GÖRÜNTÜLÜ

İsviçre'nin 7 merkezinde daha Newroz ateşleri yakıldı

Düzenledikleri meşaleli yürüyüşlerle Newroz'u karşılayan Kurdistanlılar, "Abdullah Öcalan'a özgürlük, Kürt sorununa çözüm" hamlesini başarıya ulaştırmak için Newroz'un direnişçi ruhunu sahipleneceğiz” mesajı verdi.

İSVİÇRE'DE NEWROZ

İsviçre'nin Aarau, Biel, Solothurn, Luzern, Basel, St Gallen, Rapperswil, Winterthur ile Bern kentlerinde Newroz büyük bir coşkuyla kutlandı.

SOLOTHURN

Şehit Firaz Dağ Halk Meclisi ve Pınar Kadın Komünü'nün çağrısıyla Kreuzackerplatz'ta bir araya gelen her kesimden Kurdistanlı, yaktıkları meşalelerle yürüyüşe geçti. Kent meekezinde süren yürüyüş boyunca Newroz coşkusunu attıkları sloganlarla yansıtan halk, yürüyüşün ardından tekrar kutlama alanına döndü. Kurdistan Özgürlük Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ardından Newroz ateşi yakıldı. Halk Meclisi ve kadın meclisi adına Newroz'un Kürt halkı için önemine dair iki konuşma yapıldı. Newroz ateşinin yakılması sonrası Halk Meclisi bünyesinde oluşturulan çocuk govend ekibi sahne aldı. Kurdistanlılar Newroz kutlamasına ateş etrafında çektikleri halaylarla devam etti.  

LUZERN

Luzern’de “Demirci Kawa ve Mazlum Doğanlardan bugüne hiç sönmeyen Newroz ateşi ile Önderliğimizi fiziki özgürlüğüne kavuşturana kadar alanlarda olacağız" denilerek Newroz kutlandı. Mühlenplatz’da çekilen halayla kutlamaya başlayan halk, daha sonra kent merkezine doğru meşaleler ve sloganlarla yürüyüşe geçti. Kutlama alanı olan Helvetiaplatz'a ulaştıktan sonra Luzern Demokratik Kürt Toplum Merkezi (CDK-Lu) Eşbaşkanı Nurşen Demir bir konuşma yaptı. "Önderler Önderi Abdullah Öcalan'ın, dağlarda direnen gerillalarımızın, cezaevindeki yoldaşlarımızın, yurtsever halkımızın Newroz'unu kutluyoruz" diyerek sözlerine başlayan Nurşen Demir, şöyle devam etti: "Bugün direniş günüdür. Heval Mazlum Doğan yaktığı ilk ateşle zalimlere teslim olmayıp direnişle karşılık verdi ve bizim yılmayacağımızı, her daim direniş içinde olacağımızı onlara gösterdi" diye konuştu.

Şehit yakını Kadri Özkan ise, şunları dile getirdi: "Bizim için Newroz sadece baharın gelişini kutlamak değildir. Newroz başkaldırıdır, direniştir, özgür yaşamdır.  Kurdistan tarihinden bu yana çok sayıda başkaldırılar olmuştur ama hiçbiri PKK gibi 47 yıldır ayakta kalamamıştır. Bu da Önder Apo'nun felsefesi ve kahraman Kürt halkının direnişi sayesindedir. Kurdistan'ın neresinde olursa olsun her alanda direniyoruz ve Önderliğimize sahip çıkıyoruz, fiziki özgürlüğüne kavuşuncaya kadar da sahip çıkmaya devam edeceğiz." Kutlama Newroz ateşinin yakılması sonrası çekilen halaylarla devam etti.

AARAU

İsviçre’nin Aargau Kantonu’nda yaşayan Kurdistanlılar, Aarau Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Kürt halkının diriliş bayramı Newroz’u kutladı. Aarau Bahnhofplatz önünde gerçekleşen kutlamaya Kurdistanlıların yanı sıra dostları da katılarak destek verdi. PKK bayrakları, Abdullah Öcalan posterleri açan kitle, sık sık “Bijî Newroz”, “Bijî Serok Apo” sloganları attı. Saygı duruşu ile başlayan kutlama, yakılan ateşin etrafında şarkılar eşliğinde çekilen halaylarla büyük bir coşku ile devam etti. 

BASEL

Basel kentinde de Kurdistanlılar düzenledikleri meşaleli yürüyüş sonrası yakılan ateş etrafında Newroz bayramını kutladı. 

BERN

Başkent Bern'de Newroz Bern Kürt halk meclisi ile TCŞ (Tewgera Ciwanên Şoreşger) ve TekoJIN (Jinen Ciwanên Tekoşer) öncülüğünde sloganlar ve halay eşliğinde büyük bir coşkuyla kutlandı. 

Bern DKTM’de yapılan kutlamada Şehit Atakan Mahir Meclisi adına Burhan Karakoç şu konuşmayı yaptı: "Bugün burada hem baharın gelişini hem de Kürt halkının direnişini kutluyoruz. Partimiz çok güzel haberler veriyor. Eli kanlı Türk devletinin SİHA’larına karşı arkadaşlarımızın geliştirdiği savunma sistemi bize büyük moral oldu. Bizim de buradaki görevimiz yoldaşlarımıza, direnişçilerimize ve zindanda direnen yoldaşlarımıza ses olmaktır. Onların seslerine ses olup tüm dünyanın duymasını sağlayacağız. Artık Önderliğimizi sadece biz değil tüm halklar sahipleniyor ve bu sahiplenmeyi daha fazla büyüteceğiz.”

WINTERTHUR

İsviçre’nin Winterthur kentinde yaşayan Kurdistanlılar ve dostları ise saat 18.00’da Winterthur Neuemarktplatz Meydanı'nda bir araya geldi. Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulduktan sonra saat 19.00’da meşaleli bir yürüyüş düzenlendi. 

"Newroz pîroz be”, “Ji Öcalan re Azadî, ji bo Kurdan Statu” pankartını taşıyan kitle, sık sık "Bijî Newroz", "Bijî Serok Apo", "Şehîd Namirin", "Jin Jiyan Azadî" ve "Bijî PKK” sloganları eşliğinde meşaleli yürüyüşünü sürdürdü. Yürüyüşte Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterleri ve Kurdistan bayrakları taşındı. Çok sayıda Kürt kadın yöresel elbiselerle Newroz’a katıldı. Kitle, yaklaşık bir saatlik yürüyüşün ardından alana tekrar geri döndü. 

Newroz ateşi, sloganlar ve zılgıtlar eşliğinde yakıldı. Winterthur Kürt Toplum Merkezi Eşbaşkanları Xalise Tuzer ve Coşkun Dersim birer konuşma yaparak Newroz'un anlam ve önemine işaret etti. Newroz'un tarihçesine ilişkin Almanca hazırlanan bir basın metninin de okunduğu Newroz etkinliği, Kürtçe müzik eşliğinde ve Newroz ateşi etrafında çekilen halaylarla gecenin geç saatlerine kadar sürdü.

RAPPERSWIL

Rapperwil kentinde de Kürt Halk Komünü tarafından düzenlenen etkinlikle Newroz kutlandı. 

İsviçre'de Newroz kutlamaları yarın Lozan ve Lugano kentlerinde devam edecek.