YENİLENDİ III

Avrupa’da 4 Nisan kutlamaları

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğumgünü olan 4 Nisan, Avrupa’nın birçok merkezinde düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

4 NİSAN KUTLAMALARI

DUISBURG

Almanya’nın Duisburg  kentinde Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi ve Duisburg DKTM tarafından gerçekleştirilen bir etkinlikle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’nın 75. doğum günü kutlandı.


Duisburg  Demokratik  Kürt Toplum Merkezi salonunda  saat 16’da gerçekleştirilen kutlamaya kadınlar, çocuklar ve onlarca yurtsever katıldı.

Etkinlikte bir konuşma yapan Nuda Botan, “Önder Apo’nun 75’inci doğum günü tüm insanlığa kutlu olsun. Biz hep diyoruz ki iyi ki Önder Apo gibi bir önderliğimiz var” dedi. Botan konuşmasını, Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü sağlanıncaya kadar mücadeleyi büyütme çağrısı ile sonlandırdı.

GIESSEN

Giessen’de de Kadın Meclisnin organizesiyle Demokratik Kürt Toplum Merkezinin bahçesinde ağaçlar dikildi. Etkinlikte ayrıca İmralı’ya gönderilmek üzere birçok kartpostal hazırlandı.

Çok sayıda kişinin katıldığı etkinlik “Biji Serok Apo” sloganlarıyla sona erdi.

HANNOVER

Almanya’nın Hannover şehrinde, Ronahi Kadın Meclisi öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalanın doğum günü vesilesiyle bir kutlama gerçekleştirildi. Kutlama, Devrim Şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başladı.


Abdullah Öcalan’ın soykırım kıskacındaki Kürt toplumunun dirilişi, Kürt kadınları şahsında Dünya kadınlarına mal olan Jin Jiyan Azadi Özgürlük Felsefesi ve Kapitalist sömürü düzenine karşı özgür yaşama alternatifi, ekolojik, kadın özgürlükçü, demokratik alternatif paradigmanın sahibi olduğunun vurgulandığı konuşmalarda uluslararası komplonun amaçlarına değinildi.

Uluslararası komplo ve ağırlaştırılmış tecridin Kürt halkına karşı yürütülen soykırım politikalarının en derin noktası olduğunun belirtildiği konuşmalarda  belirtilirken özgürce yaşamın ancak Kürt Halk Önderinin Fiziki özgürlüğü ile mümkün olduğu ve bu temelde mücadelenin yükseltilmesinin hayati olduğu belirtildi.

Ronahi Kadın Meclisi, Siwanên Meclîsa Jinên Êzîdî ,Hannover Demokratik Toplum Merkezi ve Gemeinsam Kämpfen adına yapılan konuşmalarda en kısa sürede hamlenin yükseltilip Kürt Halk Önderinin fiziki özgürlüğünün sağlanması noktasında iddia ve kararlılık belirtildi.
Etkinlikte Kürdistanlı sanatçılar Hêvî Çiya, Arînxan û Herdem Seydo, Aydın Amara, Bavê Ronî, Devran ve Hîkmet Bira sahne aldı.

Etkinliğe katılan Kurdistanlılar ve Dostları İmralı’ya Kartpostal gönderdiler.

HAMBURG


Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğumgünü Hamburg Rojbin Kadın Meclisi bilernlerince düzenlenen bir etkinlikle kutlandı.

Düzenlenen panelde konuşan kadın aktivist Aysel Avesta Kürt halk önderinin doğuşunun aynı zamanda Kürt kadınları için de bir miladi doğuş olduğunu söyledi. Kürt halkının Abdullah Öcalan’ın fikirleri ve düşünceleri doğrultusunda yeni bir yaşamı ördüklerini söyleyen Avesta, Kürt halkının her zamankinden daha fazla özgürlüğü için mücadele ettiğini belirtti.

Panelden sonra çocuklar için de bir kutlama etkinliği gerçekleştirildi.

Etkinliklerin ardından kadınlar postaneden Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’a toplu kartpostal gönderdi.

HEILBRONN


STUTTGART


Almanya’nın Stuttgart şehrinde TekoJIN ve Almanya Kürt Kadınlar Birliği/(YJK-E ) tarafından gerçekleştirilen etkinlikle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlandı.
Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte Almanya Kürt Kadınlar Birliği( YJK-E ) adına yapılan açıklamada “ Halklar Önderi Önder APO’nun doğuşunu Kürt kadınların yeniden doğuşu olarak ele alıyoruz. Önder APO’nun kadın eksenli paradigması kapitalist sisteme başkaldırı olarak ifadesini bulmaktadır. Demokratik Konfederalizm modeli ise bugün özgür bir yaşam iddiası olan devrim hareketlerine ilham kaynağı olmaktadır. Önder APO, düşünceleri ve yaşamı ile özgür kadın çizgisini yaratmıştır. Biz kadınlar da diyoruz ki ‘ Önder APO’nun özgürlüğü biz kadınların özgürlüğüdür’.

Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış mutlak tecrit koşullarına dikkat çekilen açıklamada AKP- MHP rejiminin Kürt halkına yönelik soykırım politikalarına tepki gösterildi. Abdullah Öcalan şahsında cezaevlerindeki açlık grevlerine ve direnişe vurgu yapan kadınlar “Önder APO’nun özgürlük koşullarının sağlanması” çağrısı yaptı.

Stuttgart Demokratik Kürt Toplum Merkezi salonu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ile donatılırken doğum günü kutlamasına katılan kalabalık sık sık “Bijî Serok APO”, “ Rojbuna tê rojbuna me ye “ sloganları attı.

KİEL

Kürt halk önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü  Almanyanın Kiel kentinde coşkuyla kutlandı. Jiyana Jin organize ettiği doğum günü kutlamasına başta kadın ve çocuklar olmak üzere Kurdistanlılar yoğun katılım gösterdi.

Saygı duruşundan sonra Fed-Dem eşbaşkanı İhsan Muş; Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününün, başta Kürt halkı olmak üzere dünya halkları için anlamını içeren bir konuşma yaptı.

Doğum günü kutlaması müzikler eşliğinde halaylarla sona erdi

DARMSTADT


Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü Almanya’nın Darmstadt kentinde Roza Kadın Meclisi ve Bölge Meclisinin organize ettiği etkinliklerle kutlandı.

Kutlama çerçevesinde saat 18’de Darmstadt derneğine gelen çoğunlukla kadın ve çocukların olduğu yüzlerce kişi 4 Nisan’ı ve Dem Parti’nin seçim zaferini coşkuyla kutladı.4 nisan 2009’da Amara yürüyüşünde şehit düşen Mahsun Karaoğlan ve Mustafa Dağ şahsında tüm devrim şehitlerinin anısına saygı duruşuyla başlayan etkinlik ;Roza Kadın Meclisi sözcülerinden Mürşide Oltan’ın konuşmasıyla devam etti.

Oltan konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününün özgür Kürt kadının ve yurtsever Kürt halkı şahsında ezilen tüm halkların doğum günü olduğuna vurgu yaparak “Önderliğimizin doğum günü ,yeniden doğuşumuz; milyonlarca kez kutlu olsun“ dedi.
TJK-E adına söz alan Asmin Engin de, “Abdullah Öcalan’ın doğum günü başta Kürt Kadınları olmak üzere, Kürt Halkının, Ortadoğu halkılarının ve insanlığa kutlu olsun” dedi.

Konuşmaların ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’In  75’inci doğum günü için hazırlanan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Kutlama programı gül fidanlarının ekilmesinden sonra iftar yemeğiyle devam etti.

Kutlama etkinliği halaylarla sona erdi.

HANAU


ESSEN

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 4 Nisan doğum tarihi, Almanya’nın Essen kentinde Halk Meclisi KOMAV tarafından bir etkinlik ile kutlandı. Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde düzenlenen etkinliğe, Kurdistanlılar yoğun ilgi gösterdi. Etkinliğin yapıldığı salon Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ile süslendi. Etkinlik bir dakikalık saygı duruşun ardında başladı. Essen Halk Meclisi Eş Başkanları günün önemine atfen birer konuşma yaptılar. KOMAV adına ise Cahide Goyi bir konuşma yaptı. Goyi, konuşmasında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğuşunun önemine ilişkin bir değerlendirme yaparak, “ 4 Nisan Kürt halkının ve insanlığın doğuşudur. Özgürlük mücadelesinin şehitlerine, özgürlük mücadelesinin savaşçılarına, Kürt çocuklarına, şehit ailelerine ve onurlu tüm Kürtlere kutlu olsun. Önder Apo’nun doğuşu Kürt ulusunun doğuşudur. Bizi bu seviyeye o getirdi. Önder Apo’nun doğuşu bugün bir ulus inşa etmiştir. Bugün savaş cephelerinde direnen özgür kadının doğuşudur” dedi.


Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki kesintisiz tecritte de dikkat çeken Goyi, Önder Apo’nun fiziki özgürlüğü konusunda yürütülen mücadelede kararlı olduklarının altını çizdi. Konuşmanın ardında, salonda “Biji Serok Apo” ve “Bê Serok Jiyan nabe” sloganları yükseldi. Ardında Önder Apo’nun doğum günü kutlaması için hazırlanan pasta çocuklar tarafından kesildi. Kutlama etkinliği çocuklar tarafından büyük bir coşku ile kutlandı.

KASSEL

TekoJIN öncülüğünde Almanya’nın Kassel kentinde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlaması için çocuklara yönelik özel program yapıldı.

TekoJIN (Jinen Ciwanên Tekoşer) üyesi gençler öncülüğünde 4 Nisan kutlaması etkinliğinde çocuklar için Kassel’de program yapıldı. Kürt Halk Önderinin 75. Yaş yıldönümü kutlamak için bir araya gelen çocuklar ve yurtseverler etkinliğe katıldı.

Çocuklar Abdullah Öcalan’a olan duygu ve düşüncelerini kâğıda dökerek, resimler çizdi ve mektuplar yazdı.

TekoJIN Kassel tarafından Kürt Halk Önderi için hazırlanan seminer, çocukların ve Kurdistan halkının büyük ilgisini gördü. 
Ayrıca genç kadınlar Önder APO’nun resimlerinin olduğu albümü dağıttı.

 

FREIBURG

Almanya'nın freiburg de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 75'inci doğunm günü bir etkinlikle kutlandı. KOMAW ve Demokratik Halk Meclisi'nin organiza ettiği kutlamaya Kurdistanlılar katıldı. Halayların çekildiği kutlamada "Bijî Serok APO" ve "Rojbunete piriz be Seroke min" sloganları atıldı.

DRESDEN

Almanya’nın Dresden kentinde 4 Nisan Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü vesilesiyle fidan dikildi ve çocuklar için bir etkinlik gerçekleştirildi. 

Dresden’de faaliyet gösteren Jinan Mala öncülüğünde Demokratik Kürt Toplum merkezinde bir araya gelen Kadınlar 4 Nisan vesilesiyle fidan dikildi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlandı. Etkinlik halaylar eşliğinde son buldu.

LİMBURG


BONN

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlaması etkinlikleri kapsamında Almanya’nın Bonn kentinde de fidan ekimi etkinliği düzenlendi.

SAARBRÜCKEN


DÜSSELDORF


Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 75’inci yaş günü, Almanya’nın Düsseldorf kentinde Demokratik Kürt Toplumu Merkezi’nde Kadın Hareketi öncülüğünde düzenlenen bir etkinlik ile kutlandı. Etkinliğin yapıldığı salon Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın fotoğrafları ile donatıldı. Saygı duruşun ardında bir konuşma yapan HDP eski milletvekillerinden Pero Dündar, günün önemine ilişkin bir konuşma yaptı. Dündar, Önder Apo’nun Kürtler açısından tarihsel öneminden bahsederek, “ Özelikle Önder Apo Türkiye teslim edildikten sonra kendi doğuşunu yeniden yorumladı. Kendisinin ortaya koyduğu düşüncel ve siyasi felsefesinin ne anlama geldiğini, özelikle Kürt halkı açısından ve tarihi açısından ne anlama geldiğini, dünya halkları için ne anlama geldiğini burada yeniden yorumladı. Zaten savunmalarında da bu durumu dile getiriyor” dedi.

WUPPERTAL

Wuppertal kentinde de Viyan Kadın Meclisi öncülüğünde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü vesile ille iftar yemeği verildi. İftar yemeğinden sonra kadınlar tarafından hazırlanan pasta çocuklar tarafından kesilirken, müzik eşliğinde halaylar ve sloganlarla Önder Apo’nun 75’inci yaş günü kutlandı.

SİEGEN


PARİS

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü vesilesiyle Paris’te kurum, kuruluş ve esnaflar ziyaret edilerek Abdullah Öcalan’ın kitapları hediye edildi.

Fransa’nın başkenti Paris’te Ahmet Kaya Demokratik Halk Merkezi tarafından esnaf ziyaretleri gerçekleştirildi. İçlerinde CDK-F eş başkanı Şahin Polat’ın da bulunduğu heyet Paris’teki pek çok esnaf ve kuruma ziyarette bulundu.

