Almanya’nın birçok kentinde Efrîn protestosu-YENİLENDİ

Almanya’nın onlarca kentinde alanlara çıkan binlerce kişi Türk devletinin Efrin’e yönelik işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti.

Almanya’nın Aachen kentinde de Kürdistanlılar ve dostları, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti. Aachen Kürt Halk Evi önünde bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı taşıdıkları YPG/YPJ, PYD bayraklarıyla, “Bijî berxwedana Efrînê” “Bijî YPG/YPJ” ve “Çocuk katili Erdoğan”, “Terörist Erdoğan” sloganlarıyla kent merkezi olan Elisenbrunnen meydanına kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde konuşan PYD Aachen komisyonu adına Xalit Hacimunsur, Efrîn'in Türk devletine karşı kahramanca direndiğini belirtti. Yürüyüş ve miting boyunca Türk devletinin Efrîn ve Rojava’da gerçekleştirdiği katliamları anlatan bildiriler halka dağıtıldı.

HAMBURG

Hamburg Efrîn'i Sahiplenme Komitesi'nin çağrısı üzerine bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı Efrîn işgalini protesto etti. Mönckeberg Strassede'de yapılan yürüyüşte sık sık, "Bijî Berxwedana Efrînê", Terörist Erdoğan" sloganları atıldı. Almanya başbakanı Angela Merkel'in politikalarına tepki göstermek için yürüyüş yapan Anti faşistler de, Efrîn direnişine destek vermek için yürüyüşe katıldı.

WUPPERTAL

Almanya'nın Wuppertal kentinde de işgalci Türk devletinin Efrîn'e yönelik saldırıları protesto edildi. Miting izinli olmasına rağmen, aynı yer ve aynı saatte faşist bir grubun eylem yapmasına izin veren polisler, Kürdistanlıları ve faşist grubu karşı karşıya getirmek istedi. Provokasyona gelmeyen Kürdistanlılar demokratik bir şekilde mitinglerini sürdüreceklerini belirtti.

MÜNSTER

Münster'de yaşayan Kürdistanlılar Efrîn için alanlarda. Almanya'nın Münster kentinde Kürt halkı Türk işgalci güçlerinin ve El-Nusra devşirmesi ÖSO çetelerinin Efrîn'e yönelik saldırıları ve sivil katliamları protesto etmek amacıyla Türk konsolosluğu önüne kadar yürüyüş gerçekleştirdi. Eylemde, Almanya ile Türk devletinin ittifak ve kirli iş birliği kınandı.

BERLİN

Başkent Berlin'de Kürdistanlılar ve dostları sömürgeci Türk devletini ve Rusya'nın Rojava'daki onursuz politikasını bir miting ve yürüyüşle protesto etti. ABD elçiliği önünde yapılan miting de ABD'ye safını netleştir çağrısı yapıldı. Daha sonra Rus elçiliğine yürüyen kitle burada, "Rusya teröristlerin safında", "Terörist Putin, terörist Erdoğan", "Efrîn tüm işgalcilere mezar olacak" sloganları attı.

BREMEN

Efrîn'e yönelik işgal Almanya'nın Bremen eyaletin yapılan yürüyüş ve miting ile protesto edildi. Eyleme binlerce Kürdistanlı ve dostlarının yanı sıra, Kürdistan Dayanışma Komitesi, Bremen Barış inisiyatifi, Nav-Dem Eşbaşkanı Tahir Koçer, KCDK E eş başkanı Yüksel Koç, Solparti Parlementerrleri, PYD Bremen temsilcisi ve Bremen Halk Meclisi eş başkanı Kürt Siyasetçi Said Bilgin de katıldı. Eylemde yapılan konuşmalarda, başta Alman hükümetine, AB ülkelerine, NATO ve BM'ye bağlı oldukları uluslararası hukuk kurallarını ve insan hakları anlaşmaları gereği görevlerini yapma çağrısında bulunuldu.

