AP üyesi Le Hyaric Paris’te açlık grevini ziyaret etti

Avrupa Parlamentosu üyesi ve Fransız Humanite Gazetesi Direktörü Patrick Le Hyaric, Paris’te 47 gündür süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olan Avrupa Ezilen Göçmenler Konfederasyonu (AvEG-Kon) üyesi Özkan Özdemir’i ziyaret etti.

Türkiyeli Göçmen İşçiler Derneği’nde (ACTİT), Özdemir ve beraberindeki 3 açlık grevcisini ziyaret eden Hyaric, Türkiye, Kürdistan ve Avrupa’da halen devam eden açlık grevleri ve ölüm oruçları hakkında tek tek bilgi aldı.

Karşılıklı görüş alış-verişi şeklinde gerçekleşen ziyarette Hyaric, açlık grevlerinin Fransız kamuoyu ve hükümet nezdinde duyulmamış olmasından dolayı rahatsız olduğunu belirtti.

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NIN HABERİ YOKMUŞ!

Kendisinin dahi konuyu tesadüfen 1 Mayıs Manifestosu sırasında öğrendiğini belirten Hyaric, süren açlık grevlerine ilişkin Avrupa Parlamentosu’nda heyet halinde yaptıkları bir basın açıklamasından sonra Fransa Dış İlişkiler Bakanı Jean-Yves le Drian’la gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, ne Drian’ın ne de direktörünün, açlık grevlerinden haberlerinin bile olmadığını öğrendiğini belirtti.

Hyaric, “Bunun için; bu tür eylemleri medyaya taşımazsak, maalesef Fransa halkı ve kurumlarına duyuramayız. Benim öğrenmiş olmam da bir tesadüftür; 1 Mayıs eylemlerindeyken, bir arkadaşınız bana söyledi” dedi.

DİKTATÖRLÜĞE GEÇİT VERİLMİYOR

Ziyaret için Hyaric’e teşekkür eden Özdemir de, konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Özdemir, süren açlık grevlerinin bugüne değin kazanımlarına değinirken, bu kazanımları ideolojik ve fiili olarak ele aldı.

Özdemir, “İnsanlar diktatörlüğe geçit vermiyor, bu mesaj verilmiş oldu. Bu ideolojik kazanımdır. Bugüne kadar, direnişin kırılması adına 4 kez bazı adımlar atıldı… Devletin tüm saldırılarına rağmen, ailelere kadar direniş yayıldı. Bu da fiili kazanımdır” dedi.

AVRUPA KINAMA POZİSYONUNDAN ÇIKMALI

Hyaric’in sorduğu olduğu “ne yapabiliriz?” sorusuna da yanıt veren Özdemir, “Sorun üzerinde rol almanızı istiyoruz. Türkiye, Avrupa ülkelerinin birçok anlaşmalarına imzacı bir ülke. Türkiye’nin kendi kurallarını ihlal etmesine alışığız, sonuçta; faşizm ve gericilikle yönetilen bir ülke. Ama Avrupa’nın da, kendi kurallarını bu kadar ihlal eden Türkiye’ye bu kadar müsamaha göstermemesi lazım. Şu anda aşmaya çalıştığımız, sadece kınayan, sadece kapalı kapılar arkasında, ikna etmeye çalışan bir Avrupa’dan, artık Türkiye üzerinde gerçekten bir yaptırım uygulayarak, kendi insan haklarını uygulatan bir Avrupa çıkarmaktır” diye konuştu.

ANAAKIM MEDYANIN SESSİZLİĞİ DE BİR TECRİT

Avrupa basını ve politikacılarının suskunluğunun da bir tecrit olduğu eleştirisini yapan Özdemir, “Bunu da kıracağız. Burada çok ilginç bir şey var: Strasbourg’daki direniş 160 günü geçti, Avrupa’daki politikacılar ağzına almıyor, ana medya hiç işlemiyor. Yani bu da gösteriyor ki, bu da bir tecrittir ve biz bununla da karşı karşıyayız ve bunu da kırmaya çalışıyoruz” diye belirtti.

Aveg-Kon yetkilileri ise Hyaric’ten, Fransız basını ve kamuoyunu harekete geçirmeleri için talepte bulunurken, Fransız sendikaları ve işçilerine de çağrı yapılması yönündeki görüşlerini dile getirdi.

Ellerinde konuya ilişkin yeterince doküman bulunduğunu söyleyen Hyaric, bu belgeleri “özgürlük ve insan hakları” muhtevasıyla bütün belediye meclislerine gönderilmek üzere hazırlayıp gönderebileceklerini ve bu yol üzerinden hükümeti harekete geçirmeye çalışacaklarını söyledi.

Ziyareti sırasında notlar alan Hyaric, bugüne kadar yapmış oldukları çabalarının yanı sıra; bundan sonra konuyla daha yakından ve gayretli bir şekilde ilgileneceklerini belirtti.