Öker: Bize o topraklarda ölümü reva görenlere cevap olacağız

Köln'de HDP ile dayanışma mitinginde yapılan konuşmalarda, Erdoğan diktatörlüğüne karşı demokrasi ve özgürlükler için 24 Haziran’da sandıklara gitme çağrısı yapıldı.

Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da yapılacak 24 Haziran seçimleri için HDP Avrupa Seçim Koordinasyonu, tüm Avrupa’da binlerce gönüllü ile birlikte çalışmalarını hızlandırdı. Halk toplantıları, seçim büro açılışları, dayanışma etkinlikleri, ev ziyaretleri başta olmak üzere seçim çalışmaları hummalı bir şekilde yürütülüyor. Bu çerçeve de Almanya’nın Köln kentinde HDP ile dayanışma mitingi yapıldı.

Bir çok kurum ve kuruluş temsilcisinin katıldığı mitingde AKP faşizminin uygulamalarına dikkat çekilerek, Avrupa’da herkesin sandık başına gidip HDP’ye oy vermeleri çağrısında bulunuldu. AKP’nin baskılarından dolayı HDP Milletvekilleri Ahmet Yıldırım ve Tuğba Hezer’in konuşma yapmasına Alman polisinin izin vermemesi eleştiri konusu oldu.

HDP BÜTÜN HALKLAR İÇİN BİR KURTULUŞ PROJESİDİR

Mitingde konuşan Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK) Onursal Başkanı Turgut Öker, Türkiye’de kimsenin tek başına özgürleşemeyeceğini belirterek, "Kürtler, Aleviler, Lazlar, Çerkesler, Ermeniler başta olmak üzere bütün kesimlerin tek başına kurtuluşu olamaz. Onun için HDP bütün halklar için bir kurtuluş projesidir. Biz Aleviler HDP'nin içerisindeyiz. Bütün gücümüzle bu barajı, zulmü yıkmak için her çabayı göstereceğiz. Bu Yezit düzenin karşısında birleşerek, cevap olabiliriz" dedi.

Öker, kendi adaylığının YSK tarafından ret edilmesine ilişkin de şunları söyledi: "Ben 4 ay milletvekilliği yaptım. Amacımızın sadece milletvekili olmadığını hepiniz biliyorsunuz. Orası bizim için bir mücadele alanıdır. Onurumuz olan eşbaşkanlarımız Demirtaş, Yüksekdağ’a sözümüz var. Onları ve on binlerce HDP’li arkadaşlarımızı mutlaka serbest bırakmamız lazım."

'AVRUPA'YI KARIŞ KARIŞ DOLAŞACAĞIM'

YSK’nin kararının kişisel olarak umurumda olmadığını söyleyen Öker, "HDP saflarında 600 arkadaşın yüreği aynı hedef için çarpıyor. Önde, ortada ya da arkada olmanın hiçbir anlamı yok. Çünkü bizim bir davamız var. Biz o ülkede herkes eşit olsun diye parlamenter sistemi yürütüyoruz. Ben seçimlere kadar tüm Avrupa’yı karış karış dolaşacaktım. Ama dünkü karardan sonra günde iki kere gideceğim kente 4 defa gideceğim. 12 saati 24 saate çıkaracağız. Bize o topraklarda ölüm ve zulmü reva görenlere cevap olacağız" diye konuştu.

HDP'YE BARAJI AŞTIRMAMIZ LAZIM

KCDK-E eşbaşkanı Yüksel Koç da 24 Haziran’da Türkiyeli ve Kürdistanlı seçmenlerin Erdoğan’ı sandığa gömeceklerini belirterek, "Sizin oylarınız çok önemlidir. Geçen seçimde sandığa gitmeyenler, ‘benim bir oyum ile bir şey olmaz’ diyenler bu sefer aynı gafleti yaşamasınlar. Eğer Erdoğan’ı durdurmak istiyorsak, DAİŞ ve El-Kaide’nin ülkemizi yönetmesini istemiyorsak, gerçek demokrasiye inanlar, Aleviler, bilmemiz gereken bir şey var, HDP’ye barajı aştırmamız gerekiyor" ifadelerini kullandı.

HALKLAR HDP’Yİ DESTEKLİYOR

Avrupa Süryaniler Birliği Temsilcisi Yakup Nuhomo, HDP’ye desteklerini ilan etmek için mitingde olduğunu ifade ederek, "Bizler, Asuri, Süryani, Keldani, Aramiler, HDP’ye desteğimizi ilan etmek için buradayız. Biz 24 Haziran’da HDP’yi destekliyoruz. Katliamların, zulmün ve baskıların son bulması için bizler HDP’nin iktidara gelmesini istiyoruz. Halkaların kanı kanı üzerinde siyaset yapanların siyasetini yok etmek için HDP’de buluşalım" dedi.

Çerkes siyasetçi Arif Unal, bu sistemde inkar ve yok etme olduğunu belirterek, "Bu toprakların bütün renkleri yok edildi. Bu sistem azınlıkları katletti. Bu katliamcı sisteme karşı çıkmak için herkes HDP’yi desteklemelidir" diye konuştu.

'DEMOKRASİ İÇİN HDP’DE BULUŞALIM'

KKP temsilcisi Serhat Çetinkaya, Kürtlerin demokratik ve özgür bir şekilde yaşamak istediğini bildirerek, şunları söyledi: "Kürtler kültür, dil ve özgürlük için hak mücadelesi veriyor. Bizler de parti olarak HDP’nin bu talepleri için mücadele ettiğine inanıyor ve seçimlerde HDP’yi destekliyoruz. Avrupa’daki halkımız da 24 Haziran seçimlerde oylarını HDP'ye vermeli."

PİK Başkanı Hikmet Serbilind de Avrupa’da yaşayan inançlı Kürtlerden AKP ve Erdoğan’a karşı HDP’yi desteklemeleri gerektiğini söyledi. Almanya Karadeniz İnisiyatifi adına Mahir Öfcan da muhalif, demokrasi yanlısı olan bütün kesimlere HDP çatısı altında birleşme çağrısında bulundu.

SOL PARTİ VE YEŞİLLER’DEN DESTEK MESAJI

SYKP Avrupa eşsözcüsü Duygu Yıldız ise rüzgarın demokrasi tarafında olduğunu belirterek, bütün kesimlerin seçimlere kadar çalışmalarını üst seviyeye çıkartması gerektiğini söyledi. Sol Parti adına konuşan Özlem Demirel ve Yeşiller Partisi adına mitinge katılan Berivan Aymaz ise HDP ile dayanışma mesajları vererek, demokrasi yanlılarına oy kullanma çağrısında bulundu.