GÖRÜNTÜLÜ

Aachim’de Çarşema Serê Nîsanê kutlandı: Kürtlüğümüzü, kültürümüzü koruyacağız

Aachim’de düzenlenen Çarşema Serê Nîsanê kutlamasında konuşan FED-DEM Eşbaşkanı Sebahat Ergin, “Bu halk kendisine, Kürtlüğüne, hareketine, kutsal toprağı Şengal’e sahip çıktığı sürece hiç kimse bu halkı, onun kültürünü yok edemez” dedi.

ÊZIDÎ BAYRAMI

Mala Êzidiyên Aachim-Verden (Ezidische Gemeinde Verden e. V) Almanya’nın Aachim kentinde Çarşema Serê Nîsanê dolayısıyla kutlama yaptı. Kutlamaya Bremen, Aachim, Verden ve diğer çevre kentlerden gelen Êzidîler katıldı.

Saygı duruşu ile başlayan kutlamada Şêx Xwedêda dua etti, ardından FED-DEM Eşbaşkanı Sebahat Ergin bir konuşma yaptı.

Sebahat Ergin şunları söyledi: “Bu halk, bu inanç dünya üzerinde insanlık tarihinde çok kutsal bir temel inşa etti. Eğer biz bugün toplum olarak bu kutsal bayramı kendi ülkemizde değil de yabancı bir ülkede bile kutluyorsak, Avrupa’da bile bu kutsal kültürü koruyorsak, bu kültür altında çocuklarımızı büyütüyorsak, bu kültür çatısı altında toplanıp bayramımızı kutluyorsak bu, ne işgalcilerin ne de başkalarının bu kutsal kültürü yok edemediğini gösterir. Bu da gösteriyor ki insanlık köklerinin dayandığı kültür her zaman yaşayacaktır. Hakkımızda hangi fermanı yazarlarsa yazsınlar bu insanlık damarını ortadan kaldıramazlar. Êzidî toplumunu, Kürt halkını andığımızda katliamların, fermanların hiçbir zaman eksik olmadığını görürüz. Düşman, işgalciler Şengal’de açığa çıkan örgütlenmeyi yok etmek istiyor. Ancak görünüyor ki bugün burada toplanan halk, herkese gereken cevabı veriyor. Nerede olursak olalım Kürtlüğümüzü, özgürlüğümüzü, damarımızı, kültürümüzü koruyacağız. Bu da gösteriyor ki hiç kimse bu halkı yenemez. Bu kutsal inanç yok edilemez. Bu halk kendisine, Kürtlüğüne, hareketine, kutsal toprağı Şengal’e sahip çıktığı sürece hiç kimse bu halkı, onun kültürünü yok edemez, bayramlarını elinden alamaz.”

Sîwana Meclîsa Jinên Êzidî adına katılımcıların bayramını kutlayan Eliza Yalçın da Kurdistan Ulusal Kongresi (KNK) tarafından Çarşema Sor için yollanan kutlama mesajını okudu. KNK mesajında Şengal’in özerkliğinin ve Êzidîlerin iradesinin tanınması gerektiği vurgulandı.

Kutlamada Hozan Ferhad, Koma Hebûn Zarok û Ciwan’ın stranları eşliğinde halaylar çekildi.