Son Dakika: Stêrtk ve Medya Haber: Baskın korsanvari ve komplodur, susturamayacaklar!

İngiltere’de son 10 yılın en geniş katılımlı grevi

İngiltere ve Galler‘de sendikaların yükselen enflasyon karşısında çalışanlar için ücret artışı talebiyle düzenlediği genel greve 500 bine yakın kişi katıldı.

İngiltere ve Galler'de öğretmenler, devlet memurları, demiryolu ve otobüs görevlileri ile üniversite çalışanları grev yaptı. İş kollarına bağlı sendikaların yükselen enflasyon karşısında çalışanlar için ücret artışı talebiyle düzenlediği genel greve farklı sektörlerden 500 bine yakın kişi katıldı.

İngiltere basını, iş bırakma eyleminin son 10 yılın en geniş katılımla grevi olduğunu aktardı. Ulusal Eğitim Sendikası, grevin 23 bin okulu etkilediğini belirterek, okulların yüzde 85’inin kısmen veya tamamen kapanacağını duyurdu.

Müze çalışanları ve Londra’da toplu taşıma hizmeti veren otobüslerin şoförleri de greve gidenler arasındaydı. Ülkede bazı sendikaların tarihlerinde ilk defa ya da onlarca yıldır ilk kez greve katıldı.

 Londra'da bir araya gelen yüz binlerce işçi, hükümetin grev dönemlerinde asgari hizmet verilmesi şartı getiren yasa tasarısını da protesto etti. Çalışanlar seslerini duyurmak için Parlamento meydanına yürüdü.

Üniversitelerde de akademik personelin yanı sıra yöneticiler, kütüphaneciler ve teknisyenler dahil birçok çalışan işi bırakma kararı aldı. Üniversite çalışanları Kasım'da da üç günlük grev yapmıştı. İngiltere'de enflasyon geçen yıl artmış ve Kasım ayında yüzde 11 ile son 40 yılın en yüksek düzeyine ulaşmıştı.

BAKAN GERİ ADIM ATMIYOR, GREVLER SÜRECEK

İngiltere Eğitim Bakanı Gillian Keegan ise, kamu sektörü çalışanlarının ücret artışı taleplerine boyun eğmenin yalnızca enflasyonu körükleyeceğini söyledi. Öte yandan bazı sektörlerdeki grevler sırasında minimum düzeyde hizmet sağlanmasını öngören yeni bir yasa tasarısı dün Avam Kamarası'nda 246’ya karşı 315 oyla kabul edildi. Tasarı, Lordlar Kamarası’nın da onayı halinde yasalaşacak. Aralarında demiryolları ve acil durum hizmetleri gibi alanlarda grevler sırasında bazı çalışanların işbaşı yapmalarını, bunu reddedenlerin işten atılabilmelerini öngören yasayı protesto etmek için grevlerin süreceği belirtildi.