Öcalan Nöbeti İngiltere Kadın İnisiyatifi’nde

Fransa’nın Strasbourg şehrinde devam eden Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’ni bu hafta İngiltere Kadın İnisiyatifi üyeleri devraldı.

Strasbourg’da bulunan Avrupa Konseyi (AK) önündeki Öcalan’a Özgürlük Nöbeti eylemi 327’inci haftasına girerken, farklı ülkelerden katılımlarla Öcalan’ın özgürlüğü talebi dillendiriliyor.

Geçtiğimiz hafta Fransa’nın Evry şehrinden Kürt yurtseverlerinin yürüttüğü eylemi, Pazar gününden bu yana İngiltere Kadın İnisiyatifi’nden Fidan, Süreyya, Gülistan, Makbule ve Neslihan adlı kadınlar ile Şinasi adlı bir başka Kürt yurtseveri devam ettiriyor.

İngiltere Kadın İnisiyatifi üyeleri tarafından yapılan açıklamada, Kürt halkının Öcalan’dan 2 yılı aşkın bir süredir hiçbir haber alınamamasından büyük kaygı duyduğunun altı çizildi.

“YENİ TECRİT KARARI KAYGILARI DAHA DA BÜYÜTTÜ”

Açıklamada, geçtiğimiz günlerde Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talebi üzerine Bursa 1. İnfaz Hakimliği, Öcalan ve İmralı’daki diğer tutsaklar Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş hakkında yeni bir karar verdiği hatırlatıldı. Açıklamada, avukatlarla görüşmelere 6 aylık yeni bir yasak öngören bu kararın kaygıları daha da büyüttüğüne dikkat çekildi.

CPT’YE SORUMLULUKLARI HATIRLATILDI

“Kadın İnisiyatifi olarak bu kararı tanımıyoruz” diyen eylemciler, başta İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) olmak üzere yetkili Avrupalı kurumlara harekete geçme çağrısı yapıldı. Kadın İnisiyatifi üyeleri, Öcalan’a yönelik ağır tecritin son bulması ve durumunun yeniden yerinde incelenmesi gerektiğini vurguladı.

“Kürt halkının bu yönlü kaygılarının giderilmesi eylemciler olarak en temel talebimizdir” diye İngiltere Kadın İnisiyatifi üyeleri, Kürt halkına da çağrıda bulundu. Eylemcileri açıklamasında, “Tüm Kürtlere çağrımız; demokratik çerçevede haklı bu talepleri dile getirmeleridir” denildi.  

6,5 YILA YAKINDIR BİR GÜN DAHİ ARA VERİLMEDEN SÜRDÜRÜLÜYOR

Öcalan’a Özgürlük Nöbeti, 25 Haziran 2012’de Öcalan’ın yoğun bir tecrit altında tutulmasına karşı Uluslararası Öcalan İnisiyatifi üyelerinin de önerisiyle başlatılmıştı. Güney Afrika özgürlük mücadelesinin önderi Nelson Mandela’nın esaretine karşı düzenlenen özgürlük nöbetlerinden esinlenen Öcalan’a Özgürlük Nöbeti’nin en önemli farkı ise, bugüne kadar aralıksız olarak sürdürülmüş olması.

Aynı zamanda Kürt halkının en uzun soluklu aralıksız eylemi olması nedeniyle de dikkat çeken nöbetin Kürt Halk Önderi özgürleşene kadar sürdürüleceği vurgulanmıştı.