AP’de Rojava konferansı düzenleniyor

Avrupa Parlamentosu, Kuzey ve Doğu Suriye/Rojava başlığı altında Brüksel'de geniş bir konferansa ev sahipliği yapacak.

Konferansa Avrupa Parlamentosu’ndaki konferansa Yeşiller/EFA grubu, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi ile Haklar ve Özgürlükleri Savunmak için Uluslararası İttifak (AİDL) öncülük ediyor.

11 ve 12 Aralık’ta iki gün boyunca yapılacak konferansta, parlamenterler, insan hakları savunucuları, akademisyenler, basın özgürlüğünü savunan organizasyonların temsilcileri, gazeteciler ve araştırmacılar sunumlarda bulunacak. Konferans Çarşamba günü saat 16.30’da başlayacak ve 19.30’a kadar sürecek. Bir sonraki gün ise 09.30 ile 17.00 arasında bir çok oturum yapılacak.

TÜRK DEVLETİ VE ÇETELERİNİN GERÇEK YÜZÜ

ANF’ye bilgi veren organizatörler, AP’de Rojava’ya ilişkin bu kapsamda ilk kez bir konferans düzenlendiğini belirtirken, amaçlarının Türk devletinin gerçek yüzünü ortaya koymak ve unutturmamak olduğunu ifade etti.

Organizatörler, “Türkiye’nin iç yüzünü, orada kullanılan paravan örgütlerin iç yüzünü ortaya koymak ve uluslararası kamuoyunu da işlenen savaş suçları konusunda daha duyarlı kılmak" istediklerini belirtti. Türkiye’nin işlediği suçların “oldu-bittiye” getirilemeyeceğini ifade eden organizatörlerden biri, Türk devletinin uluslararası savaş hukuku çerçevesinde yargılanması gerektiğine vurgu yaptı.

ÖRNEUS, KOUCHNER, GALBRAITH KONFERANSA KATILIYOR

Katılımcılar arasında İsveç Dışişleri Bakanlığı’nda insani işler elçisi Per Örneus, Fransa eski Dışişleri Bakanı ve Sınır Tanımayan Doktorlar Örgütü Eş Kurucusu Dr. Bernard Kouchner, eski ABD’li diplomat ve siyasi danışman Peter W. Galbraith, Sınır Tanımayan Gazeteciler Örgütü RSF Ortadoğu Bürosu Sorumlusu Sabrine Bennoui, Fransız siyaset ve Ortadoğu dinleri uzmanı Amelie Chelly, Paris Barosu avukatı Sevag Torossian, Yeşiller, Sol Birlik, Sosyalist ve Demokratlar İlerici İttifakı’ndan parlamenterler, Suriye İnsan Hakları Gözlemevi kurucusu ve müdürü Usama Süleyman, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk yönetiminden yetkililer yer alıyor.

Kuzey ve Doğu Suriye’ye yönelik Türk işgali, etnik temizlik, insanlığa karşı işlenen suçlar, savaş suçları, Türk devletinin DAİŞ çeteleri ile olan ilişkileri, işlenen suçlara karşı uluslararası hukuk mekanizmaları, Türk devletinin Suriye Milli Ordusu adı altında topladığı çete gruplarının gerçekliği, Türk işgalinin Arap dünyasındaki yansımaları, AB, NATO ve BM gibi güçlerin Türk işgali karşısındaki tutumu, Suriye için perspektifler, sivil toplumun barıştaki rolü ve Suriye çatışmasına çözüm çabaları temel tartışma konuları olacak.

Konferans ayrıca şu linkler üzerinden canlı olarak da bir çok dilde izlenebilecek:

11 Aralık Çarşamba, 16:30-19:30

North and East Syria/Rojava : a regional and global litmus test (1)

12 Aralık Perşembe, 09:30-13:00

North and East Syria/Rojava : a regional and global litmus test (2)

12 Aralık Perşembe, 14:30-17:00

North and East Syria/Rojava : a regional and global litmus test (3)