İsveç'in 5 kentinde tecrit protesto edildi

Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecridin kaldırılması ve özgürlüğü talebiyle eylemler yapıldı. Uluslararası güçlere de harekete geçme çağrısında bulunuldu.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecritin kaldırılması ve açlık grevi eylemcileriyle dayanışma amacıyla İsveç’in başkenti Stockholm ile Borlänge, Gävle, Örebro ve Västerås kentlerinde eylemler yapıldı. Eylemlere katılan Kürdistanlılar ve dostları, Leyla Güven ve açlık grevcilerinin talepleri gerçekleşene kadar mücadele edecekleri mesajları verdi. İsveç ve Avrupa Birliği'ne Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için girişimde bulunmaları çağrısı yaptı.

Stockholm’ün Sergels Torg Meydanı'nda saat 15.00 sularında bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, ellerinde tecridin kaldırılması ve Rojava'ya yönelik işgal girişimlerinin durdurulmasını talep eden pankartlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve açlık grevindeki eylemcilerin resimleri ile YPG/YPJ ve PKK bayrakları taşıdı.

Gösteriyi organize eden örgütler adına ortak açıklama yapıldı. Öcalan'ın ağırlaştırılmış tecrit altında tutulduğu hatırlatılan açıklamada ”Bu dünyadaki tüm yasa ve uluslararası sözleşmelere aykırı insanlık dışı bir uygulama” denildi.

Uluslararası kamuoyuna Türk devletinin tecrit ve soykırım politikalarına karşı çıkma ve Kürt halkıyla dayanışmayı yükseltme çağrısı yapıldı.

PJAK adına yapılan konuşmada da, Türk devletinin Kürt Halk Önderi Öcalan'a yönelik tecridin kabul edilmeyeceği ve Kürt halkının tecrit kaldırılana kadar mücadelede kararlı olduğu vurgulandı.

Öte yandan bir grup kadın da ABD Başkanı Donald Trump'ı protesto etmek için Stockholm'de düzenlenen yürüyüşe katıldı. Ellerinde üzerinde ”Leyla Güven'in özgürlük için sürdürdüğü açlık grevini destekle” yazılı pankratı taşıyan kadınlar tecriti teşhir eden bildiriler dağıttı.

GENÇLERİN ÇAĞRISI İLE 4 KENTTE EYLEM

Tevgera Ciwanên Şoreşger'in çağrısı ile Borlänge, Gävle, Örebro ve Västerås illerinde tecridi kınamak ve açlık grevcilerine destek vermek için eylemler yapıldı.

”Tecridi kıralım, faşizmi yıkalım, Önder Apo'yu özgürleştirelim” şiarıyla gerçekleşen miting ve yürüyüşlerde Türk devletinin Öcalan'a yönelik tecridi derhal kaldırılması, siyasi tutsakların serbest bırakılması talep edildi.

Kürt gençliğinin Önderliği özgürleşene kadar mücadelede kararlı olduğuna vurgu yapıldı. Tüm insan hakları savunucularına tecride karşı verilen mücadelelere destek olmaları çağrısı yapıldı.

Binlerce bildirinin dağıtıldığı etkinliklerde sık sık ”Bijî Serok Apo”, ”Öcalan'a özgürlük”, ”Be Serok jiyan nabê” sloganları atıldı.