Almanya’da Kürtler ve dostları Efrîn için alanlardaydı

Almanya’nın birçok kentinde bir araya gelen Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Efrin’e yönelik düzenlediği işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti.

Almanya’nın Aachen kentinde Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal ve soykırım saldırılarını protesto ediyor. Aachen Kürt Halk Evi önünde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı taşıdıkları pankart, dövizlerle "Bijî berxwedana Efrînê", "Bijî YPG/YPJ", "Dün Halepçe Bugün Efrîn" ve "Çocuk katili Erdoğan" sloganlarıyla kent meydanına kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş ve miting boyunca Türk devletinin Efrîn ve Rojava’da gerçekleştirdiği katliamları anlatan bildiriler dağıtıldı. Gerçekleştirilen mitingde yarın Hannover’de yapılacak kitlesel Newroz'a katılım çağrısı yapıldı. Eylem,"Bijî berxwedana Efrînê", "Bijî YPG/YPJ" ve "Terörist Erdoğan" sloganlarıyla son buldu.

BERLİN

CİK'e bağlı Berlin Mezopotamya Cami ve Berlin İbrahim Xelil Cami öncülüğünde, Türk devletinin katliam ve soykırım saldırısına günlerdir direnen Efrîn'e destek mitingi yapıldı. Hermannplatz'da yapılan ve Kürt kurumlarının destek verdiği mitingde, YPG/YPJ, PYD ve CİK flamaları taşındı. "Bijî berxwedana Efrînê", "Bijî YPG/YPJ", "Terörist Türkiye, katil Erdoğan" ve "Tüm işgalciler Kürdistan'dan dışarı" sloganlarının atıldığı eylemde konuşan CİK üyesi Mele Mehemmet, İslam dininin barışı, sevgiyi, kardeşliği ve insan yaşamını temel aldığını, sahte din bezirganı Erdoğan'ın Efrîn'de çocukları, kadınları katledip, insanları aç ve susuz bıraktığını belirtti. Tüm inançların bu barbarlığa ve vahşete seslerini yükseltmesini isteyen Mele Mehemmet; Kürdistanlılara birlik çağrısı yaptı. Berlin DKTM Eşbaşkanları Melek Yula ve Yeko Ardıl de, yaptıkları konuşmalarda, yarın ki Newroz'a güçlü katılım çağrısı yaptı.

TÜBİNGEN

Almanya'nın Tübingen şehrinde "Efrîn ile Dayanışma İnsiyatifi" kuruldu. İnsiyatif Efrîn için miting düzenledi. Saat 15.00'da başlayan ve yaklaşık iki saat süren eylemde, Efrîn'de yaşanan sivil katliamlara tepki gösterildi.

FREİBURG

Efrîn işgalini protesto etmek amacıyla Almanya'nın Freiburg kentinde Nuda Kadın Meclisi ve Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi tarafından bir yürüyüş gerçekleştirildi. Alte Synagoge meydanında bir araya gelen kitle yanlarında getirdikleri tabutlarla yürüyüşe geçti. Taşıdıkları tabutlarla sessiz bir şekilde Freiburg merkezine kadar yürüyen kitle adına burada bir açıklama yapıldı. Açıklamada Efrîn'de çocuklar başta olmak üzere sivil katliamlarına dünya kamuoyunun sessizliğine dikkat çekmek amacıyla bu yürüyüşün sessiz yapıldığı belirtildi. Açıklamada, katliamlara karşı kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapıldı.

KÖLN

Almanya'nın Köln kentinde de bugün saat 16:00'da Efrîn için bir miting yapıldı. Efrîn'le dayanışmak amacıyla mitinge katılan Alman bir yurttaş, Kürtlere karşı baskıcı politikalar uygulayan Alman hükümetini eleştirdi. Mitingde bir konuşma yapan Viyan Kadın Meclisi Üyesi Feride Usta ise şunları belirtti: "Efrîn'de uçaklar, panzer ve toplarla sivil insanlarımız katlediliyor. Bu silahların büyük bölümü Almanya'dan Türkiye devletine satıldı. Alman toplumu kendi hükümet ve şirketlerinin bu tavrını kabul etmemelidir."

KAİSERSLAUTERN

Almanya'nın Kaiserslautern kentinde Türk devletinin Efrîn'e yönelik işgal girişimleri yüzlerce Kürdistanlının katılımı ile protesto edildi. Hauptbahnhof'un önünde düzenlenen mitingde söz alan Kaiserslautern DKTM eş başkanı Ayhan Çiftçi, tüm Kürdistanlıların Efrîn için kesintisiz eyleme geçmesi gerektiğini belirtti. Çok sayıda bildirinin dağıtıldığı eylemde, Alman devletinin Türk devletiyle yaptığı silah ticaretinden dolayı katliamda payı olduğu vurgulandı. Eylem, "Bijî berxwedana Efrînê" sloganıyla son buldu.

MANNHEİM

Almanya'nın Mannheim şehrinde Halepçe katliamında ve Efrîn'de yaşamını yitirenler için anma yapıldı. Êdî Bese Mannheim Platformu çağrısıyla yüzlerce Kürdistanlı ve dostlarının katıldığı anmada konuşan, DKTM eşbaşkanı Cano Yıldız, 24 saat Efrîn için ayakta olacaklarını belirtti. Yıldız'ın ardından, Mannheim Rote Hilfe temsilcisi, Mannheim Goran Temsilcisi ve Êdî Bese Platformu temsilcileri birer konuşma yaptı. Alman televizyon kanalların ve gazetelerin de takip ettiği mitin, Halepçe ve Efrîn katliamlarına ilişkin bildirilerin okunmasının ardından sona erdi.

DARMSTADT

Darmstadt Luisenplatz meydanında bir araya gelen Kürdistanlılar, Halepçe katliamının yıl dönümünde yaşamını yitirenleri andı. Efrîn şehitlerinin de anıldığı anmada, İranlı ressam Hewal Nali'nin Halepçe katliamını yansıtan portreleri eylemde açılarak katliam kınandı.

NÜRNBERG

Almanya'nın Nürnberg şehrinde Halepçe, Qamişlo ve Gazi katliamında yaşamını yitirenler anıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı anmada, Türk devletinin Efrîn'de yaptığı sivil katliama tepki gösterildi.