İsveç DKTM kongresinde açlık grevcileri selamlandı

İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin Stockholm'de düzenlenen kongresinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması talebiyle açlık grevini sürdüren ve ölüm oruçlarına yatan eylemciler selamladı.

Eylemcilerin talepleri kabul edilip Öcalan'a uygulanan tecrit kaldırılana kadar mücadelenin süreceği mesajları verildi.

İşçi Eğitim Merkezi'nde düzenlenen ve coşkulu geçen kongre, Mayıs ayı, açlık grevi ve devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

KNK: DİRENİŞ SAYESİNDE KÜRT HALKI STATÜSÜNÜ KAZANACAK

Kongreyi yönetecek 5 kişiden oluşan divan heyetinin seçilmesinden sonra Kürdistan Ulusal Kongresi (KNK) adına bir konuşma yapan Ahmet Karamuş, Kürdistan'ın dört parçasındaki kazanımların şehitlerin ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın direnişi ve mücadelesi sonucu elde edildiğine vurgu yaptı.

Türkiye ve Kürdistan'da tutsakların ve Kürt halkının iradesine sahip çıkarak tecridin kırılması için başlattığı direnişin giderek kitleselleştiğine dikkat çeken Karamuş, “Direniş sayesinde Kürdistan ve Kürt Halkı hak ettiği statüyü elde edecektir” dedi.

YEŞİLLER: AVRUPA'NIN SULTANA DUR DEMESİNİN ZAMANI GELDİ

Çevre Partisi Yeşiller Avrupa Parlamenteri Bodil Valero, 31 Mart günü yapılan yerel seçimlerde demokrasi güçlerinin Kürdistan ve büyük illerde başarı kazanmasını önemsediklerini belirttikten sonra Erdoğan ve AKP hükümetinin gerçekleştirdiği baskı ve insan haklarını eleştirdi.

Erdoğan'a sultan olarak hitap eden ve Türkiye'yi sultanlık olarak tanımlayan Valero, “Avrupa'nın artık bu sultan dur demesinin zamanı geldi” ifadeleriyle Erdoğan'ın ihlallerine karşı açıktan tavır almayan Avrupa Birliği'nin tutumunu eleştirdi.

Türkiye'de yasalar, adalet ve hukukun işlemez hale geldiğini ve güçler ayrılığının yok edildiğini söyleyen Valero, tecridin bir insanlık suçu olduğuna vurgu yaptı.

Valero, Bu ayın sonunda yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerinde yeniden aday olacağını söyleyerek Kürdistanlılardan destek istedi.

SOL PARTİ: TECRİT KIRILANA VE KÜRDİSTAN ÖZGÜRLEŞENE KADAR MÜCADELE

Tecridin kaldırılması için Şubat ayında 3 gün açlık grevine giden Sol Parti Milletvekili Daniel Riazat, uzun süreden beri Kürdistanlılarla birlikte mücadele etmekten onur duyduğunu belirterek “Mücadelemiz tecrit kırılana ve Kürdistan özgürleşene kadar devam edecektir” dedi.

Konuşmaların ardından Söderhamn Kürdistan'la Dayanışma Komitesi, Leyla Güven ve Açlık Grevcileri ile Dayanışma Platformu ile Sosyal Demokrat İşçi Partisi Uluslararası ilişkiler Sekreter Yardımcısı Evin İncir ve Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Kadir Kasırga'nın gönderdiği destek mesajları okundu.

Çalışma ve mali raporun okunması ve eleştirilerden sonra yeni yönetimin seçimi yapıldı. İsveç Demokratik Kürt Toplum Merkezi eşbaşkanlıklarına Rıdvan Altun ve Şükran Yeşil getirildi.

Kongre, “Biji Serok Apo”, “Jin jiyan Azadi” ve “Be Serok jiyan nabê” sloganlarının atılmasıyla son buldu.