Alman mahkemesinden ‘Bijî Serok Apo’ya beraat kararı-YENİLENDİ

Geçtiğimiz yıl Mam Zeki için düzenlenen bir gösteride “Bijî Serok Apo” sloganını attığı ve YPG bayrağı taşıdığı için hakkında dava açılan Alman aktiviste Berlin’deki yerel mahkeme beraat kararı verdi.

Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla 18 Ağustos 2018 günü Almanya’nın başkenti Berlin’de düzenlenen gösteride Alman kadın bir aktivist “Bijî Serok Apo” (Yaşasın Başkan Apo) ve YPG bayrağı taşıdığı için hakkında soruşturma açılmıştı.

Gösteride çekilen videolarda adı açıklanmayan aktivistin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için slogan attığını tespit edildiğini bildiren savcı Berlin’deki yerel mahkemeye başvurmuştu. Savcılığın hazırladığı iddianamede öz konusu slogan ve YPG bayrağıyla aktivistin yasaklı olan PKK’nin propagandası yaptığı belirtiliyordu.

Ancak mahkeme heyeti, aktivistin “Bijî Serok Apo” sloganını “fikir özgürlüğü” ilkeleri çerçevesinde attığını, bunun suç olmadığını belirterek davada beraat kararı verdi. Mahkeme ayrıca “Bijî Serok Apo” sloganını atmanın PKK ile bağlantısını gösteren somut bir delilin olmadığını bildirdi.

KCK Yürütme Konseyi Üyesi ve Êzidî Toplumu Koordinasyonu Üyesi Zeki Şengali’nin 15 Ağustos 2018 günü Türk devletinin hava saldırısında katledilmesini proteste etmek için Avrupa’nın birçok merkezinde olduğu Berlin’de de bir gösteri düzenlemişti. Ancak Berlin polisi “Bijî Serok Apo” sloganını atılmasını gerekçe yaparak gösteriye saldırmış ve iki kişiyi kısa süreliğine gözaltına almıştı.