İsveç'te Sivas'ta katledilen aydın ve sanatçılar anıldı

Sivas'ta gerici ve faşist çeteler tarafından katledilen 33 aydın, sanatçı ve akademisyen ölümlerinin 27. yılında İsveç'in başkenti Stockholm ve Göteborg kentinde düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Stockholm'de İsveç Parlamento binası önündeki Mynttorget Meydanı ve Göteborg'de Asuri-Süryani Soykırım Anıtı önünde düzenlenen anma etkinliklerinde Sivas'ın 1915'te Ermeni, Asuri-Suryani-Keldani halklarına yönelik soykırımının devamı niteliğinde olduğuna dikkat çekildi. Soykırımcıların tarih önünde hesap vermek zorunda kalacaklarına vurgu yapıldı.

STOCKHOLM

İsveç Alevi Federasyonu ve Dayanışma Derneği'nin çağrısı üzerine parlamento binasının önündeki meydanda bir araya gelen halk, ellerinde Sivas'ta katledilen aydın ve sanatçıların resimlerini taşıdı.

Meydanın tam ortasına yanık ve kırık bir saz ve önüne de Sivas'ta yakılarak katledilen Nesimi Çimen'in resmi yerleştirildi. Katledilen 33 aydın ve sanatçının anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Serkan Köse, Sivas'ta 33 aydın ve sanatçının farklı yaşam tarzları ve düşüncelere tahammül edemeyen gericiler tarafından katledildiklerini söyledi. Katliamın üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen katillerin serbestçe dolaştıklarına dikkat çeken Köse, “Katilerin yargı karşısına çıkarılmaması acı veriyor” dedi.

Köse, Türkiye'de tarihin tekerrür ettiğini, daha önceleri Dersim, daha sonraki yıllarda Maraş ve Roboski'de katliamlar yapıldığını belirterek “Günümüzde hala başka inançlardan insanlara sistematik ayrımcılık ve ırkçılık yapılıyor. Aleviler Türkiye'de ezilen ve baskı altında tutulan bir gruptur” şeklinde konuştu.

Türkiye'de Kürt, Alevi, Asuri, Süryani ve Hıristiyan ve azınlık diğer halkların haklarını savunan HDP'ye yönelik saldırıların arttığına dikkat çeken Köse, “Bugün partinin liderleri ve milletvekilleri cezaevlerinde tutuluyor. Demokrasi, eşitlik ve insan hakları mücadelesi devam ediyor” dedi.

MADIMAK KATLİAMINI TÜRK DEVLETİNİN KURUMLARI ÖRGÜTLEDİ

İsveç Alevi Federasyonu ve Dayanışma Derneği adına konuşan Nergiz Yıldız, Madımak Oteli'nde gerçekleşen katliamın Türk devletinin kurumları tarafından örgütlendiğini ve gerici gruplar tarafından gerçekleştirildiğini söyledi.

Katliamı gerçekleştirenlerin mahkemelerde korunduğuna dikkat çeken Yıldız, katilleri savunan avukatların bazılarının milletvekili ve bakan yapıldıklarını hatırlattıktan sonra AKP'nin azınlık halklara yönelik politikalarına şu eleştirileri yöneltti.

“Günümüzde AKP hükümeti baskı ve tehdit politikalarını sadece Alevilere değil tüm ilerici güçlere, demokratik muhalefet gruplarına yöneltiyor. Müslüman olmayan Ermeni, Süryani‑Asuriler de günümüzde bu politikadan olumsuz etkileniyor. AKP hükümeti Kürt sorununun demokratik çözümünde değil güvenlik üzerinde yükselen savaş politikalarını sürdürüyor. Roboski'de sivil vatandaşlar uçaktan atılan bombalarla vahşice katledildi. Ankara Garı'nda savaş politikasına karşı barışı savunan 103 kişi bombalı saldırıda katledildi...”

Alevilere yönelik bin yıldan beri süren asimilasyon ve yok etme politikasının günümüzde AKP hükümeti tarafından sürdürüldüğünün altını çizen Yıldız, “Kutsal yerlerimiz yok ediliyor veya değişik gerekçelerle elimizden alınıyor ve böylelikle İslami politik alt yapılara dönüştürülüyor. Cemlerimiz ibadet yerleri olarak kabul edilmiyor. Alevi çocuklar dini derslere girmeye zorlanıyor. Dersim, Maraş, Çorum, Sivas ve Gazi katliamları devlet tarafından karartılıyor” dedi.

Konuşmaların ardından katılımcılardan bazıları sazlar eşliğinde Pir Sultan türküleri söyledi. Bazıları da semaha durdu.

ÇAĞAN: 2 TEMMUZ'U TAKVİMLERDEN ÇIKARMAK İSTİYORUM

Sivas katliamından kurtulmayı başaran Sanatçı Ali Çağan, 2 Haziran günkü duygu ve düşünceleri hakkında ANF'ye açıklamalar yaptı.

Takvimlerden 2 Temmuz gününü çıkarmak istediğini söyleyen Çağan, “Türkiye şu anda durum 2 Temmuz katliamın gerçekleştirdiği ortamdan daha kötü bir durumda. Gün geçtikte toplum uyanır diye düşünüyorsun ama zulmün daha da arttığını görüyorsun. Ülkede televizyonlar, barolar kapatılıyor. Nefes alacak alan kalmıyor” değerlendirmesine bulundu.

Çağan, Sivas katliamının üzerinden 27 yıl geçmesine rağmen ateşin hala söndürülmediğini belirterek “Katiller hala Almanya'da serbestçe dolaşabiliyor. Devlet Sivas katillerini kırmızı bültenle aramıyor. Bunları izinsiz gösteriye katıldığı gerekçesiyle arıyor ve bu nedenle de ülkeye gönderilemiyorlar” ifadeleriyle Türk devletinin katilleri korumasına tepki gösterdi.

GÖTEBORG

Göteborg Alevi Kültür Merkezi'nin çağrısıyla Asuri-Süryani soykırım anıtı önünde Sivas katliamında yaşamını yitiren aydın ve sanatçılar için bir anma etkinliği düzenlendi. Anıtın önünde yaşamını yitiren sanatçılar için mumlar yakıldı.

Göteborg Alevi Kültür Merkezi Başkanı Melek Sakar, Sivas'ın ilk ve son katliam olmadığını ve 1915 başlayan bir katliam ve soykırım sürecinin bir halkası olduğunu söyledi.

Süryani Papaz Abraham Garis, Sivas katliamını 1915'lerde Mezopotamya'da gerçekleştirilen katliamların bir parçası olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Alevi Derneği'nden Aydın Dost, soykırımlarda zaman aşımı olmayacağını ve Sivas ve diğer soykırımlarını unutmayacaklarını ve unutturmayacaklarını söyledi.