PROVOKASYONLARA KARŞI DUYARLILIK ÇAĞRISI

Alman hükümetinin, Kürt halkının demokratik eylemlerini keyfi kararnameler ile yasaklamasına tepki gösterilen eylemde, son zamanlarda kamuoyuna yansıyan bazı şiddet içerikli eylemlerin provokasyon amaçlı olduğu ve halkın buna karşı duyarlı olması gerektiği belirtildi. Eylemde kısa bir konuşma yapan Sol parti Eyalet Milletvekili Cindi Tuncel de, Kürt halkına çağrıda bulunarak Efrîn'deki soykırım saldırılarına karşı alanlarda olunması gerektiğini vurguladı. Akşam saatlerinde bir araya gelen Kürt gençleri, Bremen Hauptbahnhof'da sivil itaatsizlik eylemi yaptı. Gençler, "Efrîn yalnız değildir" şiarıyla 24 saat eylemde olacaklarını belirtti.

HANNOVER

Hannover'de Türk devletinin İşgal saldırılarına tepki gösteren Kürdistanlılar ve dostları Hannover hava alanında eylem yaptı. Eylemde açıklama yapan NAV-DEM üyesi, Altun Bischoff, Alman Hükümetinin demokratik eylemlere dönük yasağına tepki gösterdi. Almannya'nın çıkarları için Türk devletinin DAİŞ çeteleri beraber Kürtlere yaptığı katliamı gömezden geldiğine dikkat çeken NAV-DEM üyesi, Altun Bischoff, Kürt halkı olarak sonuna kadar direneceklerini ve Efrîn'i bırakmayacaklarını belirtti. 2 saatlik eylemin ardından Kürdistanlılar çarşı merkezinde, "Bi can, bi xwîn em bi te re ne ey Efrîn" sloganları atarak eylemlerini sonlandırdı.

SAARBRÜCKEN

Saarbrücken'de Efrîn için kesintisiz eylemde yapan Kürdistanlılar, bu gün de miting düzenledi. Europa galerinin önünde yapılan mitingde PYD Saarland adına konuşan, Zerdeshte Kal, sivil katliamlara karşı uluslararası güçlerin acil devreye girmesi gerektiğini belirtti.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de Efrîn’e yönelik saldırılar protesto ediliyor. Stuttgart Efrîn’i sahiphenme platformunun düzenlediği nöbet eylemi devam ediyor. Eylemi MLPD üstlendi.

“Erdoğanı’ durdurun, Efrîn’i savunun” ve “Kürdistan’a özgürlük, federal devletin, Erdoğan sistemiyle ortak çalışmalarına son” yazılı pankart açılan eylemde marşlar eşliğinde “İntikam”, “Biji berxwedana Efrînê” vb. sloganlar atıldı.

EMMERİCK

Almanya’nın Emmerick kentinde de Kürdistanlılar Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal ve soykırım saldırılarını protesto etti. Emmerich DKTM çağrısıyla saat 17.30 da Emmerich Rathaus önünde toplanan Kürdistanlılar, Alman hükümetinin Türkiye’ye silah satarak Kürtlerin ölümünde payı olduğunu belirtti. Belediye binası önünde yapılan eylemde bir grup Efrîn katliamına ilişkin dosyaları Alman hükümetine verilmek üzere SPD partisi yetkililerine teslim etti. Miting alanına gelerek eyleme destek veren SPD Belediye Başkanı yaptığı konuşmada, Türk devletinin saldırılarına karşı Kürtlerin yanında olduklarını belirtti.

BONN

İşgalci Türk Devleti'nin Efrîn saldırısı Almanya'nın Bonn kentinde protesto edildi. Kürt dernek ve kurumların yanı sıra Kürt dostu Alman çevrelerinin de destek verdiği eylemde, Efrîn direnişi selamlandı. Türk işgalcileri Efrîn'den gidene kadar, eylemlerini sürdüreceklerini belirten kitle, uluslararası kurumları Efrîn'deki katliamları önlemek için acil müdahaleye çağırdı.