İsveç'in 3 kentinde Efrîn'le dayanışma eylemleri

İsveç'in 3 kentinde Türk devletinin Efrîn'i işgalini kınamak ve Efrîn halkları, YPG/YPJ'ye destek vermek amacıyla eylemler yapıldı.

Kürt dernekleri ve İsveçli siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin çağrısıyla yapılan eylemlerde Türk ordusu ve çetelerinin işgale derhal son vererek Efrîn'i terk etmeleri istendi. Avrupa Birliği ve Birleşmiş Milletler'e Türk devletine yaptırım uygulamaları çağrıları yapıldı.

GÖTEBORG

Saat 13.00 sularında Götaplatsen Meydanı'nda bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Efrîn ve devrim şehitleri anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla eylemi başlattı.,

“Şehit Namırın” sloganının atılmasından sonra bir konuşma yapan Çevre Partisi Yeşiller Milletvekili Carl Schlyter, Türk devletinin komşu bir ülkenin topraklarını işgal ederek uluslararası sözleşmeleri çiğnemesine rağmen dış dünyanın sessiz kalmasının kabul edilemeyeceğini söyledi.

Geçtiğimiz yıllarda Kuzey Kürdistan'da Sur, Nusaybin ve Cizre gibi yerleşim biriminde sivilleri katlederek insanlık suçu işleyen Erdoğan'ın bu suçlardan Efrîn'e yönelik saldırılarından ötürü Lahey'deki Uluslararası Ceza Mahkemesi karşısına çıkarılması gerektiğini belirtti.

“Göteborg Harekete Geç” adlı örgütlenmeden Malin Almroth, İran Komünist Partisi'nden Armad Azadi, Rojava Komitesi'nden Alexander Svensson, Göteborg NCDK'dan Abdullah Konyalı'nın konuşmalarının ortak paydasını ise, Türk ordusu ve DAİŞ artığı çetelerin Efrîn'i terk etmeleri, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye yaptığı maddi desteği ve silah satışlarını durdurması talepleri oluşturdu.

Konuşmacılar, İsveç Hükümeti'ne konuyu yeniden Birleşmiş Milletler gündemine getirmesi çağrısı da yaptı.

LUND

İl merkezinde yapılan gösteride “Ellerinizi Efrîn'den çekin”, “Çocuk katili Erdoğan”, “Yaşasın PKK”, “Kadın mücadelesi küreseldir” yazılı pankartlar taşıyan Kürdistanlılar ve dostları, “Katil Erdoğan”, “Türk ordusu Efrîn'den defol”, “Yaşasın YPG/YPJ” gibi Türk devletini kınayan ve Efrîn direnişine destek veren sloganlar attı.

İsveçli ve Kürdistanlı sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, Türk devletinin işgalini kınayan ve Batılı ülkelerin suskunluğunu eleştiren konuşmalar yaptı. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere uluslararası topluma Efrîn'in işgaline karşı somut girişimlerde bulunmaları çağrıları yaptı.

HALMSTAD

Stora Torg Meydanı'nda gerçekleşen eylemde bir konuşma yapan Yazar Hamza Yalçın, Türk devletinin Efrîn'de sivillleri ve masum insanları katlederek savaş suçu işlediğini belirtti. Türk ordusu ve ÖSO çetelerinin işgale son vererek Efrîn'i terk etmelerini istedi.

Türk devletini kınayan sloganların atıldığı eyleme İsveç Devlet Radyosu yer verdi. Radyoya açıklamalarda bulunan Bryar Rashid adlı Kürdistanlı, Türk devletinin DAİŞ çetlerinin yardımıyla 60 gün Efrîn'i bombaladığını söyledi.

Efrîn'de akrabaları olduğunu söyleyen Omar Darwish de “Durum felaket, yiyecek ve su yok. Halk sokaklarda yatıyor. Dünya yardım etmeli ve sırtını dönmemeli” dedi.

Eylemde Türk devletini kınayan sloganlar atıldı.