İsviçre’de bir araya gelen binler: PKK halktır halk burada

PKK’nin 40. yıl dönümü vesilesiyle Kürdistanlılar İsviçre’nin Fribourg kentinde buluştu. Avrupa’nın PKK yasağına ve ABD’nin Kürt siyasetçilere yönelik kararına tepki gösteren binler, hep bir ağızdan sık sık “PKK halktır halk burada” sloganı attı.

PKK’nin 40. yıl dönümü, binlerce Kürdistanlı ve dostlarının katılımıyla İsviçre’nin Fribourg kentinde coşkulu bir şekilde kutlandı. Etkinliğin düzenlediği Friboug Forum merkezi salonu, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, PKK’nin öncü kadroları ve devrim mücadelesinde hayatını kaybedenlerin posterlerinin yanı sıra PKK, KCK, YPG, YPJ’nin bayrakları ile süslendi.

İsviçre’nin bütün kentlerinden gelerek salonu dolduran Kürdistanlılar ve dostları, gün boyunca hep bir ağızdan sık sık “PKK halktır halk burada”, “Biji Serok Apo” sloganları attı.

ABD ve Almanya’nın Kürt politikasına sert tepki gösteren binler, Öcalan’ın özgürlüğü etrafında kenetlenmesi gerektiği mesajı verdi.

Devrim mücadelesinde hayatını kaybedenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan etkinlikte CDK-İsviçre adına konuşmalar yapıldı.

ALLAK: TERÖRİST KENDİLERİDİR

CDK-İsviçre Eşbaşkanı Cuma Allak, PKK’nin 40 yıllık direnişine dikkat çekerek başladığı konuşmasında, “Gelinen aşamada PKK bugün sadece Kürtlere değil bütün Ortadoğu halklarının umut ve ilham kaynağı olmuştur” dedi. Başta Almanya olmak üzere birçok ülkenin PKK’yi hala ‘terörist’ olarak görmesini sert dille eleştiren Allak, “Eğer terörist arıyorlarsa dönüp kendilerine baksınlar. PKK bugün dünyanın en büyük meşru hareketidir, insanlar artık, PKK’nin ortaya koyduğu felsefe ile kendi geleceğini belirlemeye çalışıyor. Çıkarlara kurban ettikleri bugün Kürt halkının geleceğidir, ama iyi bilsinler ki Kürt halkını kimse özgürlük davasından geri koyamaz” şeklinde konuştu.

ASLAN: TECRİDİ KIRMAK HEPİMİZİN GÖREVİ OLMALI

Allak’ın ardından söz alan diğer Eşbaşkan Songül Aslan ise ABD’nin Kürt siyasetçiler başına koyduğu ödüle sert tepki göstererek konuşmasına başladı. ABD’nin tutumunun, Kürt Halk Önderi Öcalan’a yapılan komplonun bir devamı olduğunu söyleyen Aslan, “Bu şekilde Kürtleri korkutmak istiyorlarsa yanılıyorlar. Kürt halkı Önder Apo’dan aldığı güçle bugün özgürlüğe yürüyor. Bugün milyonlarca Kürt alanlarda “PKK halktır halk burada” diyor, bu gücün ve inanıcın önüne geçmek isteyenler yanılıyor” ifadelerini kullandı.

Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecride dikkat çeken Aslan, herkesin bu süreçte Öcalan özgürlüğü etrafında kilitlenmesi gerektiğini söyledi. Aslan, “Tecridi kırmak ve ona karşı mücadele etmek hepimizin görevi olmalıdır” dedi.

ŞEHİT NAMIRIN SLOGANLARI YÜKSELDİ

Eşbaşkanların konuşmalarının ardından sahneye barış ve şehit anneleri çıkarak halk selamladı. Anneler adına yapılan konuşmalar, salonda duygulu anlar yaşanmasına neden olurken hep bir ağızdan “Şehit namırın” sloganları atıldı.

KCK Eşbaşkanı Cemil Bayık’ında videolu mesajının da yayınladığı etkinlikte aynı zamanda dost kurum ve kuruluşlarında mesajları okundu.

Yapılan konuşmaların ardından İsviçre folklor ekibi bir gösteri yaparken, Basel Med Kültür Merkezi Çocuk Korosu ’da söylediği parçalarla salondaki binlerce insanı coşturdu.

Etkinlik daha sonra sanatçılar Hozan Cömert, Hozan Kawa, Zozan Zudem, Cihan Çelik, Grup Lelo’nun seslendirdiği ezgiler eşliğinde çekilen halaylarla geç saatlere kadar devam etti.