İsviçre’nin birçok merkezinde Newroz kutlandı

İsviçre’nin Solothurn, Zürih, Lozan, St Gallen ile Bern kentlerinde Newroz kutlandı ve açlık grevleri eylemcilerinin direnişleri sahiplenerek “Mücadeleyi zafere taşıyacağız” mesajı verildi.

Zürih Gençlik Platformu öncülüğünde 1 Mayıs alanında başlayan meşaleli yürüyüşle Newroz kutlandı.

Sık sık açlık grevcileri lehine sloganların atıldığı yürüyüş boyunca üstünde açlık grevleri direnişçilerinin resimleri bulunan pankart, Öcalan posterleri ile PKK bayrakları taşındı.

Kent merkezinde gerçekleştirilen meşaleli yürüyüş ardından 1 Mayıs alanında Newroz kutlandı. Cezaevinde gerçekleştirmiş olduğu fedai eylemle ölümsüzleşen Zülküf Gezen şahsında bir dakikalık saygı duruşu gerçekleştirildi. CDK - Solothurn, Tevgera Ciwanên Şoreşger ile Kürt siyasetçi Demir Çelik burada birer konuşma yaptı. Yapılan konuşmalarda Kawa’lardan günümüze süren direnişin Leyla Güven öncülüğünde bugün devam ettiği vurgulanırken “bizlere düşen onların bu direnişini sahiplenerek zafere taşımak olmalıdır” denildi.

Yapılan konuşmaların ardından Koma Agiri Welat çocuk folklor ekibi tarafından folklor gösterisi yapıldı. Newroz ateşi etrafında çekilen halaylarla kutlama sonlandırıldı.

LOZAN

Park de Montbenon alanında başlayan meşaleli yürüyüşün ardından Riponne alanında yakılan ateş etrafında Newroz kutlandı.

İsviçreli dost parti ve kurumlarında katılım sağladığı Newroz kutlamasında CDK adına yapılan açılış konuşması sonrası Solidarités adına Noémie Rentsch, Parti Socialiste adina Nicolas Rochat Fernandez, POP adına David Payot ile les jeunes POP (POP Gencliği) adına Lucas Schalbetter birer konuşma yaparak Newroz’u kutladı. Yapılan konuşmalarda Kürt halkıyla her zaman dayanışma içinde oldukları belirtildi ve Leyla Güven ve arkadaşlarının sürdürdüğü açlık grevlerinin enternasyonal bir direnişe örnek olduğu söylendi. Yapılan konuşmalar sonra Newroz ateşi etrafında halaylar çekildi.

ZÜRİH

Helvetiaplatz’da bir araya gelen Kürtler ve dostları burada meşalelerle bir yürüyüş gerçekleştirdi. Açlık grevi direnişçilerinin eylemlerini sahiplenen sloganlar atıldığı yürüyüşe çok sayıda İsviçreli sol parti ve kadın örgütleri katıldı. Yürüyüş sonrası tekrar Helvetiaplatz’a gelindi. Leyla Güven, Zülküf Gezen, zindan direnişçileri ile şu an açlık grevi direnişinde olanlar adına barış anaları tarafından Newroz ateşi yakıldı. Newroz kutlaması ateş etrafında direniş halaylarıyla devam etti.

ST. GALLEN

St. Leonnard meydanında bir araya gelen 300’ü aşkın kişi burada bir meşaleli yürüyüş gerçekleştirdi. Yürüyüş üzerlerinde açlık grevleri direnişçilerinin fotoğrafları bulunan “Öcalan için süresiz ve dönüşümsüz açlık grevindeler” pankartı arkasında gerçekleştirildi. Sık sık Newroz’a ve açlık grevi direnişlerine yönelik sloganların atıldığı yürüyüş sonrası tekrar St. Leonard meydanına gelindi ve burada Newroz ateşi yakıldı.

BERN

Bern’de Schützenmatte alanında bulunan Newroz çadırında kutlama etkinliği gerçekleştirildi. Rojava devrimine yönelik bilgilendirme ve sunumun yapıldığı etkinlikte ayrıca Kürt mutfağı İsviçrelilere tanıtıldı. Vengê Destar ve Grup Lelo tarafından verilen müzik dinletisi ve çekilen halaylarla etkinlik sonlandırıldı.