'AfD, AKP’nin Almanya’daki şubesidir'

Almanya’nın milliyetçi partisi AfD’nin geçtiğimiz günlerde serbest bırakılan gazeteci Deniz Yücel’e ilişkin federal meclise verdiği önerge 552 oyla ret edildi.

Eylül ayında yapılan genel seçimlerde üçüncü parti olarak federal meclise giren Almanya'nın milliyetçi-aşırı sağcı partisi Almanya İçin Alternatif (AfD)’nin meclis grubu, geçtiğimiz hafta Erdoğan rejimiyle yapılan pazarlıklar sonucu serbest bırakılan Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’e ilişkin bir önerge hazırladı.

Federal hükümetten “Yücel'in makalelerini tasvip etmiyoruz" açıklanmasını isteyen AfD’nin önergesinde 2011 yılında Yücel’in kaleme aldığı bir yazıdan dolayı "O tescilli Almanya ve Alman düşmanı" biçiminde ırkçı ifadeler yer aldı.

AfD’nin önerisi dün federal mecliste görüşüldü ve grubu bulunan partiler görüşlerini dile getirdiler. Sol Parti Milletvekili Jan Korte AfD’nin önerisini basın özgürlüğü ve temel haklara karşı bir saldırı olduğunu söylerken, FDP’li parlamenter Wolfgang Kubicki ise “Önerge ile federal hükümetin gazetecilere baskı yapması amaçlanıyor, bu kabul edilemez” diye konuştu.

Yeşiller Partisi Milletvekili Cem Özdemir ise AfD’nin girişimine sert tepki göstererek şunları söyledi: “Burada bir Alman gazetecinin çalışmalarından söz ediyoruz. Böyle girişimleri otoriter devletlerde yaşananlardan tanıyoruz”. AfD’nin girişimini Erdoğan rejiminin yaptıklarına benzeten Özdemir “AKP’nin Almanya’da bir şubesi var, onun adı da AfD ve şimdi burada oturuyor” dedi.

Özdemir’in sert eleştirilerine AfD’li vekiller oturdukları kürsüden yanıt verince mecliste kısa süreliğine sözlü atışmalar yaşandı. Özdemir ırkçı partinin vekillerine şu şekilde seslendi: “Eğer ‘Neonazilikten çıkmak istiyorum’ hattının telefon numarasına ihtiyaç duyuyorsanız, ben size seve seve verebilirim.”

Oylamada AfD’nin önerisine sadece vekilleri destek verdi. 77’ye “evet” oyuna karşı önerge 552 “hayır” ile ret edildi.

DENİZ YÜCEL NE DEMİŞTİ?

AfD’nin önerisine neden olan olay 2011 yılına dayanıyor. O dönem Deniz Yücel çalıştığı TAZ gazetesinde, Thilo Sarrazin’in büyük tartışmalara neden olan ve kafatasçı düşüncelerle dolu "Almanya kendini yok ediyor?" kitabına ilişkin bir makale kaleme almış ve şu görüşleri dile getirmişti.

"Avrupa'nın ortasında yakında milletsiz bir alan oluşacak ama bu üzücü değil. Çünkü Almanlarla yalnızca kimsenin özlemeyeceği şeyler yitip gidecek. Almanya'da doğum oranlarının düştü söyleniyor. Bu şekilde Almanların yakında gerçekleşecek çöküşü, millet ölümlerinin en güzeli.”