Amed’in ölümündeki sır perdesi aralanmıyor

Alman polisinin işgüzarlığı sonucu haksız yere gözaltına alındıktan sonra hücresinde çıkan yangında hayatını kaybeden Kürt genci Ahmed’in ölümünde sır perdesi aralanmıyor. Yetkililerin “Yangını kendisi çıkarttı” iddiasına ise uzmanlardan yalanlama geldi.

Almanya’nın Kleve kentindeki cezaevinde haksız yere tutulan ve geçtiğimiz Eylül ayında hücresinde çıkan yangında ağır yaralanan Efrînli genç Amed Ahmed, 29 Eylül günü tedavi gördüğü Bochum’daki hastanede yaşamını yitirmişti.

Memleketi Efrîn Türk devletinin işgali altında olduğu için Bonn’da defin edilen Ahmed’in ölümüne neden olan yangına ilişkin ise sır perdesi aralanmıyor. Daha önce Kuzey Ren Vestifalya Eyaleti (NRW) Adalet Bakanlığı Ahmed’in intihar etmek amacıyla yangını çıkarttığını iddia ediyor.

Bakanlığın hazırladığı bilirkişi raporuna göre 17 Eylül 2018 akşamı saat 19.00 sularında Ahmed yatağını çakmağını kullanarak ateşe verdi, hücrede yangın çıktı ve ancak 15 dakika sonra yardım butonuna bastı. Ancak uzmanlar yetkililerin bu senaryosunu desteklemedi.

ARD televizyonunda dün akşam yayınlanan “Monitor” programına konuşan Dippoldiswalde’deki Yangın Enstitüsü uzmanlarına göre yangının iddia edildiği gibi çıkması mümkün değil. Yangın uzmanı Korbinian Pasedag “Yanan bir yataktan çıkan zehirli dumanlara bir insan maske takmadan 15 dakika asla dayanamaz” diye konuştu.

UZMANLAR: BİRKAÇ DAKİKA İÇİNDE BAYILMIŞ OLMALI

Yangının sonuçlarına ilişkin Frankfurt Adli Tıp Kurumu Müdürü Marcel A. Verhoff’den de benzer bir açıklama geldi. Kapalı bir ortamda yanan bir yataktan çıkan dumanlar karşısında bir insanın 15 dakika içinde bayılacağını söyleyen Verhoff “Birkaç dakika içinde bilincini kaybeden bir insan nasıl kalkar yardım butonuna basar?” sorusunu yöneltti.

Bu arada ARD’ye konuşan Kleve cezaevindeki bir mahkum ise yangın sırasında Ahmed’in yardım çığlıklarını duyulduğunu aktardı. İsmini açıklamak istemeyen bu mahkum yetkililerin “Yangın sırasında pencere kapalıydı” iddiasını yalanlayarak şunları belirtti: “Birkaç kişi yangın esnasında Ahmed’in pencereye çıktığını ve yardım istediğini görmüş. Bunlardan birisi bana bunu ayrıntılarıyla anlattı.”

NRW eyaletinde skandala dönüşen olayda geçtiğimiz günlerde birkaç ayrıntı daha ortaya çıkmıştı. Ahmed’in hücresinde yangın çıkmasının hemen ardından iki kez yardım butonuna bastığı, ancak cezaevi idaresinin bu çağrıyı dikkate almadığı savcılığın soruşturma dosyasında yer almıştı. Gardiyanların neden yardım butonunu dikkate almadıkları konusunda ise kendilerini şöyle savunuyorlar: “Yardım alarmına dikkat çekmek için bastığını düşündük.”

HAKSIZ YERE TUTUKLANMIŞTI…

Geçtiğimiz Temmuz ayında Kuzey Ren Vestfalya (NRW) polisi Efrînli genci Amed Ahmed’i Hamburg polisinin talebi üzerine gözaltına almıştı. 26 yaşındaki Ahmed polise verdiği ifadede hiç Hamburg’a gitmediğini ve polisin yönelttiği suçlamalarla ilgisinin olmadığını anlatmaya çalıştı. Fakat Ahmed ne polise, ne savcıya ve ne de cezaevi yönetimine derdini anlatamadı.

17 Eylül akşamı Düsseldorf yakınlarındaki Kleve kentinde bulunan cezaevinde tutulduğu hücrede çıkan yangında ağır yaralanınca Ahmed’in haksız yere tutulduğu ortaya çıktı. Hamburg polisinin hırsızlık suçundan aradığı kişi Malili Amedy Guira’ydı.

Hiçbir şekilde ne rengi, ne de diğer bilgileri Malilili mülteciye benzemeyen Kürt genci haksız yere aylarca cezaevinde tutuldu. Ahmed’in ölümünün ardından Kleve savcılığı ise birçok polis hakkında soruşturma açarken, Baba Zahir Ahmed’in iddiası ise şöyle: “Oğlumun siyasi nedenlerle ve keyfi şekilde gözaltına alınıp cezaevine atıldığını düşünüyorum.”