​İsviçreli vekilden Erdoğan’a Efrin tepkisi: Asıl terörist kim?

İsviçreli SP Milletvekili Sommaruga, Türk devletinin Efrin’i işgaline sert tepki göstererek, Erdoğan’a “Asıl terörist kim?” sorusunu sordu.

Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi önünde BM’nin Türk devleti ve ona bağlı çetelerinin işgali altında bulunan Efrîn için harekete geçmesi talebiyle Pazartesi başlatılan açlık grevi dördüncü gününde devam ediyor. Eylemi yürüten grup arasında HDP Milletvekilleri, belediye eşbaşkanları, gazeteci ve yazarlar da var.

BM’DE GÖRÜŞMELER YAPILDI

BM önündeki meydanda kurulan çadır etrafında açlık grevine devam eden eylemciler bir taraftan da gün içerisinde BM içerisinde görüşmeler gerçekleştiriyor. Gün içerisinde açlık grevi eylemcileri adına bir grup, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğine bağlı bir birimle görüşme gerçekleştirerek yetkililere Efrîn’de yaşananlara ilişkin dosyalar sundu. Efrîn’de yaşananları bütün çıplaklığıyla BM yetkililerine anlatan grup, BM’nin yaşananlar karşısında sessiz kalmasının Kürtler açısından gelinen aşamada kabul edilmez bir hal aldığına dikkat çekti.

SOMMARUGA: HİTLER GİBİ ERDOĞAN’INDA ÖNÜNE GEÇİN

Öte yandan gün içerisinde İsviçre Sosyalist Parti Ulusal Parlamento Milletvekili Carlo Sommaruga açlık grevi eylemcilerine destek ziyaretinde bulundu. Burada bir konuşma yapan Sommuraga, Kürt halkıyla dayanışma içerisinde olduklarını ifade ederek, Türk devletinin Efrîn’i işgalini asla kabul etmeyeceklerini söyledi.

Avrupa’nın Türk devletine ve Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’a karşı sessiz kaldığını hatırlatan Sommaruga, Avrupa’nın bu tutumunun kabul edilemez bir hal aldığını söyledi. Avrupa’nın Hitler’e karşı aldığı tavrı anlatan Sommaruga, “O gün nasıl Hitler faşizmine karşı birlikte hareket edildiyse bugün de Avrupa artık Erdoğan diktatörlüğüne karşı harekete geçmeli” dedi.

‘ASIL TERÖRİST KİM?’

Rojava’nın demokratik yapısına dikkat çeken Sommaruga, 7 yıllık Suriye savaşında bölgenin en güvenlikli yeri olan Efrîn’in bugün işgal edilmesinin hiçbir haklı gerekçesinin olamayacağını söyledi. Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın PYD ve YPG’yi terörist olarak suçlamalarına da sert tepki gösteren Sommaruga, “Erdoğan soruyoruz; acaba asıl terörist kim?” diye ekledi.

‘AVRUPA HALKLARINI YANINIZA ALIN’

Kürtlerin Avrupa’da ki eylemlerinin önemli olduğunu söyleyen Sommaruga, şöyle devam etti: “Biz siyasetçiler olarak sizin yanınızdayız. Devletler yaşananlara sessiz kalsa da sizler, bugün İsviçre ve Avrupa halklarını yanınıza almanız gerekir. Onların kapısını çalıp mücadeleniz için destek istemelisiniz. Halkların birlikteliği önemlidir.”

Sommaruga sözlerini, “Yaşasın Kürdistan, Yaşasın Rojava, Yaşasın Kürtler” diyerek tamamladı.