AP parlamenterleri açlık grevcileriyle: Bizim de mücadelemizdir

Avrupa Birleşik Solu/Kuzey Yeşil Solu (GUE/NGL) Grubu üyesi İsveçli Malin Björk ile İtalyan Eleonora Forenza’nın da aralarında yer aldığı bir heyet, Strasbourg’daki süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemcilerini ziyaret etti.

Avrupa Parlamentosu’nun (AP) Strasbourg oturumları vesilesiyle tecrit konusunu da gündeme getirecek olan parlamenterler, akşam saatlerinde Öcalan’a yönelik tecride karşı süresiz-dönüşümsüz açlık grevindeki direnişçilerle bir araya geldi.

Alman ve Kürt kadın temsilcilerin de eşlik ettiği parlamenterler, açlık grevi nedeniyle günün büyük bir kısmını yatakta geçirmek zorunda kalan eylemcileri kaldıkları yerlerde ziyaret ettiler.

‘BİZ DE BU MÜCADELENİN BİR PARÇASIYIZ’

Burada söz alan İsveç Sol Parti (Vänsterpartiet) üyesi parlamenter Malin Björk, barış, demokrasi ve insan hakları için yapılan açlık grevi direnişi için eylemcilere teşekkür etti. Björk, kendilerinin de bu mücadelenin bir parçası olduklarını vurgularken, direnişi desteklemekten ziyade içinde olduklarını söyledi. Björk, tecridi kırmanın ortak amaçları olduğunu dile getirdi.

FORENZA: CPT İLE GÖRÜŞECEĞİZ

Parlamenterlerden Eleonora Forenza ise, kendilerinin bugün biri kadınlar tarafından hazırlanacak olan AP’deki iki basın toplantısında da konuyu gündeme getireceklerini söyledi. Forenza, bugün ayrıca İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) ile bir görüşme gerçekleştireceklerini ve bir dosya sunarak, taleplerini dillendireceklerini belirtti.

Kendisinin bir siyasetçiden çok kadın olarak dayanışmasını göstermek istediğini dile getiren Forenza, Kürt Halk Önderi’ne yönelik tecride karşı geliştirilen direnişin İtalya’da ciddi bir destek gördüğünü söyledi. Erdoğan rejiminin tecritle açıkça insan haklarını ihlal ettiğine dikkat çeken Forenza, “Bir insanın bu amaçlarla bedenini açlığa yatırması oldukça anlamlı ve değerlidir” diye konuştu.

‘KÜRT KADINI DÜNYAYA ÖRNEK OLDU’

Kadın eylemcilerle görüşmesinde de konuşan Forenza, Kürt kadın mücadelesi hakkında çok şey okuduklarını söyledi. Demokratik Konfederalizm ve kadın-erkek eşitliği mücadelesini selamlayan Forenza, Kürt kadınlarının mücadelesinin tüm dünyaya örnek olduğunun altını çizdi. Forenza, kendisinin AP’nin dünkü oturumundaki konuşmasında Leyla Güven’in direnişine dikkat çektiğini de söyledi.

Parlamenterlere teşekkür eden Yüksel Koç ise, kendilerinin bugüne kadar 3 kez CPT ile görüştüğünü ancak bugüne kadar kurum olarak görevini yerine getirmediğinin altını  çizdi.

İKE: TECRİT SADECE ÖCALAN’LA SINIRLI DEĞİL

Kadın direnişçiler ise, kendilerinin mücadelesinin aynı zamanda 20 yıldır süren tecrit sisteminin yok edilmesi için olduğunu söylediler. Parlamenterlere konuşan eylemcilerden Gülistan İke, tecrit sisteminin sadece Öcalan’la sınırlı olmadığının altını çizdi.

Türkiye’de halkların ve muhalefetin yanı sıra kadınlara yönelik tecrit rejimi olduğunu dile getiren İke, Rojava ve Güney Kürdistan’a yönelik saldırıların yanı sıra diğer tüm imha saldırılarının tecritle bağlantılı olduğunu söyledi. Leyla Güven’in öncülük ettiği ve kendilerinin de katıldığı direnişin tüm bu anti-demokratik uygulamalara karşı bir tutum olduğunu vurguladı.

‘BAŞARIYA İNANIYORUZ’

Başta kadınlar olmak üzere Avrupa halklarının desteğini istediklerini söyleyen İke, meselenin muhattaplarının da AK ve CPT olduğunu hatırlattı. Başarıya inandıklarını ifade eden İke, mücadelelerinin gelecek kuşaklar için olduğunu da ekledi.

MARIE-PIERRE VIEU DA EYLEMCİLERİ ZİYARET ETTİ

Öte yandan AP üyesi Fransız parlamenterlerden Marie-Pierre Vieu’nün de, gün içinde kısa süreliğine eylemcileri ziyaret ettiği öğrenildi.

Eleonora Forenza’nın bugün bizzat İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT) nezdinde girişimde bulunarak, dosya vereceği de bildirildi.