İsviçre iç savaşın yaşandığı ülkelere silah satışı yapmayacak

İsviçre Federal Konseyi, iç savaş ve çatışmalı bölgelerde rol oynayan ülkelere savaş malzemesi satışının onaylanmasını öngören yasa tasarısını reddetti.

İsviçre Federal Konseyi, uzun dönemden beridir İsviçre’nin gündemini meşgul eden çatışmalı bölgelere savaş malzemesi satışına yönelik bir açıklama yaptı. İç çatışma içerisinde ve diğer ülkelerdeki iç çatışmaların ortağı konumunda olan ülkelere savaş malzemesi satışına onay verecek yasa tasarısını reddettiğini açıklayan Federal Konsey, konuya ilişkin alınan kararı ise savaş malzemesi ihracatına yönelik daha önceden var olan ama dönem dönem esnetilen yasalara bağladı.

İsviçre’nin önde gelen sağ partilerinden UDC ve Radikal Liberal Parti (PLR) geçtiğimiz Haziran ayında İsviçre Federal Konseyi’ne sunduğu bir önerge ile Federal Konsey’den çatışmalı bölgelere silah satışı yasalarını esnetmesini ve bu bölgelere silah satışı yapılmasını isteyen bir yasa tasarısı sunmuştu. UDC ve PLR’li milletvekillerinin oyları ile Ulusal parlamento da kabul edilen yasa tasarısı, daha sonra onaylanmak üzere Federal Konseye sunulmuştu.

KARARA TEPKİ GÖSTERİLMİŞTİ

Yasa tasarısını değerlendirme aşamasına alan Federal Konsey, "İhracatı yapılan savaş malzemelerinin iç savaşta kullanılacağına yönelik somut bir veri yoksa çatışma içindeki ülkelere de silah satışı yapılabilir" diyerek, bir anlamda yasa tasarının onayına karar vermişti.

Konsey’in yasayı değerlendirme aşamasında aldığı karara yönelik birçok çevreden sert tepki gelmişti. Sosyalist Parti ve Yeşiller başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu bu duruma tepki göstererek, yasa tasarısına yönelik verilen geçici kararın ve yasanın kabul edilmesi durumunda İsviçre’nin birçok bölgede yaşanan çatışmaların doğrudan ortağı konumuna geleceğine dikkat çekerek, Federal Konseyi uyarmıştı.

REALİST DEĞİL!

Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ve Blick Gazetesi'nin Yemen’deki iç savaşta yer alan bir Suudi askerin elindeki İsviçre silahıyla çekilmiş fotoğrafını yayınlaması, konuyu tekrar ülkenin gündemine taşımıştı.

Konunun ülke gündemine oturmasıyla birlikte Federal Konsey adına Ekonomi Bakanı, Johann Schneider-Amman bir açıklama yaptı. "Uzun süre yapılan tartışmaların ardından Federal Konsey, UDC ve PLR’nin sunduğu yasa tasarısının gerçekçi olmadığına karar verdi" diyen Ammann, çatışma içerisinde olan veya kendi sınırları dışındaki çatışmaların ortağı konumunda olan ülkelere silah satışının durdurulduğunu duyurdu.

SUUDİ ARABİSTAN'A İLİŞKİN DURUM NET DEĞİL

Doğrudan iç savaş içerisinde olan ülkelerin yanı sıra geçtiğimiz aylarda Türkiye’ye bazı silah satışlarının durdurulduğunu açıklayan İsviçre’nin, savaş malzemesi satışından büyük paya sahip olan Suudi Arabistan’a ihracatı durdurup durmadığına yönelik ise hala net bir açıklama yapılmış değil.

Öte yandan, İsviçre uzun dönemden beridir Suriye gibi iç savaşın yaşandığı ve dünya basının gündeminde olan birçok ülkeye silah satışı yapmıyor. Bu durum, ülkenin ekonomisine büyük katkı sunan çok sayıda büyük silah satışı gerçekleştiren şirketlerin tepkisine neden oluyor.