İsviçre'de ırkçılığa karşı ‘Nefes alamıyorum’ eylemleri

ABD ve Avrupa ülkelerinde artan ırkçı, faşizan saldırılar İsviçre'de pek çok merkezde eşzamanlı olarak protesto edildi.

Amerika'da siyahi George Floyd'un polis şiddeti sonucu öldürülmesi sonrası gerçekleştirilen protesto eylemleri İsviçre'de devam ediyor. Bugün İsviçre'nin Basel, Zürih, Luzern, Aarau, Wintherthur ve Lozan kentlerinde saat 13'te eş zamanlı olarak protesto gösterileri düzenlendi.

BASEL

Basel'de Irkçılık ve faşizm iki ayrı eylemle protesto edildi.

Barfüsser alanında başta siyahiler olmak üzere insan hakları aktivistlerinin de katıldığı eylemde siyahilere yönelik başta İsviçre olmak üzere Avrupa ülkelerinde artan ırkçı saldırılar ve her türlü ayrımcılık protesto edildi.

Eylemciler boyunlarında İsviçre ve diğer Avrupa ülkelerinde polis şiddeti sonucu hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazılı olduğu fotoğraf ve dövizler taşırken eyleme katılanların siyah elbiseler giyinmesi dikkat çekti.

Polis şiddeti sonucu boğularak öldürülen George Floyd'u temsilen eylemciler yere uzanarak "Nefes alamıyorum" eylemi yaptı. Eylem tertip komitesi adına burada yapılan konuşmada sağlık, barınma, eğitim, iş bulma dahil yaşamın her alanında siyahilere yönelik ayrımcılık karşısında bugün İsviçre'de binlerce insan sokağa çıkarak devletler destekli bu politikaları protesto ediyoruz" denildi.

İsviçre Federal Parlamentosu’na yapılan çağrıda ırkçılık ve ayrımcılık karşısında siyahilerin yaşam haklarının yasalarla güvence altına alınması talep edildi.

Aktivistler adına yapılan konuşmaların ardından eylem sonlandırıldı.

NEO NAZİ KARŞITI EYLEM

Öte yandan yine Basel kentinde Neo Nazi karşıtı eylem gerçekleştirildi.

Neo-Nazi oluşumlarının aylar önce yabancılara yönelik gerçekleştirmek istediği yürüyüş demokrasi çevreleri ile anti faşist oluşumlar tarafından engellenmiş. Polis eylemcilere saldırarak gözaltına akmış ve pek çok kişiyi tutuklamıştı.

İsviçre polisinin bu tutumunu protesto etmek isteyen göçmen oluşumlarının da destek verdiği ve çoğunluğu antifaşistlerden oluşan eylemciler bugün izinsiz bir yürüyüş gerçekleştirdi.

İsviçre polisi göstericilere karşı orantısız güçle saldırarak gaz bombası ve plastik mermi kullandı. Çok sayıda kişinin gözaltına alındığı eylem akşam saatlerine kadar devam etti.