Almanya’dan Türkiye’ye silah satışı üç kat arttı!

Almanya’nın Türk devletine silah satışının 2018 yılında üç kat artarak 200 milyon Euro’ya ulaştığı ortaya çıktı.

Merkel hükümeti ve Erdoğan rejimi arasında son yıllarda yaşanan gerginliklerin yerini artık her iki ülkenin sıkı askeri iş birliği aldı. 2018 yılında Berlin yönetiminin Ankara rejimiyle yaptığı silah anlaşmalarını Merkel hükümetine yönelten Sol Parti, çarpıcı cevaplar aldı.

BİR YILDA 200 MİLYON EUROLUK SİLAH

Televizyon kanalı ZDF’nin ulaştığı yanıtta Federal Ekonomi Bakanlığı, 2018 yılının başından Ekim ayına kadar Alman firmalarının Türk ordusuna 200 milyon Euro değerinde silah malzemesi sattığını bildirdi. 2017 yılının toplamında bu rakam 60 milyon Euro’yu geçmemişti. 

Aynı şekilde Suudi Arabistan yönetimiyle de silah ticaretinin artması dikkat çekti. 2018 yılının Ocak-Ekim ayları arasında Suudi Arabistan ordusuna 160 milyon Euro değerinde silah satıldığı belirtildi. 2017’nin toplamında ise bu sayı 50 milyon Euro’ydu. Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi ardından Merkel yönetimi Suudi yönetime silah ambargosu uyguladığını açıklamıştı.

DAĞDELEN: BU DIŞ POLİTİKAYA SİLAH SATIŞI KABUL EDİLEMEZ

Federal hükümetin savaş yürüten Türkiye ve Suudi Arabistan’a silah satışını artırarak sürdürmesine tepki gösteren Sol Parti milletvekili Sevim Dağdelen, “Suudi Arabistan’ın Yemen’de yürüttüğü savaşa ve Erdoğan’ın kızgın dış politikasına rağmen bu kadar silah satışının yapılması kabul edilemez” diye konuştu.

Türk ordusu ve çetelerinin Efrîn’e yönelik başlattığı işgal saldırısında Alman kamuoyu ile muhalefetinin tepkilerine rağmen her türlü Alman silahının kullanılmasına göz yumuldu. Üstelik Berlin yönetimi, Türk devletine daha önce satılan Leopard 2 tanklarının savunma sistemlerinin yenilenmesine onay vermişti.