GÖRÜNTÜLÜ

İsviçre’de BM önünde ‘seçim gaspı’ protesto edildi

Wan, Cûrnê Reş (Hilvan) ve Şirnex başta olmak üzere DEM Parti adaylarının kazandığı bölgelerde Kürt halkının iradesini yok sayan politikalara karşı İsviçre'de yaşayan Kurdistanlılar BM Ofisi önünde eylem yaptı.

Kurdistan'ın  Özgürlük Mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan eylemde bir konuşma yapan Cenevre Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Ge) Eşbaşkanı İbrahim Yüksel, ilk olarak Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan'ı kutladı. 

AKP/MHP-Erdoğan faşist rejimi tarafından Kürt iradesine yönelik yapılan seçim darbesine değinen Yüksel, “Kürt halkının iradesine yönelik Erdoğan iktidarının yapmış olduğu hak gaspını kabul etmeyeceğiz. Bugün Van'da onbinlerin gösterdiği direnişe ses olmak için faşist rejimin bu hukuksuzluğu teşhir etmeyi sürdüreceğiz” dedi. 

Yüksel'in ardından Sema Yüce Kadın İnisiyatifi adına Newroz Kapçak, Abdullah Öcalan'ın 75. yaş günü vesilesiyle burada bir konuşma yaptı. 

Kürt kadınının ve  esasında Kürt halkının özgürlüğe olan özlemine Abdullah Öcalan'ın cevap olduğunu ifade eden Newroz Kapçak "Bizlere özgürlüğümüzü hediye eden Önder Apo özgürlüğüne kavuşuncaya kadar direnişimizi sürdüreceğiz" diye konuştu.

Eylemde son olarak söz alan İsviçre Devrimci Komünist Partisi’nden Luc Ralli'de bugün emperyalist sistemin dünya üzerinde yaratmış olduğu faşist düzene karşı Abdullah Öcalan'ın fikirlerinin bir çözüm sunduğunu ifade etti. Luc Ralli, "Abdullah Öcalan'ın fikirleri etrafında gelişen özgürlük felsefesi korunmalıdır. Yine bu temelde Abdullah Öcalan'ın özgürlüğünün sağlanması için sürdürülen mücadelede uluslararası dayanışma yükseltilerek sürdürülmelidir." dedi.

Türk devletinin Kürdistan kentlerindeki hak gasplarına ilişkin İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) adına Ramazan Baytar tarafından Fransızca basın metni okundu.

Yapılan konuşmaların ardından eylem alanında Abdullah Öcalan'ın doğum günü vesilesiyle çocuklar tarafından pasta kesildi.

İsviçre'de yaşayan Kürdistanlılar İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) ve İsviçre Kürt Kadınlar Birliği (YJK-S) öncülüğünde bu akşam alanlara çıkarak Kürt halkının iradesini hedef alan hak gasplarını teşhir edecek.

İsviçre'de birçok merkezde düzenlenecek olan eylemler şu şekilde:

Bern: Bahnhofplatz, saat: 18.00

Basel: Claraplatz, saat: 18.00

Zürih: Bahnhof, saat: 18.30

Bellinzona: Bahnhof, saat: 19.00

Luzern: Bahnhofplatz, saat: 18.00

Biel: Bahnhofplatz, saat: 16.00