Şöderhamn Belediyesi'nden Güven ve Kaya için mektup

İsveç'in Söderhamn Belediye Başkanı Sven-Erik Lindestam, Türk hükümetine mektup yazarak, Leyla Güven ve Sara Kaya'ya dönük hukuksuzluğa sessiz kalmayacaklarını açıkladı, tecridin kaldırılmasını istedi.

Mardin'in Nusaybin ilçesi belediyesi ile Söderhamn Belediyesi 2011 yılında kardeş belediyecilik protokolü imzalamıştı. AKP'nin halkın iradesini gasp edip kayyum atayana kadar her iki belediye pek çok ortak projeyi yaşama geçirmişti.

Söderhamn Belediyesi, Nusaybin Belediyesi'nin işgal edilmesini ve Eşbaşkan Sara Kaya'nın tutuklanmasını da protesto etmişti.

'SARA KAYA SERBEST BIRAKILMALI'

Söderhamn Belediye Başkanı Sven-Erik Lindestam, 2018 yılının son günlerinde Türk Hükümeti'ne bir mektup göndererek, rehin tutula Eşbaşkan Sara Kaya'nın sağlığından derin kaygı duyduğunu belirtti ve serbest bırakılmasını istedi.

Lindestam, Nusaybin ve Kaya ile birlikte uzun vadeli ve yararlı iş birliği yapmayı umduklarını belirterek, “Ama belediye başkanı tutuklu olduğu için bu iş birliğini geliştirmemiz mümkün değil. Bizler doğal olarak kendisinin sağlığından oldukça kaygılıyız. Eğer mümkünse kendisini düşündüğümüzü bilmesi için  sıcak selamlarımızı gönderiyoruz” dedi.

Mektubunun sonunda  Kaya'nın cezaevinden tutulmasından duyduğu kaygıyı tekrarlayan Lindestam, Sara Kaya'nın serbest bırakılmasını talep etti.

'ÖCALAN'A UYGULANAN TECRİT KALDIRILMALI'

Lindstam, Söderhamn'da kurulu Kürdistan'la Dayanışma Komitesi ile birlikte Türk hükumetine gönderdiği ikinci mektupta, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması için açlık grevinde bulunan HDP Milletvekili Leyla Güven'in talebinin kabul edilmesini istedi.

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz Kürdistan'la Dayanışma Komitesi Başkanı Benny Gustafsson, Söderhamn Belediyesi ile birlikte yazdıkları mektupta, Leyla Güven'in sağlığının kritik bir safhaya gelmesinden duydukları kaygıyı aktardıklarını söyledi.

Leyla Güven'in Öcalan'a yönelik tecridin kaldırılması talebine katıldıklarını ve Güven'in serbest bırakılmasını istediklerini belirten Gustafsson, “Çatışmaların durdurulması ve barışın sağlanması için öncelikle Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması gerekir” dedi.

'SÖDERHAMN İNİSİYATİFİ OLUŞTURACAĞIZ'

AKP'nin Kuzey ve Güney Kürdistan'da saldırıları artırdığına ve Rojava'yı işgale hazırlandığına dikkat çeken Gustafsson, “Kürt halkına yönelik saldırılara karşı çıkmak için bir araya gelerek Söderhamn'da yeni bir örgütlenmeye gitme kararı aldık” dedikten sonra oluşturmayı düşündükleri örgütlenme hakkında şu açıklamalarda bulundu:

“Bu oldukça geniş bir örgütlenme olacak. Değişik toplum kesimlerini bir araya getirecek. Söderhamn İnisiyatifi olarak adlandırdığımız örgütlenme içinde sendikalar, siyasi partiler, okulların öğrenci dernekleri yer alacak. En büyük okuldaki öğrenci derneği örgütlenme içinde yer alacağını söyledi. Söderhamn'da Kürtlere destek amacıyla çok geniş bir halk hareketi oluşturabileceğimize inanıyorum.”

Gustafsson, olası bir işgal girişimine karşı kamuoyu oluşturmanın önemine vurgu yaptıktan sonra şunları kaydetti:

“Kürt halkına yönelik saldırılar ve Rojava'nın işgal girişimine karşı duracağımız gibi Öcalan'a uygulanan tecridin kaldırılması ve serbest bırakılması için mücadele edeceğiz. Ayrıca PKK'nin terör örgütleri listesinden çıkarılması da gündemimizde.”

GÜVEN'İN TALEPLERİ KARŞILANMALI

Söderhamn Belediyesi'nin Sosyal Demokrat İşçi Partisi Grup Başkanı Alexandra Gard, Nusabin Belediyesi'nin  8 yıldan bu yana Söderhamn Belediyesi'le kardeş olduğunu, bu nedenle belediye ve belediye yöneticilerine karşı yapılan hukusuzluklara karşı ilgisiz kalamayacaklarını söyledi.

Halkın oylarıyla seçilmiş Sara Kaya'ya ağırlaştırılmış müebbet cezasına çarptırılmak istenmesinin kabul edilemeyeceğini söyleyen Gard, “Şu anda Kürtler üzerinde yoğun baskılar var. Bu son bulmalı. Leyla Güven'in sağlığından endişe duyuyoruz. Türk hükümetinin Güven'in taleplerini karşılamasını ve Kürtlere yönelik politikasında değişiklik yapmasını istiyoruz” dedi.