Almanya’da Kenya Koalisyonu tek seçenek

Almanya’da aşırı sağcı AfD’nin ciddi oy artışı sağladığı Sachsen ve Brandenburg eyaletlerindeki seçimler sonrasında ‘Kenya Koalisyonu’ ihtimali giderek güçleniyor.

1 Eylül’de yapılan eyalet seçimlerinde aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif (AfD) adlı partinin oylarını katladığı Sachsen ve Brandenburg’da, hükümet kurulabilmesi için üçlü koalisyona ihtiyaç var. Sachsen’da Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU), Brandenburg’da ise Sosyal Demokrat Parti (SPD) öncülüğünde Yeşiller’i de içerecek ‘Kenya Koalisyonu’ gündemde.

16 eyaletten sadece Sachsen-Anhalt’ta kurulan CDU-SPD-Yeşiller Koalisyonu, Sachsen ve Brandenburg’da hükümetin oluşturulabilmesi için tek ihtimal olarak duruyor.

Diğer bütün partiler AfD ile kesinlikle koalisyon kurulmasına karşı çıkarken, CDU, ciddi oy kaybına rağmen iki eyalette de yüzde 11’e yakın oy oranı olan Sol Parti (Die Linke) ile koalisyon seçeneğini gündemine dahi almıyor. Die Linke, 2009 yılından bu yana SPD ile birlikte kurulan Kırmızı-Kırmızı Koalisyonunda yer alıyor.

Brandenburg’da Bağımsız Seçmenler Birliği (BVB/FW) adlı partinin SPD ve CDU ile koalisyon kurması halinde de çoğunluk elde edilebilecek. Ancak bu ihtimal gündemde değil. Bu eyalette Kenya Koalisyonu görüşmelerinin başlayabilmesi için Yeşiller Partisi’nin pazar günü yapılacak üye toplantısında onay vermesi gerekecek. Sachsen’da ise koalisyon müzakereleri sürüyor.

THÜRİNGEN’DE TÜMÜYLE TIKANABİLİR

Brandenburg ve Sachsen’da birbirleriyle uyumlu olan partiler arasında koalisyon kurulması ihtimali bulunurken, 27 Ekim’de seçimlerin yapılacağı Thüringen’de ise işler oldukça karmaşık bir hal alabilir.

Halen Die Linke üyesi Bodo Ramelow başbakanlığındaki Kızıl-Kırmızı-Yeşil koalisyonun sürdüğü eyalette yapılan son anketler, Die Linke ile AfD’nin toplamda yüzde 50’nin üzerinde oy alacaklarını gösteriyor. AfD’nin tümüyle seçenek dışı olduğu koalisyonun kurulabilmesi için barajı geçme ihtimali olan diğer iki parti olan CDU ve SPD’nin Die Linke ile masaya oturması gerekecek. Ancak bu da CDU’nun tavrı nedeniyle ihtimal dışı görünüyor.