ABD’de şüpheli olay: Erdoğan’ın korumaları serbest!

ABD’de Erdoğan’ın barışçıl göstericilere yönelik uyguladığı ırkçı şiddete yönelik açılan davada şüpheli bir gelişme yaşandı. Savcı, korumalar hakkındaki suçlamalardan vazgeçti.

Wall Street Journal’a göre Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın korumaları hakkındaki suçlamalar, eski Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın Ankara ziyaretinden önce geri çekildi. Diğer bir ifadeyle 14 Şubat’ta suçlamalardan vazgeçilirken, herhangi bir açıklama dahi yapılmadı. Tillerson, 13 Mart günü ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevden alınarak yerine, CIA patronu Mike Pompeo getirilmişti.

Gazetenin haberine göre savcılar, ABD yönetiminin Türkiye ile gerilimleri yatıştırmaya çalıştığı bir sırada suçlamalardan vazgeçti. Habere göre savcılar önce Kasım ayında Erdoğan’ın korumalarından dördü hakkındaki suçlamaları geri çekti. Daha sonra 14 Şubat’ta diğer yedi kişiye ilişkin suçlamalardan da vazgeçti. Bu olayda, toplam 15 kişi suçlanıyordu. 11’i hakkındaki suçlamalar çekilince geriye dört kişi kaldı. Savcılık, bunlar hakkındaki soruşturmanın sürdüğünü söyledi, ancak kalan bu dört kişiden hiçbiri tutuklu değil.

Wall Street Journal, Tillerson’ın ziyareti öncesi serbest bırakılanlar arasında Erdoğan’ın koruma ekibinin şefinin de bulunduğuna dikkat çekti.

Amerikalı yetkililer, hiç kimsenin savcılar üzerinde baskı yapmadığını savundu.

Geçen yıl Mayıs ayında Erdoğan’ın Washington ziyaretini protesto eden bir grup eylemci, Erdoğan’ın korumalarının şiddetine maruz kalmıştı. Görüntülerde, korumaların Erdoğan ile görüştükten sonra eylemcilere saldırdığı gözler önüne serilmişti. Bu saldırıda en az 9 eylemci yaralanarak hastaneye kaldırılırken, bir Amerikalı polis ve iki gizli servis üyesi de yaralananlar arasındaydı.

Amerikalı bir çok yetkili, bu şiddete tepki göstererek Trump yönetiminden Türk büyükelçisini sınırdışı etmesini istemişti. Polis yetkilisi Peter Newsham da saldırının eylemciler tarafından provoke edilmediğini belirterek, Erdoğan’ın korumalarının yaptığına işaret etmişti.