‘Aleviler kendi ansiklopedisini yazıyor’ kampanyası başlatılacak

Rıza Şehri Akademisi (RSA), "Aleviler Kendi Ansiklopedisini Yazıyor!" şiarıyla ansiklopedi yazılım kampanyasını 27 Nisan'da başlatacaklarını duyurdu.

RSA yaptığı açıklamada Alevi ansiklopedisi ile Alevilerin kendi tarihlerine, inançlarına, kültürlerine ve hafızalarına sahip çıkmalarını ve geleceğe taşımalarını amaçladıklarını belirtti. 

RSA, bugüne kadar Alevilerin tarihini, kültürünü ve inancını egemenlerin ve iktidar elinde bulunduranların yazdığını ifade ederek, bu durumun Alevi hafızasını silmeyi ve kendi Aleviliklerini oluşturmayı amaçladığını vurguladı.

Açıklamada, “Alevi Ansiklopedisi, farklı akademik yaklaşımlara kapı aralayan, Alevi toplumunun kültürel zenginliğini farklı pencerelerden değerlendiren, Alevilik üzerine çalışan uluslararası akademik-entelektüel çevrelerle buluşturmanın, bilimsel yöntem ve araçlarla kalıcı, güvenilir, çok sesli bilgi kaynağını oluşturmanın girişimidir” denildi. 

Ayrıca, ansiklopedinin Alevilik tarihini, sosyolojisini, antropolojisini, kültür-sanatını, edebiyatını, coğrafyasını, teolojisini ve siyasetini kapsayarak Alevilik gerçekliğini geleceğe taşımaya hedeflediği ifade edildi.

Kampanya kapsamında çalıştaylar, konferanslar, seminerler gibi etkinlikler düzenleneceği ve akademi dünyasıyla işbirliği yapılacağı belirtildi.

RSA, Alevi Ansiklopedisi'nin amacının Alevi kültürünü, tarihini, inanç değerlerini ve öğretilerini asimilasyona karşı korumak olduğunu belirterek, her Alevi'yi "Bir Kelimeye Bir Euro" lokmasıyla kampanyasına katılmaya çağırdı. 

Bu kampanyanın başlatılmasına ilişkin etkinlik  27 Nisan günü 13.00-15.00 saatleri arasında “Körnebachstraße 49-51, 44143 Dortmund” adresinde gerçekleşecek.