GÖRÜNTÜLÜ

'Özgürlük Kazanacak' çizgi romanı Berlin'de tanıtıldı-YENİLENDİ

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 75. yaş gününde Berlin’de 'Özgürlük Kazanacak' çizgi romanı tanıtıldı. Etkinlikte Kürt Halk Önderi'nin artık özgür olması gerektiği vurgulandı.

ABDULLAH ÖCALAN ÇİZGİ ROMAN

Sean Michael Wilson’ın yazdığı, Keko’nun çizimlerini yaptığı 'Freedom shall prevail (Özgürlük Kazanacak)' kitabı Almanya'nın başkenti Berlin’de tanıtıldı.

Tanıtım etkinliğini CENİ, Uluslararası İnisiyatif ve kitabın Almancasını basan Unrast Yayınevi ortak düzenledi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın çocukluğu, gençliği, İmralı günleri ve geliştirdiği demokratik konfederalizm, kadın özgürlüğü düşüncelerine odaklanan çizgi roman, Kürt Halk Önderi'nin 75. doğum gününde tanıtıldı.

Moderatörlüğünü Barış için Kürt Kadın Bürosu CENÎ e.V. üyesi Berivan Sterk’in yaptığı tanıtım etkinliğinde Yazar Sean Michael Wilson, Sinn Avrupa Temsilcisi Martina Anderson, Unrast yayınevi temsilcisi Jörn Essig-Gutschmidt, PM Press/Kairos yayınlarından Andrej Grubacic, Uluslararası Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyesi Reimar Heider, Kürt Siyasetçi Hatip Dicle, Dilek Öcalan ve Meyman Yayınları'ndan Hasan Kanireş konuşmacı olarak yer aldı.

'ABDULLAH ÖCALAN YAŞAMINI DEVRİME ADADI'

Folklor gösterisiyle başlayan etkinliğe sağlık sorunları nedeniyle katılamayan ve kitapta Kürt Halk Önderi'ni anlatan Estella Schmidt ise bir mesaj yolladı.
Moderatör Berivan Sterk, “Abdullah Öcalan bu devrime yaşamını adadı. PKK'yi kurdu. Öcalan’ın demokrasi üzerine görüşleri daha iyi bir yaşam üzerinedir. Bu etkinlik çok önemlidir. Kendi kaderini tayin hakkı açısından görüş alışverişi hakkında önemli bir etkinliktir” dedi.

Daha sonra Uluslararası Abdullah Öcalan’a Özgürlük İnisiyatifi üyesi Dr. Reimar Heider İngilizce yaptığı konuşmada kitabın hazırlıkları sürecinde yaşanan zorluklara değindi. 4 Nisan’ın önemine değinen Dr. Abdullah Öcalan'ın İmralı’da geliştirdiği paradigmasının etkisine de vurgu yaptı ve şöyle dedi: “Jin Jiyan Azadi onun düşüncesiydi. Onun düşüncesi Kurdistan’dan dünyaya yayıldı.”

'ÖZGÜRLÜK HAMLESİ BAŞARIYA ULAŞMALI'

Kitabın hazırlık sürecinde yer alan Estella Schmidt’in kimliğine değinen Dr. Reimar Heider, şunları da belirtti:
“Henüz ne kitap yazılmış ne de çizilmişti. Ancak bir kitap düşüncemiz vardı . Estella '85'te Hüseyin Çelebi’yi tanımıştı. Abdullah Öcalan ile görüşmek üzere Lübnan’a giden ilk uluslararası heyet içindeydi. Kürtlerin ve Öcalan’ın özgürlüğü için mücadele ediyor. Zaten kitabın başında görüleceği üzere onun anlatımları ile yola çıkıldı. Doğum günü hediyesi olarak elimizde gördüğünüz eser var. Newroz’da ikinci aşamaya geçen Öcalan'a Özgürlük Hamlesi artık başarıya ulaşmalı ve tecrit artık son bulmalıdır."

'ABDULLAH ÖCALAN'IN BAŞLATTIĞI İSYANI BASTIRAMADILAR'

Kürt Siyasetçi Hatip Dicle, Abdullah Öcalan'ın yaş gününü kutlarken, "31 Mart’ta büyük zafer kazanıldı. Emeği olan herkesi kutluyoruz” diye ekledi.
Türk devletinin Kurdistan’ı sömürgeleştirmek ve statüsüz bırakmak için uyguladığı politikalara vurgu yapan Hatip Dicle, "Türkiye’nin eski cumhurbaşkanlarından Süleyman Demirel’in deyimiyle 29 defa isyan oldu. Türk devletinin amacı zor yoluyla farklı dil, kültür ve etnik toplulukları Türkleştirmek, asimile etmek ve siyasi statüsüz bırakmaktı. Diğer silahlı ayaklanmalar bastırıldı ama 29. Kürt isyanı 50 yıldır bastırılamadı. Bu isyanın önderi Abdullah Öcalan’dır. Oysa Sayın Öcalan 1993, 95-2013 yıllarında siyasi yollarla çözüm bulmak istedi. Ancak TC ret ve inkar politikasında ısrar etti. Sayın Öcalan’ın bilimsel teorisini Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi kabul etti ve yeni bir devrimin adımı atıldı. İmralı süreci 28 Şubat mutabakatı ile ortak bir belgeye kavuştu. Bu belge yeni anayasanın temel metni olacaktı. Olası sorunlarda akil insanlar devreye girecekti. Ancak Erdoğan bunu kabul etmedi ve Lozan’ın yıl dönümünde Kürtlere yönelik yeni bir soykırım savaşı başlattı. Aradan geçen süre bizlere tekrar barışın ne kadar elzem olduğunu gösterdi."

