İsviçre’de halklar Efrîn için ayaktaydı: Beraber savunacağız!

İsviçre’nin Zürih kentinde bir araya gelen farklı kesimlerden bir araya gelen binlerce kişi gerçekleştirdikleri yürüyüş ve mitingle “Efrîn yalnız değildir” mesajı verdi.

24 Mart Dünya Efrin günü eylemleri kapsamında İsviçre Efrin ile Dayanışma Platformu öncülüğünde Zürih Helvetiaplatz meydanında bir araya gelen binlerce Kürdistanlı ve dostu Efrîn için yürüdü. İsviçreli, Türkiyeli ve 4 parça Kürdistanlı sol-sosyalist ve alternatif çevrelere mensup örgütlerinde destek verdiği eylem Zürih Helvetizplatz'dan başladı. “Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Putin finanse ediyor Erdoğan katlediyor” “Yaşasın Efrîn dayanışması” pankartı arkasında buradan yürüyüşe başlayan binlerce kişi, yürüyüş boyunca Efrîn’de hayatını kaybeden savaşçıların fotoğraflarını, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterlerini taşıyarak, sık sık “Her yer Efrîn, her yer direniş”, “Yaşasın uluslararası dayanışma”, “Yaşasın Efrîn direnişi” sloganları attı.

İsviçrelilerin yoğun bir şekilde destek verdiği yürüyüşte Türk devleti ve çetelerinin Efrîn’i işgaline sert tepki gösterilirken, BM ve uluslararası güçlere Türk devletine karşı harekete geçme çağrısı yapıldı.

‘EFRİN’DE KAPİTALİST BİR İŞGAL VAR’

Yaklaşık 3 kilometrelik yürüyüşün ardından tekrardan Helvetiaplatz’a geri dönülürken burada bir miting gerçekleştirildi. Mitingde ilk olarak NCDK-İsviçre adına söz alan Serhat Amed, Çağın direnişçilerini selamlayarak konuşmasına başladı. Efrîn’de kapitalist bir işgalin gerçekleştiğini söyleyen Amed, sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünya ülkeleri bu savaşa karşı sessiz kaldı. Bu yüzden de geri çekilmemiz yenildiğimizi göstermez, direnişimiz savaş taktiğini değiştirerek devam ediyor. Mücadele ve direnişimiz devam ediyor. Esas olarak bundan sonra direnişimizi daha güçlü sahiplenmeliyiz.”  

‘DÜNYA HALKLARI EFRİN’İ SAHİPLENMELİDİR’

Amed’in ardında İsviçre Efrîn ile Dayanışma Platformu adına bir açıklama yapıldı. Türk devletinin Efrîn’de sadece Kürtlere değil aynı zamanda dünya halklarının geleceğine saldırdığının ifade edildiği açıklamada, dünya halklarının Efrîn için ayağa kalkması gerektiği çağrısı yapıldı. Faşist Erdoğan rejimi ve çetelerinin Efrîn’i talan ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Faşist Erdoğan, cihatçılarla birlikte insandan ve yaşamdan yana her şeyi katletmektedir. Bu işgale karşı dünya hakları sessiz kalmamalıdır. Rojava devrimini birlikte yarattık, birlikte savunacağız. Halkları Efrîn halkının meşru mücadelesine sahip çıkmaya çağırıyoruz” denildi.

‘TÜRK DEVLETİNE KARŞI HAREKETE GEÇİLMELİ’

Öte yandan İsviçre’nin Biel kentinde de düzenlenen bir eylemle Türk devletinin Efrîn’i işgali protesto edilerek, Efrîn halkıyla dayanışma mesajı verildi. Biel kent merkezinde toplanan çoğunluğu İsviçrelilerden oluşan kitle, taşıdıkları barış yazılı bayraklarla gerçekleştirdikleri eylemle işgali lanetledi.  Eylemde yapılan açıklamada Türk devletinin uluslararası hukuku yok sayarak Efrîn’i işgal ettiği ifade edilerek, uluslararası güçlere Türk devletine karşı harekete geçme çağrısı yapıldı.