İsveçli vekil: Leyla Güven'in talebi gündeme getirilmeli

Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Lawen Redar, "Dış dünya Türkiye’nin Rojava’ya tehditlerine karşı çıkmalı" dedi. Redar, Leyla Güven'in talebinin de gündeme getirilmesini istedi.

ANF'ye konuşan Sosyal Demokrat İşçi Partisi Milletvekili Lawen Redar, dış dünyanın Türkiye’nin Rojava’ya yönelik işgal tehditlerine karşı çıkmasını ve Suriye için sürdürülen barış görüşmelerinde PYD’nin yer almasını istediklerini söyledi.

Redar, parlamentoya yazılı bir soru önergesi vererek, HDP'nin rehin tutulan eski Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş’ı gündeme getirdi.

Redar, parlamentodan Demirtaş’ın serbest bırakılmasını sağlamak için karar almasını ve İsveç hükümetinin girişimde bulunmasını istedi. 

İsveç hükümetinin ABD'nin Suriye'den çekileceğini açıklamasıyla birlikte Türkiye'nin saldırı hazırlıkları yapmasına karşı inisiyatif alarak konuyu Birleşmiş Milletler'in gündemine getirdiğini söyleyen Redar, şöyle konuştu: “İsveç yapabileceği şeyleri yapıyor. Biz askeri olarak NATO ülkesi değiliz. DAİŞ'e karşı sürdürülen mücadeleye askeri olarak destek sunacak durumda değiliz. Ama buna karşılık Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği'nde tutumumuzu açıkça ortaya koyduk. Biz PYD'nin Suriye için süren barış görüşmelerinde yer alması gerektiğini kararlıca savunan ülkeler arasında yer alıyoruz. Erdoğan'ın Rojava'ya karşı tutumuna karşı eleştiriler yönelttik."

Suriye'de barış için yapılan görüşmelerinde Rojava'nın durumunun ele alınması ve PYD'nin temsil edilmesi gerektiğine vurgu yapan Redar, “Türkiye'nin Suriye'de kendi ajandasını uygulamasına izin verilmemeli. Diğer önemli bir husus da insani yardımların Suriye ve Rojava'ya ulaştırılması. En önemlisi de oradaki insanların su, gıda ve ilaç ihtiyaçlarının karşılanması” şekinde konuştu.

'LEYLA GÜVEN'İN TALEBİ GÜNDEME GETİRİLMELİ'

Leyla Güven ve cezaevindeki tutsakların taleplerini gündeme getirecek başka bir yol bulamadıkları için açlık grevlerine başladığını söyleyen Redar, Uluslararası Af Örgütü ve Human Right Watch'un Güven'in durumunu izlemesini önemsediğini söyledi.