Almanya’da bir eyaletten daha Efrîn çağrısı

Almanya’da Merkel hükümetinin Efrîn karşısındaki sessizliği sürerken, Hessen, Aşağı Saksonya ve Hamburg’un ardından Bayern eyalet meclisi de Türk devletinin saldırı ve işgalinin derhal bitmesi için çağrı yaptılar.

Başta başbakan Angela Merkel ve dışişleri bakanı Sigmar Gabriel olmak üzere federal hükümetin Efrîn’de Türk devletinin işlediği suçlara karşı sessizliği sürüyor. Berlin yönetiminin aksine Almanya’nın yerel meclislerinde birçok partinin ortak girişimiyle Efrîn’deki insanlık suçunun son bulması için çağrılar yapılıyor.

Hessen, Aşağı Saksonya ve Hamburg’un ardından Bayern meclisinde de eyalet yönetimini elinde bulunduran Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) ve Yeşiller Partisi’nin öncülüğünde Efrîn için ortak çağrı metni hazırlandı.

BAYERN: BERLİN ANKARA’YA BASKI YAPMALI

Eyalet parlamenterleri Katharina Schulze, Ludwig Hartmann, Christine Kamm, Thomas Gehring, Ulrike Gote, Jürgen Mistol, Gisela Sengl, Kerstin Celina, Ulrich Leiner’in girişimiyle meclise sunulan metinde Türk devletinin saldırılarının derhal son bulması talep ediliyor.

Eyalet meclisinin Türk devletinin saldırıları ardından bölgede başlayan savaş durumu ve insan hakları ihlallerinden büyük kaygı duydukları görüşüne yer verilen metinde krizin son bulması için barış sürecinin başlatılması çağrısı yapıldı.

Bayern eyalet meclisinin bölgedeki şiddetin son bulması için her türlü barış girişimini desteklediği belirtilirken, Türk devletinin de Suriye’nin sınırlarına saygı duyması gerektiği ifade edildi.

Türk devletinin savaşı sonlandırması için federal hükümetin Ankara nezdinde baskı yapmasını isteyen Bayern eyalet meclisindeki partiler, bölgedeki sivil halkın korunmasını ve acilen insani yardımın gönderilmesini talep ettiler.

3 MECLİS DAHA ÇAĞRI YAPMIŞTI

Geçtiğimiz günlerde de Almanya’nın Hessen, Aşağı Saksonya ve Hamburg eyalet meclisinde de grubu bulunan partiler Efrîn için çağrılar yapmıştı. Aşağı Saksonya meclisinde grubu olan CDU, SPD, FDP ve Yeşiller Partisi, Efrîn’de yaşanan gelişmelerden kaygı duyduklarını belirterek, Türk ordusunun saldırılarının derhal son bulmasını istemişlerdi.

Hessen eyalet meclisinde grubu bulunan ve aynı zamanda hükümette de olan Yeşiller Partisi ve Hıristiyan Demokrat Partisi (CDU) de “acil başvuru” başlığıyla Türk devletinin yoğun saldırıları altında olan Efrîn için harekete geçilmesini talep etmişlerdi.

Hamburg’da ise eyalet yönetimini elinde bulunan Sosyal Demokratlar Partisi (SPD) ve Yeşiller Partisi’nin yanı sıra meclisteki muhalefet partileri Hür Demokratlar Partisi (FDP) ve Sol Parti üyesi 68 milletvekili çağrı metnine imza atmıştı. Vekiller, Hamburg’da yaşayan birçok insanın Efrîn’deki gelişmeleri kaygıyla izlediklerine dikkat çekmişlerdi.