İsveç Sol Parti'den Erdoğan'a Öcalan mektubu

İsveç Sol Parti Milletvekilleri ve yöneticileri, Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a gönderdikleri mektupta Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması için girişimde bulunmasını istedi.

İsveç Sol Parti’nin değişik kademelerde görev yapan 3 yöneticisi, Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a gönderdikleri mektupta açlık grevcilerinin hayatının çok kritik bir safhaya geldiğini belirtti.

Sol Parti, ölümlerin engellenmesi için açlık grevcilerinin taleplerinin kabul edilmesi ve Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması için girişimde bulunmasını istedi.

HDP’li vekil Leyla Güven’in 7 Kasım 2018’de başlattığı açlık grevinin 190 güne girdiğini hatırlatan Sol Partililer, şunları ifade etti: “Açlık grevleri Türkiye’de bir çok cezaevinde ve Avrupa’nın pek çok ülkesinde yaygınlaştı. 30 siyasi tutsak açlık grevini ölüm orucuna dönüştürdü. Onlar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a uygulanan tecridin kaldırılması için açlık grevindeler. Onların Sayın Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüşebilmesi talepleri herkes tarafından biliniyor.”

Cezaevlerindeki tutsakların avukatlarıyla görüşmelerinin tüm dünyada kabul edilen bir hukuk ilkesi olduğuna dikkat çekilen mektupta, 7 bin tutsağın yaşamlarını riske atarak açlık grevi yaptıkları ve bunlardan 7’sinin tecridin kaldırılması için yaşamlarına son verdiği belirtildi.

“Bir siyasi lider olarak sizin önceliğiniz kendi vatandaşlarınızın ölmelerini engellemek olmalı” diyen Sol Parti’nin üç yöneticisi, Erdoğan’dan tecridin kaldırılması için girişimde bulunmasını ve yeniden barış görüşmelerine başlanmasını talep etti.

Erdoğan’a gönderilen mektubun altında Sol Parti Avrupa Parlamenteri Malin Björk, Sol Parti Milletvekili ve Dış Politika Sözcüsü Håkan Svennelig ve Uppsala ili Uluslararası İlişkiler Sorumlusu Yekbun Alp’in imzaları bulunuyor.