Şehid Aryo İsviçre’de anıldı

İsviçre’nin Mels kentinde Sutoro Güçleri Üyesi İbrahim Mixaîl için düzenlenen anmada, her inançta, etnik yapıda insan bir araya gelip ortak bir mücadele sürdürmesini sağlayan şehitlere vefa borcu dile getirildi.

Türk devletinin Dêrik’teki Newroz Kampı yakınlarında 12 Ekim günü düzenlediği hava saldırısında şehit olan Sutoro Güçleri Üyesi İbrahim Mixaîl (Aryo) için İsviçre’nin Mels kentindeki Tur Abidin Süryani Derneği’nde anma etkinliği gerçekleştirildi.

Anmaya İsviçre Demokratik Kürt Konseyi (CDK-S) Eşbaşkanı İsmail Kardaş, İsviçre Demokratik Alevi Hareketi (FEDA) Eşsözcüsü Songül Çelik, Süryani Bethnahrin Kadın Meclisi üyeleri, Bethnahrin Ulusal Meclisi (MUB) üyesi Elber Shleymun Rhawi, Kürt dostu İsviçreli Dr.Cornelia Rohr ile çok sayıda kişi katıldı.

Anma saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşu esnasında Kürt dostu Cornelia Rohr kemanıyla kısa bir ezgi çaldı. Daha sonra Sutoro Güçleri Üyesi İbrahim Mixaîl'in (Aryo) hayatının ve mücadelesinin anlatıldığı sinevizyon gösterildi.

İsviçre Süryani Pederi Kerim Asmar, dini bir ayin gerçekleştirdikten sonra bir konuşma yaptı. Seyfo Katliamı’ndan sonra da Süryani halkının her zaman katliamla karşı karşıya kaldığını ifade eden Asmar, “Yaşadığımız topraklardan katliamlarla uzaklaştırıldık. Bazı ağaçlar her yerde yetişmez. Biz doğduğumuz topraklarda diğer halklarla birlikte kardeşçe yaşamak istiyoruz. Kardeşlik, özgürlük uğruna şehit düşenleri saygıyla anıyor, mücadelelerinde başarılar diliyorum” dedi.

Bethnahrin Kadınlar Birliği (HNB) adına Shmuri Arsan ise Süryanice halka hitap etti. Arsan konuşmasında şunları ifade etti: “Bir halkın duruşu ve özgürlüğünün ne olduğunu anlamak için, o toplumun kadınının ne durumda olduğuna bakmak lazım. Rojava’da bir devrim gerçekleşti. Bu devrimi savunmak için herkes elinde geleni yapmak zorundadır” dedi.

Anmaya katılan CDK-S Eşbaşkanı İsmail Kardaş da bir konuşma yaptı. Halkların özgürlüğü için canlarını feda eden kahramanların ardından konuşmanın kolay olmadığını ifade eden Kardaş “Şehitlerin bize bıraktığı mirasa sahip çıkmalıyız. Mezopotamya coğrafyası ne yazık ki soykırım kıskacında olan bir yer. Tek çözüm direnmektir. Önder Apo’nun fikir olarak ortaya koyduğu “Jin Jiyan Azadî”, bugün bütün dünyada yankı buluyor. Biz bu mücadeleyi başarıya taşıyacağız” dedi.

İsviçre FEDA adına Songül Çelik de anmaya katılanlara hitap etti. Çelik, halkların, kimlik ve inançlarından dolayı katledildiklerini belirterek, “Dersim’de dağların anahtarını kaybedenler vardı. Ben inanıyorum ki bu gençler dağların anahtarını bulup getirecektir” diye konuştu.

Cornelia Rohr da Süryanice, Kürtçe ve Almanca yaptığı konuşmada sürdürülen mücadeleyi takip ettiklerini ve bu mücadele ile dayanışma içinde olacaklarını ifade etti.

Konuşmasından sonra İzmir’de katledilen Deniz Poyraz ve Kemal Korkut için yazıp beste yaptığı ezgileri keman eşliğinde çaldı.

Anmada son olarak Bethnahrin Ulusal Meclisi Temsilcisi Shleymun Elber Rhawî konuştu. Bugün Rojava’da bir birliktelikten bahsediliyorsa bunda Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın ciddi etkisinin olduğuna vurgu yapan Rhawî, “Rojava’da bütün halklar barış içinde yaşıyor. Bu ortamı yaratan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’dır. Onun ortaya koyduğu fikirler, bugün Rojava’da yaşam buluyor. Önemli önderliksel bir çıkıştır. İşte Rojava’da her inançta, etnik yapıda insan bir araya gelip ortak bir mücadele sürdürüyor. Biz de bu şehitlere layık olmalıyız” dedi. 

Anma Süryanice ve Kürtçe “Şehîd Namirin, Yaşasın halkların kardeşliği” sloganlarıyla sona erdi.