Dört kentte Newroz kutlaması

Danimarka’nın Horsens, Almanya’nın Bremen kentinde Newroz kutlanırken, Fransa’nın Rennes ile Reims kentinde de Newroz resepsiyonu düzenlendi.

Danimark’nın Horsens kentinde, Kürdistanlılar ve dostları Newroz’u büyük bir coşkuyla kutladı.
2000 bin kişinin katıldığı Newroz’da Sol Birlik (Enhedsliste) ve Avrupa parlamentosu Milletvekili adayı Nikolaj Villumsen ve Enhedsliste Milletvekili adayı Anne Hegelund birer konuşma yaptı.

Nikolaj Villumsen katılımcıların ve Kürt halkının Newrozununu kutladı.

“Şimdi Rojava’da bir devrim yaşanıyor. Bölgede dünyanın başına bela olmuş IŞİD’in son kalesi de özgürleştirildi. Daha önce olduğu gibi Erdoğan, Rojava devrimini tehdit etmeye devam ediyor. Rojava Kürtlerinin dayanışmaya ihtiyacı var. Rojava artık özgürdür, Danimarka ve Avrupa’nın Rojava’yı desteklemesi gerekir. Abdullah Öcalan, Selahattin Demirtaş ve binlerce Kürt politikacı cezaevinde rehin tutuluyor” diyen Villumsen, yaklaşık 7 bin tutsağın da açlık grevi direnişine dikkat çekti.

Villumsen, “Biji Öcalan”, “Biji Rojava” ve “Biji Leyla Güven” sloganlarıyla konuşmasınıbitirdi.

Enhedsliste milletvekili Anne Hegelund da Newroz’u kutladı.

“Leyla Güven 134 gündür açlık grevinde. Dünyanın bu açlık grevine gözünü açmasını sağlamamız gerekir” diye konuştu.

YPG sözcüsü telefonla Horsens Newroz’unda bir konuşma yaptı.

YJA Star temsilci Nezahat Nebu ve YNK Danimarka temsilcisi Serdar Mihammed Şivani’nin konuşmaları ve sanatçıların sahne alması ile kutlama devam etti.

BREMEN

Almanya’nın Bremen kentinde de Newroz kitlesel bir şekilde kutlandı. Hozan Cömert, Tuncer Yalınkılıç, Koma Zarokên Aramê Tîgran, Vîyan Koma Şoreşê, Roja grupun sahne aldığı kutlama Bremen Üniversitesi’nde yapıldı.

Zülküf Gezen şahsında Kürdistan şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte açılış konuşması ardından Strasbourg’da üç ayı aşkındır açlık grevi direnişinde olan KCDK-E Eşbaşkanı Yüksel Koç’un Kızı Dilan ile oğlu Rojhat Koç kısa bir konuşma yaptı.

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde Newroz resepsiyonu düzenlendi. DTKM’de düzenlenen Newroz’a çok sayıda Fransız da katıldı.

Rennes Belediye Başkan Yardımcısı Anna Sohier, France Insoumise, Amitie Kurd de Bretagne, Mouvement de la Paix ve Kürt dostu kurumların da katıldığı resepsiyon özgürlük mücadelesi şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.

Çocuk korosunun da sahne aldığı resepsiyonda katılımcılar mesajlarını verdi.

REIMS

Fransa'nın Reims kentinde de Newroz kutlandı. Newroz ateşinin yakılmasıyla halay çekilirken, kitle sık sık, "Biji berxwedana Leyla" sloganları attı.