İsviçre Newroz’unda on bin kişi buluştu: Direnenler kazanacak!

İsviçre Newroz’unda bir araya gelen 10 bin kişi, çağın direnişçilerini selamlayarak, “Efrîn, Kürdistan’dır her yerde direneceğiz ve kazanacağız” mesajı verdi.

Sabahın erken saatlerinde İsviçre’nin bütün kentlerinden gelerek Luzern’de buluşan 10 bini aşkın kişi Newroz’u kutladı. Luzern Messe Centre salonunda kutlanan Newroz’da gün boyunca büyük bir coşku yaşanırken, hep bir ağızdan sloganlarla Efrîn direnişi selamlandı. Efrîn’de hayatını kaybeden savaşçılarının, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ve PKK’nin kurucu kadrolarının posterleri ve KCK, YPG, YPJ bayrakları ile donatılan salonda gün boyunca sık sık “Biji Serok Apo”, Her yer Efrin, her yer direniş”, “Biji Newroz”, “PKK halktır, halk burada” sloganları atıldı.

Türkiyeli sol-sosyalist kesimler ve dört parça Kürdistanlı kurum ve kuruluşlarında katıldığı Newroz’a konuşmacı olarak ise geçtiğimiz Pazartesi gününden itibaren Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde Efrîn için açlık grevinde olan eylemcilerden HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre Belediyesi Eş başkanı Leyla İmret ve Futbolcu Deniz Naki katıldı.

Devrim mücadelesinde hayatlarını kaybedenler anısında yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından başlayan Newroz’a gün boyunca hep bir ağızdan atılan Biji Berxwedane Efrîne” sloganı damgasını vurdu.

7’den 70’e her kesimden insanın katıldığı Newroz’da, İsviçre Kürdistan Halk Oyunları Ekibinin Kürdistan tarihinde yaşanan katliamlara dikkat çekmek amacıyla yaptığı gösteri büyük ilgi gördü.

MİNTAŞ: NEWROZ EFRİN’DİR

Newroz’un açılış konuşmasını yapan NCDK-İsviçre Eşbaşkanı Metin Mintaş, Newroz’un Kürt halkı acısından önemine değinerek, Newroz’un Kürt halkı için direniş anlamına geldiğinin altını çizdi. “Newroz direniştir, Newroz Efrîn’dir” diyen Mintaş, Kürt halkının Newroz’un ruhuyla direnerek, Efrîn’i işgalcilerinden elinden özgürleştireceğini ifade etti.

Daha sonra on bini aşkın kişinin direniş sloganları eşliğinde sahneye Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde Efrîn için 8 günden beridir açlık grevinde olan eylemcilerden HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Cizre Belediyesi Eş başkanı Leyla İmret ve Futbolcu Deniz Naki çıktı.

SARIYILDIZ: GÖRKEMLİ DİRENİŞİMİZ DÜŞMANLARIMIZI KAHREDİYOR

İlk olarak söz alan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız, Kürdistan halkının Newroz’unu kutlayarak konuşmasına başladı. Newroz’un direniş ruhuna anlatan Sarıyıldız, “Bugün Kürdistan, Newroz ruhuyla Dehaklara karşı direniyor. Kürdistan halkı, Newroz ruhuyla yıllardır direniyor ve egemenlerin bütün politikasını boşa çıkardı. Halkımızın ortaya koyduğu görkemli direniş, düşmanlarımızı kahrediyor. Her türlü katliama, baskıya, soykırıma rağmen halkımız her yerde ayakta ve ‘biz kazanacağız’ diyor” şeklinde konuştu.

