AB’nin mülteci paylaşım anlaşması yılan hikayesine döndü

Avrupa Birliği (AB) ülkelerinin 2015 yılından bu yana yılan hikayesine dönen mülteci paylaşımı anlaşmasında halen uygulama konusunda ciddi sıkıntılar mevcut.

 

2015 yılında Erdoğan diktasının sınırları açmasıyla AB ülkelerine 1 milyonu aşkın mülteci giriş yapmış, mültecilerin en az 160 bininin ise 28 üye ülke arasında paylaştırılmasında anlaşmaya varılmıştı.

Brüksel’de bir araya gelen AB ülkelerinin içişleri bakanları mültecilerin paylaşımı konusunda ilerleme sağlayamazken, Almanya ve Fransa’dan mültecileri almak istemeyen ülkelere yönelik istisnalar tanınması yönünde öneri getirildiği bildiriliyor.

Der Spiegel dergisinin haberine göre, Alman İçişleri Bakanı Horst Seehofer ile Fransız mevkidaşı Christophe Castaner arasında bu yönlü bir uzlaşıya varıldı. İki bakanın önerisinde, mülteciler için alternatif çözümler sunan bazı ülkelerin paylaşım anlaşmasından muaf tutulabilecekleri belirtiliyor.

Ancak anlaşmada sorun çıkaran ülkelere hangi şartlarda istisna tanınacağına dair konulara netlik getirilmedi. Öte yandan, istisnaların tanınabilmesi için paylaşım anlaşmasına yeterli sayıda ülkenin katılması gerektiği de vurgulanıyor.

Der Spiegel’e göre mülteci paylaşım anlaşmasında çözümün bulunabilmesinin önündeki engellerden biri de bizzat öneriyi getiren ülke olan Almanya’nın başbakanı Angela Merkel. Zira Merkel, bugüne kadar başta Avusturya olmak üzere birçok ülkenin mülteci paylaşımının zorunlu olmaması yönündeki girişimlerini bloke etmişti.

Mülteci paylaşımına özellike Macaristan başta olmak üzere AB’nin Orta ve Doğu Avrupa’daki üye ülkeleri karşı çıkıyordu.