İsveçli gözlemciler, seçimlerde tanık olduklarını anlattı

24 Haziran'da yapılan cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerine gözlemci olarak katılan Simon Johansson ve Benny Gustafsson, İsveç'in Söderhamn ilçesinde düzenledikleri toplantıda seçimlerde tanıklık ettikleri hile ve usulsüzlükleri anlattı.

İlçe kütüphanesinde düzenlenen ve 30 civarında İsveçlinin katıldığı toplantıda Gustafsson,

HDP'nin daveti üzerine seçimlerde gözlemci olarak görev yapmak için Türkiye'ye gittiklerini Tatvan bölgesinde AKP'nin güçlü olduğu dağ köylerinde yapılan seçimleri gözlemlediklerini söyledi.

Gözlemci olarak bulundukları 5 köyde HDP gözlemcilerin oyların sayımına katılmalarına izin verilmediğini belirten Gustafsson, “Aynı şey başka köylerde gözlemci olarak görevlendirilen HDP'lilere de yapıldı. Seçim sandığının başında devlet görevlisi bir başkan vardı. AKP'liler oldukça aktifti. Bir köyde AKP temsilcisinin kadınlara nasıl AKP'ye oy vermeleri gerektiğini izah ettiğini gördük. Bir köyde de seçim sandığının olduğu yerde askerler vardı” dedi.

Türkiye'de yapılan seçimlere ilk kez gözlemci olarak katıldığını ve uğradıkları baskıların kendisini çok şaşırttığını söyleyen Simon Johansson, köyden ayrıldıktan sonra yolda araçlarının durdurulduğunu ve polis istasyonuna götürülüp gözaltına alındıklarını söyledi.

Gözaltında kaldıkları 7 saat boyunca kendilerine neden orada tutuklarının ve neyle suçlandıklarının söylenmediğini söyleyen Johansson, “Serbest bıraktıktan sonra da bizi takip ettiler. Polisler, yemek yemek için gittiğimiz restorana da geldiler. Silahlarını göstererek yanımızdaki masada oturdular. Sürekli bize bakmalarından rahatsız olduk” diyerek maruz kaldıkları baskıları anlattı.

Gustafsson, yapılan seçimlerden önce HDP'lilere yönelik baskı ve tutuklamaların arttığına dikkat çekerek “Eşit koşullarda adil bir seçim yapılmadı. AKP ve Erdoğan devletin tüm olanaklarını kullanırken propaganda yaparken HDP'lilerin seçim çalışmaları engellendi” dedi.

Gustafsson ve Johansson, Kürt halkının ağır baskı koşullarda mücadele ettiğini hatırlattı ve katılımcılara Kürt halkıyla dayanışmaları çağrısı yaptı.