‘MAZLUM’UN, CİYAGER’İN, TUNÇ’UN RUHUYLA DİRENENLER KAZANACAK’

Efrîn direnişine değinen Sarıyıldız, Türk devleti ve Erdoğan’ın Kürdistan halkının direnişi kırmak için Efrîn’i istila ettiğini söyledi. Erdoğan’ın bütün alçaklığıyla Efrîn’e saldırıldığını söyleyen Sarıyıldız, Efrîn’de yapılan katliamlara dikkat çekti. Dünyanın ve BM’nin Efrîn’e dönük sessizliğini kırmak için BM önünde açlık grevinde olduklarını da hatırlatan Sarıyıldız, şöyle devam etti: “Bugün Efrîn’i işgal etmiş olabilirler ama unutmasınlar ki; Efrîn halkı, Mazlumun Amed zindanındaki, Mehmet Tunç’un Cizre’deki, Ciyager’in Sur’daki ruhuyla direniyor. Bu direnişin önüne kimse geçemez.”

‘HER DİKTATÖRÜN BİR GİDİŞİ VAR’

Erdoğan’ın artık Hitler ve Mussoloni benzeri eli kanlı bir diktatör haline geldiğini söyleyen Sarıyıldız, “Ama her diktatörün bir gidiş tarihi var, Erdoğan’da tıpkı diğerleri gibi tarihin çöplüğüne gidecektir. Direniş kazanacak, bir kazanacağız” dedi.

İMRET: EFRİN, EFRİNLİLERİNDİR

Sarıyıldız’ın ardından söz alan Cizre Belediyesi Eş başkanı Leyla İmret ise Türk devletinin Cizre’de yaptığı katliamların bir devamını bugün Efrin’de gerçekleştirdiğini söyledi. Avrupa’daki halkları Efrîn’i daha çok sahiplenmeye çağıran İmret, Efrîn, “Efrinlilerindir, bütün dünya bunu iyi bilsin. Ortaya koyulacak direniş ruhuyla işgalciler o toprakları terk edecek” diye ekledi.

DENİZ NAKİ: BİZLER SEROK APO’NUN MÜCADELESİYİZ

İmret’in ardından söz alan Futbolcu Deniz Naki ise Kürdistan halklarının Newroz’unu kutlayarak başladığı konuşmasında devamla şunları söyledi: “Bizler Newroz ve baharın gelişinin anlamını çok iyi biliyoruz. Newroz ateştir, isyandır, bahardır, dağların sesidir. Buradan bütün Kürdistan’a, özellikle Efrîn’e, Newroz’un ateşi ile selam olsun. Gücünü, tarihindeki isyanlarından alan Seyit Rızaların, Şeh Saitlerin evlatlarıyız. Biz bu isyancı ruhumuzla zalimlere baş kaldıran Demirci Kawa’nın torunlarıyız, ateşin çocuklarıyız. Amed zindanında bedenini ataşe veren Mazlum Doğan ve arkadaşlarının yoldaşlarıyız. Bizler ‘Yaşamı uğruna ölecek kadar çok seviyoruz’ diyen Kemal Pir’in yolundayız. Bu mücadelemiz, Sakine Cansızların, Leyla Şaylemezlerin, Fidan Doğanların mücadelesidir. Bizler Cizre bodrumlarında diri yakılan arkadaşlarımızın bedenleriyiz. Biz Silopi’de sokak ortasında katledilen Taybet ananın çocuklarıyız. Dün Halepçe’de katledilen ama yok edilmeyen Kürtleriz, bugün Efrîn’de direnen gerillayız. Dersim’de Zilanız, Silvan’da Delilayız, Kobane’de, Efrin’de Arin Mirkanız, Nusaybin’de, Cizre’de, Silopi’de, Sur’da isyanız. Ve bizler, bizleri var eden Serok Apo’nun mücadelesiyiz. Bizler Newroz’un ateşiyiz, dün vardık, bugün varız, yarında var olacağız.”

Son olarak Türkiyeli sol-sosyalist örgütler, PYD, KCDK-E ve gençlik adına yapılan konuşmalarda Kürdistan halkının Newroz’u kutlanarak, Efrîn için direnişi daha da yükseltme çağrısı yapıldı.

Yapılan konuşmaların ardından on bini aşkın kişi, sırasıyla sahne alan Kawa Urmiye, Pınar Aydınlar, Koma Zelal ve Mikail Aslan’ın seslendirdiği parçalar eşliğinde geç saatlere kadar çektikleri halaylarla Newroz’u kutladı.