İsveç'te Rojava ile dayanışma eylemleri

İsveç'te, Türk devletinin Rojava'ya yönelik tehdit ve saldırılarını protesto etmek amacıyla başlatılan protesto eylemleri ve etkinlikler yaygınlaşıyor.

Perşembe günü Uppsala ve Helsingborg illerinde yapılan protesto gösterilerinden sonra Göteborg ve Örebro kentlerinde yaşayan Kürdistanlılar da meydanlara çıkarak Türk devletini kınadı.

Eylemlerde Kürt Halkının kazanımlarına karşı yapılacak saldırılara sessiz kalınmayacağı ve Rojava'yla dayanışmanın güçlendirileceği mesajları verildi.

Söderhamn ilçesinde düzenlenen salon etkinliğinde de, Rojava'da devrimin gerçekleşmesinden günümüze kadar yapılan çalışmalar çoğunluğunu İsveçlilerin oluşturduğu katılımcılarla paylaşıldı.

GÖTEBORG

Brunn Parkı'da bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostlarının gerçekleştirdiği eylem, Rojava'da DAİŞ çeteleri ve Türk devletine karşı direnişte yaşamını yitiren devrim mücadelesinde hayatını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı.

Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanı Abdullah Konya, geçmişte Kürtlerin statü kazanmalarını engellemek için DAİŞ çeteleriyle açıkça işbirliği yapan Türk devletinin bugün Kürtlerin kazanımlarını ortadan kaldırmak ve DAİŞ çetelerine nefes aldırmak için Rojava'ya yönelik saldırılarını başlattığını söyledi.

27 Ekim’de İstanbul’da Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa arasında yapılan zirveden hemen sonra Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını yoğunlaştırmasının tesadüf olmadığına dikkat çeken Konya, Batılı ülkeleri iki yüzlülük ve Türk devletinin saldırgan politikalarına destek vermekle suçladı.

Konya, ilerici ve demokratik kamuoyuna Avrupa Birliği ve Batılı devletlerin Türk devletiyle suç ortağı yapmalarına karşı çıkmaları ve Kürt Halkıyla dayanışmayı güçlendirmeleri çağrısında bulundu.

Göteborg Demokratik Kürt Toplum Merkezi ve Rojava Komitesi'nin çağrısıyla gerçekleşen gösteride Türk devletini kınayan sloganların yanı sıra ”Yaşasın Kobanê direnişi”, ”Rojava'yla dayanışmayı yükselt” ve ”Biji Serok Apo” sloganları atıldı.

ÖREBRO

Örebro Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin öncülüğündeki eylem il merkezindeki meydanda gerçekleşti.

Üzerinde “Türkiye'nin Kürdistan'ı işgalini durdur” yazılı büyük bir pankart, PYD, YPG/YPJ bayrakları taşıyan eylemciler, sık sık ”Kanlı ellerinizi Rojava'dan çekin”, ”Türk ordusu Kürdistan'dan defol”, ”DAİŞ Türk devleti aynıdır”, ”Katil, faşist Erdoğan” ve ”Biji Serok Apo” sloganlarını attı.

Eylemde Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nin Rojava'ya yönelik saldırıları kınayan basın açıklaması okundu. Eylemde, İsveç Hükümeti'ne Rojava'ya yönelik saldırılara karşı tutum alması çağrısı yapıldı.

SÖDERHAMN

İlçe merkezinde Rojava'daki gelişmelerin anlatıldığı ve tartışıldığı bir salon toplantısı düzenlendi. Kürdistan Dayanışma Komitesi Başkanı Benny Gustafsson, devrimden sonra demokratik yönetimin gerçekleştirdiği ve planladığı projeler hakkında katılımcıları bilgilendirdi.

Türk devletinin amacının eşitlikçi, katılımcı ve halkların birlikte yönettiği demokratik oluşumu ortadan kaldırmak olduğuna dikkat çeken Gustafsson, toplantıya katılan ve çoğunluğunu İsveçlilerin oluşturduğu izleyicilere Rojava ile dayanışmalarını güçlendirmeleri çağrısını yaptı.

STOCKHOLM'DE DAYANIŞMA EYLEMİ YAPILACAK

Başkent Stockholm'de Rojava ile dayanışma amacıyla Cumartesi günü kitlesel bir eylem gerçekleştirilecek.

İsveç İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun binası önündeki Norrabantorget'te yapılacak konuşma ve müzik dinletilerinden sonra katılımcılar, Norrmalstorg Meydanı'na doğru yürüyecek.

Gösteriyi örgütleyen Rojava Komiteleri, Sol Parti'nin gençlik örgütü Sol Genç, İsveç İşçileri Merkez Örgütü'nün (SAC) gençlik örgütü ve Amara Kürt Kadın Meclisi, DAİŞ çetelerinin Kobanê'ye yönelik faşist saldırılarına karşı sosyalist direnişi kutlayacakları gibi Türk devletinin Rojava'ya yönelik saldırılarını protesto edeceklerini açıkladı.

Barış, emek ve insan haklarından yana olan herkese gösteriye katılmaları ve Rojava devrimiyle dayanışmayı güçlendirmeleri çağrısında bulundu.

”Yaşasın Rojava direnişi” parolasıyla gerçekleşecek gösteri saat 13.00'de Norra Bantorget Meydanı'nda başlayacak.