AP önünde tecrit protestosu: Direniş kazanacak!

Brüksel’deki Avrupa Parlamentosu önünde Öcalan üzerindeki tecride karşı düzenlenen mitingde, Avrupa hükümetlerinin sessizliği kınandı ve direniş çağrısı yapıldı.

Fransa, Almanya, Hollanda, İsviçre ve Belçika’dan gelen Kürtler ve dostları sabah saatlerinde belçika'nın Brüksel’deki merkezi tren garı önünde (Gare Central) toplandı. Öğle saatlerine doğru, beyaz tülbentli annelerin öncülüğünde yürüyüşe geçildi.

KCDK-E ve TJK-E’nin organize ettiği eyleme, SKB, AvEG-KON, ATİK, HBDH, KCKD-E, KNK, PYD, Partizan, Emek ve Özgürlük Cephesi, Uluslararası Politik Tutsaklarla Dayanışma Komitesi destek verdi. Eylemde Paris’te açlık grevinde bulunan iki kişi de yer aldı.

Tecride ve Türk devleti aleyhine sık sık sloganların atıldığı yürüyüşte, devrimci marşlar söylendi.  Bir saatlik yürüyüş ardından Avrupa Parlamentosu karşısındaki Luxembourg parkında miting yapıldı.

Mitingde ilk konuşmayı yapan Kürt siyasetçi ve eski milletvekili Kemal Aktaş, HDP’li vekil Leyla Güven öncülüğünde yaklaşık 7 aydır süren açlık grevi direnişine dikkat çekerek, Güven’in serbest bırakılması, Öcalan’ın kardeşi ve avukatları ile görüşmesinin bu direniş sayesinde olduğunun altını çizdi.

Kürtçe yaptığı konuşmada “Direnişimiz kutlu olsun” diyen Aktaş, tecridi açlık grevi direnişçileri, beyaz tülbentli anneler ve halkın kıracağını kaydetti. Aktaş, beyaz tülbentli annelerin direnişini ve devletin saldırılarını hatırlatarak, “Biz onların yoldaşları olarak, haykırışlarına daha güçlü sahip çıkmalıyız” diye konuştu. Aktaş, “Gün direniş günüdür” diyerek direnişi daha güçlü hale getirmeye çağırırken, devletin sıkıştığını ve bu nedenle Öcalan ile bazı görüşmelerin önünü açtığını ifade etti. Aktaş konuşmasını, “Faşizme karşı ne kadar güçlü durursak, ne kadar örgütlü olursak, o kadar hızlı sonuç alırız” diye noktaladı.

TJK-E adına Medya Abdo, “Bu özgürlük ve direniş eylemidir” diyerek konuşmasına başladı. Tecridin sadece Öcalan’a değil, Kürt halkına uygulandığını ifade eden Abdo, açlık grevi direnişine dikkat çekerek, “Bu süreç kadın direnişiyle başladı, kadın direnişiyle sonuçlanacak” vurgusunda bulundu.

Eyleme, 17 gündür açlık grevinde olan iki devrimci direnişçi de katıldı. Paris’ten gelen SKB üyesi Gülten Yavuz ve gençlik hareketi Young Struggle üyesi Ceyran Bilen, mitingde birer konuşma yaptı. Her iki eylemci de, açlık grevlerine destek amacıyla, 30 günlük grev başlattıklarını söyledi.

Gülten Yavuz, “tutsaklar için, anneler için greve girdiğini” belirterek, tecridin tüm topluma karşı olduğunu kaydetti. Yavuz, “Bu direnişe destek olursak tecridi kırarız. Bizler de birer anneyiz. Ölümler olmaması için hepimizin yapacağı şeyler var. Sorumluluk üstlenmeliyiz. Birlik olursak kazanırız” dedi.

Ceyran Bilen, açlık grevlerinin kadın öncülüğünde başladığını hatırlatarak, “Bir genç olarak bu direnişe kayıtsız kalamazdım” diye belirtti.

Öcalan’ın tek bir kişi değil, bir halkın önderi olduğunu ifade eden Bilen, “Tutsakların talebi bizim talebimizdir” diye ekledi. Türkiye’de tüm muhalif kesimlere yönelik faşizan baskıları da anlatan Bilen, “Baskıların son bulmasını istiyoruz” dedi.

Son olarak, beyaz tülbentli bir tutsak annesi tecridin kalkması ve tutsakların bu yönlü talebinin kabul edilmesini istedi. Kürt annesi, “Bu direnişe kendi irademizle başladık. Böylesine direnişçi çocuklarımızın olması gurur verici. Kazanacağız, direniş kazanacaktır” diye konuştu.

Konuşmalar ardından, alanda bir süre halaylar çeken kitle daha sonra dağıldı.