AKPM, 24 Haziran seçimlerine ilişkin raporu onayladı

AKPM, Türkiye’de 24 Haziran’da yapılan seçimlere ilişkin hazırladığı, “24 Haziran seçimleri eşit ve adil şartlarda yapılmadı” raporunu oy çokluğu ile onayladı.

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), Türkiye ve Kuzey Kürdistan’da 24 Haziran’da yapılan cumhurbaşkanlığı ve genel seçimlerin adil ve eşit şartlarda yapılmadığına ilişkin hazırladığı raporu, genel kurulda yürüttüğü tartışma ardından onayladı.

Raporda Türkiye’deki seçimlerin adil ve tarafsız koşullarda yapılmadığı, AKPM, AGİT ve Venedik Komisyonu’nun yıllardır Ankara’ya yapmış olduğu önerilerin dikkate alınmadığına dikkat çekiliyor.

HDP cumhurbaşkanı adayı Selahattin Demirtaş’ın tutukluluk koşullarında yarışmak zorunda olduğu da vurgulanan raporu, 24 Haziran seçimlerini 28 üyesiyle İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum ve Amed’deki seçim bürolarında gözlemci heyetin başkanlığını yapan Olena Sotnyk hazırladı.

Raporun oylanması öncesinde gözlemlerini aktaran milletvekilleri, İstanbul, Ankara, İzmir, Erzurum ve Amed’deki seçim bürolarında meydana gelen usulsüzlüklere dikkat çekti.

Raporun seçim gününe ilişkin bölümünde, 124 büronun ziyaret edildiğini, 17 seçim bürosunda oyların sayımının gözlemlendiği dile geldi.