'ABDULLAH ÖCALAN TÜM TOPLUMLAR İÇİN UMUT KAYNAĞI'

Politik aktivist Estella Schmidt sağlık sorunları nedeniyle etkinliğe katılamadı. Schmidt, yolladığı mesajında, "Öcalan sadece Kürtler için değil tüm toplumlar için umut kaynağı” saptamasını yaptı.

Özgürlük Kazanacak çizgi romanının yazarı Sean Michael Wilson, kitabı bölümlerden seçmeler yaparak anlattı. Sözlerine, “Demokratik konfederalizm sadece Kurdistan için değil tüm dünya için geçerli” diyerek başlayan Wilson, İlk okuduğum kitap ekonomi üzerine idi ve onu çok sevmiştim. Öcalan’ın fikirleri ve Kurdistan’a ilişkin düşünceleri üzerine okudum” dedi. Sean Michael Wilson “Kolektif bir çalışma oldu. Sadece bir kişinin çalışması değildi. Birkaç kişinin emeği geçti. Bir klibin yayınlanması için milyarlarca dolar para harcanıyor ama bu romanın yazılması bir emeğe dayandı. Şu ana kadar 40 kitap yazdım ama bu kitabın Kürtçeye çevrilmiş olması ayrıca önemli. Benim yanlış yaptığım yerleri enternasyonalist inisiyatif düzeltti. Kitaba Öcalan'ın doğum yeri Amara'dan başlıyoruz. Kitapta Öcalan'ın daha Amara'da dünya görüşünün şekillendiğini görüyoruz.”
 Kitaptaki farklı karakterler hakkında da bilgilendirmede bulunan Wilson, “Kitapta çok farklı tonlar birkaç kahraman üzerinden anlatılıyor. Sürekli bir ciddiyet yok, eğer olsa insanlar okurken sıkılabilir. Birinci bölüm Öcalan'ın çocukluğuna odaklanıyor. Kitapta elbette Rojava devriminde kadının rolünü de işledik. Kadınlar Rojava’da yaşamın her alanında. Savunmada, hastanede, eğitim birimlerinde vb. Öcalan’ın fikirleri orada yaşam buldu.”

'BİR AN ÖNCE ÖZGÜR OLMALI'

Özgürlük Kazanacak çizgi romanının Almanca edisyonunu basan Unrast yayınevinden Jörg Essig-Gutschmidt ise "Öcalan'ın özgürlüğü bizim için önemlidir. Bu vesileyle 75. doğum gününü kutluyorum. Öcalan bir an önce özgür olmalı ve bundan sonraki yaşamını özgür olarak geçirmesini diliyorum.”

'İLK ÖĞRETMENİ ÜVEYŞ ANA'DIR'

Kürt Siyasetçi Dilek Öcalan ise şöyle konuştu:

"Abdullah Öcalan çocukluğundan başlayarak kadının toplum içindeki durumuna odaklanıyor. İlk öğretmeni annesi Üveyş'tir. Her şeyi annesinden öğrenir. Kadın uygarlığının tüm uyarıları onun kulağında geri zaman yer edinir. Üveyş Ana'nın hikâyesi bin yıllık kadın direnişini bize anımsatıyor.”

'ABDULLAH ÖCALAN TARİHE GERÇEKÇİ MÜDAHALEDE BULUNDU'

Kitabın İngilizce edisyonunu basan bilim insanı Andrej Grubacic, "Kendisine terörist diyorlar ama hayranlıkla söylüyorum ki onun yazdıkları tarihi bize gösteriyor. Öcalan tarihe gerçekçi bir müdahale ediyor. Kendisini manifestoyu yazarken otobiyografi, tarih, coğrafya siyaseti de yazıyor. Öcalan sadece uygarlık, şu an için önemli değil; Öcalan demokratik toplumlar için önemli, demokratik modernite için önemli. Kadının özgürlüğü uygarlığın özgürlüğüdür. Öcalan diyor ki uygarlığın gelişimi özgürlükçü demokrasinin gelişimi ahlaki politik toplum ile mümkündür.”

Meyman Yayınları'ndan Hasan Kanireş, "Başkan Apo’nun benim savunmalarım neredeyse ben oradayım diyordu. Başkan Apo iki toplumdan bahsediyordu: devletli ve devletsiz toplum. Paradigması kadın, ekoloji ve özgürlükçü toplum paradigmasıdır. Bunları söylememizin nedeni başkan Apo’nun savunmaları iyi okunmadığında ütopik olarak zalim zulmünün gidemeyeceği inancı gelişiyor.”
Özgürlük Kazanacak etkinliğine İrlanda’dan katılan Martina Anderson, "Onun yaşamı bizler için ilham kaynağı. Bu çizgi roman hem keyifli bir tanıtım hem de onu anlamamız için bir giriş kitabı. Öcalan’ın kadın özgürlüğü ve demokratik konfederalizm düşünceleri Rojava’da yaşam buldu" dedi.

Tanıtım etkinliği Sanatçı Rotinda’nın söylediği şarkılar sonrası çekilen halaylarla son buldu.