İsveçli vekil: İşgale karşı uluslararası toplum tepki göstermeli

İsveç Çevre Partisi Yeşiller'in Avrupa Parlamenteri Bodil Cebellos, dış dünyanın Türkiye'nin Efrîn'i işgaline karşı tepkisiz kalmasının utanç verici olduğunu söyledi.

İsveç, Avrupa Birliği ve uluslararası topluma Türk devletinin şiddet ve işgalini durdurmak için girişimde bulunmaları çağrısı yaptı.

Cebellos, yaptığı yazılı açıklamada “Erdoğan'ın Afrin'e yönelik saldırıları Suriye'de Kürtlerin egemenlik ve özgürlük kazanmaları ve kendi kendilerini yönetmelerinin Türkiye'deki Kürtleri etkilemesinden korktuğunu gösteriyor” dedi.

Avrupa Birliği ve aralarında İsveç'in de bulunduğu AB üyesi ülkelerin hükümetleri ve dışişleri bakanlarının Erdoğan'ın uluslararası hukuka aykırı saldırıları ve sivilleri katletmesini kınama cesareti gösteremediklerini söyleyen Cebellos, bunun her fırsatta insan hakları ve uluslararası hukuktan söz eden AB ve üye ülkeleri için utanç verici olduğunu ifade etti.

Kürtlerin DAİŞ çetelerini Kobanê, Haseke ve Rakka'dan sürdüklerinde tüm dünya tarafından kutlandıklarını hatırlatan Cebellos, “Ama şimdi Türkiye Efrin'e saldırırken dış dünya görmezlikten geliyor” diyerek Efrîn'e yönelik işgale karşı tutum almayan ülkelere tepki gösterdi.

Cebellos, Erdoğan'ın Kürtlere sistematik olarak baskı yapması ve Suriye'nin demokratik ve barışçıl bölgesi Efrîn'e yönelik saldırılarına karşı çıkılması gerektiğini belirtikten sonra “İsveç, Avrupa Birliği ve uluslararası toplum açıkça tutum almalı ve askeri şiddeti ve uluslararası hukuka aykırı işgali durdurmalı” dedi.