizim mücadele gerekçemizdir. Önder Apo’yu özgürleştirinceye kadar mücadele edeceğiz. Uluslararası Komplo’nun 24. yılında bu komploda yer alanları bir kez daha lanetliyoruz. Bijî Serok Apo” dedi.

Eyleme Kürtlerin yanı sıra çok sayıda İsviçreli de katıldı. Bunlardan biri de Soliford adlı yardım kuruluşu adına katılan Urs Brickensinlog’du. Yaşanan deprem felaketi dolayısıyla Kürt halkıyla dayanışma içinde olacaklarını belirten Brickensinlog, “Büyük felaket nedeniyle yaşamını yitirenleri saygıyla anıyorum. Kürt yardım kurumu Heyva Sor a Kurdistan’ın başlatmış olduğu kampanyayı destekliyoruz. Her zaman Kürt halkının yanında olduğumuzu ifade etmek istiyoruz” dedi.

Bu yıl 7.’si İsviçre’de gerçekleşen “Öcalan’a Özgürlük Enternasyonalist Yürüyüşü” eylemcisi Kenyalı Grassroots Liberation hareketinin sözcüsü Gacheke Gachihi de bir konuşma yaptı. Abdullah Öcalan’ın uluslararası bir komplo ile Kenya’dan Türkiye’ye verilmesini kınadığını belirten Gachihi, bir Kenyalı olarak onun özgürlüğüne kavuşması için mücadele ettiğini belirterek “Biz Önder Apo’nun özgürlüğü için mücadele veriyoruz. Bu mücadelemiz onun özgürlüğü sağlanana kadar sürecek” dedi.

Eylemde İsviçre Kürt Kadın Hareketi (YJK-S) adına hazırlanan Almanca bildiri de okundu. Bildiride Kürt kadınların olarak Abdullah Öcalan özgür oluncaya kadar mücadeleyi sürdüreceklerine vurgu yapılarak, “Uluslararası güçler bundan 24 yıl önce Önderliğimizi esir alıp Türkiye’ye teslim etti. 15 Şubat bizim için kara bir gündür. Bu komploda yer alan bütün güçleri lanetliyoruz. Önderliğimiz özgür oluncaya kadar mücadelemizi sürdüreceğiz” denildi.

Son olarak Halkların Birleşik Devrim Hareketi (HBDH) adına Metin Yılmaz konuştu. Depremde yaşananlara dikkat çeken Yılmaz, halkın iktidar tarafından ölüme terk edildiğini söyledi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye verildiği zaman cezaevinde olduğunu ve o dönem onlarca kişinin bedenlerini ateşe verdiğine vurgu yapan Yılmaz, “Onlarca tutsak Abdullah Öcalan için bedenini ateşe vererek ölümsüzleşti. Onları saygıyla anıyoruz. O günlerde zindanlarda direndik, bugün de direnmeye devam ediyoruz. HBDH olarak birlikte mücadelemiz sürüyor. Bu ceberut sistemi yenene ve Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü sağlanana kadar mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.

Kitle, konuşmaların ardında yürüyüşe geçti. Zürih merkez tren istasyonuna kadar sloganlarla yürüyen eylemciler, tekrar Helvetiaplatz’a kadar yürüyerek burada eylemlerini sonlandırdı.

PARİS/EVRY

Uluslararası Komplo’nun 24. yılı Paris’in Evry banliyösünde yapılan bir yürüyüş ile protesto edildi. Çiçek Botan Kadın Meclisi ve gençlik öncülüğünde yapılan yürüyüşte sık sık Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan lehine sloganlar atıldı. Kürt Kültür Merkezinin önünden Grigny Belediye binasına kadar devam eden yürüyüş sonunda Fransızca ve Kürtçe konuşmalar yapılarak günün anlam ve önemi vurgulandı. Komplo güçlerin lanetlendiği eylemde, Abdullah Öcalan’ın bir düşünce gücü ve ideolojik merkez olduğu belirtildi.