AP Sosyal Demokratlar Grubu: Kayyum kararı geri alınmalı

Avrupa Parlamentosu’nda Sosyal Demokratlar (SD) Grubu, Türk rejiminin üç HDP’li belediyeye kayyum atamasına tepki göstererek, bu kararın geri alınmasını istedi.

Sosyal Demokratlar Grubu, Amed, Mardin ve Van büyükşehir belediyelerinin gasp edilerek kayyum atanmasına tepki gösterdi.

Grubun başkan yardımcısı Kati Piri tarafından yapılan açıklamada, en az 418 kişinin gözaltına alındığı da belirtildi.

Piri, “Türkiye’de halkın iradesine, öyle görülüyor ki sadece AKP’ye hizmet ettiğinde saygı duyuluyor. Bu belediye başkanları beş ay ön önce seçmenleri tarafından seçildiler. AKP, seçimlerle kazanamadığını şimdi demokratik olmayan ve açıkça illegal olan yöntemlerle kazanıyor” dedi.

Piri, şunları ekledi: “Kürt halkının da temel hakları vardır. Hükümetin politikalarına karşı meşru ve demokratik muhalefet, terörizm ile nitelendirilemez. SD grubu Türkiye’deki tüm demokratik güçleri sıkı bir şekilde destekler ve hükümeti bu haksız kararını geri çekmeye çağırır.”

Türk rejiminin ilk kez demokratik bir şekilde seçilen belediye başkanlarının yerine kayyum atamadığını belirten Piri, “Bu görevden almalar ve devam eden baskıya rağmen HDP, beş ay sonra bu belediyelerde yeniden kazandı” ifadelerini kullandı.