Öcalan’a ilişkin hazırlanan kitap Londra’da tanıtıldı

Öcalan’a ilişkin hazırlanan yeni ‘Sizin ve Benim Özgürlüğümüz: Abdullah Öcalan ve Erdoğan Türkiyesi’nde Kürt sorunu’ kitabı Londra SOAS üniversitesinde düzenlenen etkinlik ile tanıtıldı.

Uluslararası Barış Delegasyonu üyesi Cambridge Üniversitesi Öğretim Görevlisi Jeffrey Milley ve Federico Venturini tarafından editörlüğü yapılan kitabın tanıtımına ilgi yoğundu. Kitabın tanıtım etkinliği, Black Rose Kitapları, Kürdistan’da Barış, KNK UK, Britanya Kürt Toplum Merkezi ve Öcalan’a Özgürlük Kampanyası kurumları tarafından organize edildi.

Düzenlenen etkinlikte, Politik Aktivist Dimitris Roussopoulos, Dr. Thomas Jeffrey, Westminister Universitesi’nden Dr. Radha D’Souza, İşçi Partisi ve Avrupa Parlamentosu Milletvekili Julie Ward, eski Yazar ve Gazeteci Jonathan Steele, UNİTE Sendikası Uluslararası Direktörü Simon Dubbins ve Westminister Barış ve Adalet Komisyonu’ndan Joe Ryan konuşmacı olarak katıldı. Ayrıca KNK Temsilcisi Adem Uzun da Skype üzerinden etkinliğe bağlanarak katılımcılara seslendi.

Etkinliğin moderatörlüğünü Dr. Federico Venturini yaptı. Panel şeklinde düzenlenen kitap tanıtımında hazırlanan kitabın içeriği de katılımcılara aktarılırken, ‘Bir adada hapsedilmiş devrimcinin Ortadoğu barışının anahtarını taşıması, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Türk-Kürt çatışmasına getirdiği önerilerle kendisini birçok kesimin ‘Kürt Mandela’ olarak tanımlaması’ konuları da konuşuldu.

‘FİKİRLERİ OLDUKÇA İYİ ANLATILDI’

İlk konuşmayı yapan Adem Uzun, “Bu kitapta özellikle Abdullah Öcalan’ın Demokratik Konfederalizm fikirlerini de bulacaksınız. Ortadoğu’da mevcut sorunların çözüm anahtarı olan Abdullah Öcalan’ın fikirleri bu kitapta oldukça iyi anlatıldı. Ayrıca kitapta Kürt ulusal mücadelesinin paradigması, insan hakları ve özgürlükleri ile kadın özgürlük mücadelesine dair birçok konuda iyi hazırlanmış bir kitap oldu” dedi.

DUBBİNS: Bizlere yol gösteriyor

“Bu kitap birçok yönden çok önemli” diyen Simon Dubbins ise şunları vurguladı: “Başlıca, bu kitap örgütlülüğün önemini de bizlere gösteriyor. Bizlere aslında ayna tutuyor. Dayanışmanın gücü ve önemini bizlere gösteriyor. İkincisi, dayanışmanın birçok perspektiften ele alınarak tarihi de anlatılıyor, bu kitap aslında özgürlükçü düşünceye sahip kimselerin kendini geliştirmesi ve hareketlerin güçlenmesi açısında da bizlere yol gösteriyor. Üçüncü olarakta bu kitabın bir diğer önemi ise bahsettiğimiz konuları çok daha geniş kitlelere, Öcalan’ın fikirlerini daha çok insanlara yayma konusunda çok önemli. Türkiye ve Suriye’deki iğrenç gerçekleri gözler önüne seren ve aslında buna karşı verdiğimiz insanlık mücadelesini geliştiren daha geniş kitlelere yayan bir misyonu da oluştu bu kitabın.” Dubbins, Erdoğan Türkiye’sindeki adaletsizlik eşitsizlikler ve antidemokratik uygulamalara da değindi.

FİKİRLERİ ORTATOĞU SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ

Dr. Radha D’Souza da, hazırlanan kitabın tüm çevreler tarafından okunması ve özümsenmesi gerektiğine vurgu yaptı. D’Souza konuşmasının devamında, “Ben burada sizlere daha çok politik tutsaklar ile ilgili konuşmak istiyorum. Abdullah Öcalan, dünyada en kritik ve en önemli politik tutsaklardan biridir. Aynı problemler benim ülkem Hindistan’da yaşanıyor, politik tutsakların sayısı gün geçtikçe artıyor, insanlık adına barış adına fikirler sunan ve aktivistlik yapan hemen hemen herkesin tutsak edilmeye çalıştığı bir çağda yaşıyoruz. Türkiye’de de olduğu gibi benim ülkemde de sendikacılar ilericiler ve aydınlar tutuklanıyor. Bu kitapta aslında politik tutsakların, sevgi, barış ve eşitliğin Öcalan’ın fikirleri ile Ortadoğu sorununun nasıl çözüleceği konusunda birçok alanda detaylı bilgiler edinebileceksiniz” sözlerine yer verdi.

BİRÇOK İNSAN İÇİN, BİR KAYNAK OLACAKTIR

Westminister Barış ve Adalet Komisyonu’ndan Joe Ryan ise özetle şunları ifade etti: “Jeff ve Federico adına çok mutluyum. Bu kitap büyük emeklerle ortaya çıkarıldı. Bir belgeseldir, Ortadoğu’yu özetleyen tarihi bir belge ve Öcalan’ın çözümlemelerini dünyaya duyuracak savaş sorununa çözümler getirecek fikirleri yayacak bir kitap oldu. Birçok insan için, bir kaynak olacaktır.”

Kitabın editörlerinden Dr. Thomas Jeffrey de katılımcılara seslenerek, “Kitapta Demokratik Konfederalizm’i ve Öcalan’ın fikirleri ile Türkiye’de Erdoğan yönetiminde yapılan haksızlıkları işledik. Kürt mücadelesinin önemi ve dünyaya örnek oluşunu da bu kitapta bulabileceksiniz, kadın mücadelesi ve önemini de kitapta aktarmaya çalıştık” ifadelerini de kullandı.

Kaynak: Yeni Özgür Politika