Fransız esnafa Öcalan’ın kitapları hediye edilirken, aynı zamanda Abdullah Öcalan’ın şu an altında tutulduğu yoğunlaştırılmış tecrit halkında da bilgilendirildi. Fransız esnaf, işverenler ve çevre halkı Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için yürütülen kampanyalara, yürüyüşlere ve mitinglere dair de bilgilendirildi. Ziyaret esnasında Kürt delegasyonu Fransızlar tarafından oldukça sıcak karşıladı. 

GRINGY

TCŞ üyesi gençler Fransa’nın Paris banliyösü Grigny bölgesinde bulunan Kürt kültür Derneğinde bir araya gelerek, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutladı.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 75’inci yaşını kutlayan APOcu gençler ve yurtseverler gün nedeniyle hazırlanan sinevizyonu izledi.

Sinevizyonun ardından gençler halay çekerek programlarına devam etti.

Etkinlik sonunda TCŞ üyeleri Grigny Tren Garı önünde  “Bijî Serok APO” ve “Bê Serok Jiyan Nabe” sloganları eşliğinde havai fişekleri patlattı.

HOLLANDA

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğumgünü Arnhem, Den Haag, Amsterdam ve Rotterdam şehirlerindeki Demokratik Kürt Toplum Merkezlerinde, Hollanda Kürt Kadın Hareketi (YJK-H) öncülüğünde kutlandı.

Etkinliklerde Abdullah Öcalan’ın hayatını anlatan sinevizyon gösterimi, müzik dinletileri yapıldı. Etkinliklere ağırlıkla kadınlar ve çocuklar katıldı.

BERN


İsviçre’nin Bern şehrinde Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü TCŞ, TekoJIN üyeleri ve Kurdistan halkı ile büyük bir coşku ile kutlandı

Doğum günü kutlamasına başlamadan önce konuşmada bulunan siyasetçi Burhan Karakoç şunlara değindi; “Bazı insanların doğuşuyla beraber tarih doğuyor ve kendi külleriyle doğuşlarıyla beraber dünyaya yayılıyor. Önder APO kıvılcımı ile Kürt’lerin önünü aydınlattı. Önder APO’nun felsefesi, ideolojisi, duruşu ile beraber Kürt’lerin kürdü yaratıldı ve tüm dünyadaki Kürtlerin önü açıldı. TC devletinin her zaman yaptığı ve dediği şey Kürtler öldü ama 4 Nisan 1949 da bir kıvılcım ile sönen bir ateşin külleri yeniden dünyaya geldi” dedi.

Burhan Karakoç Kürt halkı başta olmak üzere tüm dünya haklarının Önder APO’ya borçlu olduklarını belirterek, Önder APO’nun doğum gününü kutladı.

Burhan Karakoç ‘un ardından sözü yazar İrfan Babaoğlu aldı. Babaoğlu; “Bugün Kürt halkı için çok önemli bir gündür bugün Önder APO’nun doğum günü, bugün  75 yaşına girdi. Ama  sadece Önder APO’nun değil tüm Kürt halkının doğum günüdür. Kürt halkının yeri ve şekli vardı ama adı, kimliği, kültürü ve en önemlisi dili yoktu” diye belirten Babaoğlu, Önder APO’nun başlattığı tarihi mücadele ile Kürt halkının yeniden kendi kimliğine kavuştuğunu belirtti.

Babaoğlu’nun konuşmasının akabinde etkinliğe katılan gençler ve Kurdistan halkı hep bir ağızda   “Doğum günün kutlu olsun Önder APO” dedi.  

Etkinliğin daha sonra halaylar ve sloganlar eşliğinde sona erdi.

ST GALLEN

İsviçre’nin St.Gallen şehrinde Demokratik Kürt toplum Meclisi tarafından gerçekleştirilen bir etkinlikle Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü kutlandı.

Kadınlar, çocuklar ve çok sayıda yurtseverin katıldığı etkinlik saat 18:00’de St.Gallen Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde başladı. DEM Parti’nin seçim zaferi ve Abdullah Öcalan’ın doğum günün birlikte kutlandığı etkinlikte yapılan konuşmalarda “Önder Apo’nun doğum günü tüm insanlığa kutlu olsun. Biz hep diyoruz ki iyi ki Önder Apo gibi bir önderliğimiz var” denildi. Kutlama “Biji Serok Apo” sloganlarıyla son buldu.

AARGAU

İsviçre’nin Aargau kantonuna bağlı Lenzburg kentindeki Rojbin Kadın Meclisi öncülüğünde Mala Kurda’da bir araya gelen Kürdistanlılar Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 75. doğum gününü kutladı. Etkinlik kapsamında ilk olarak dernek önündeki alana çocuklar ve kadınlar zeytin ağacı diktiler. Rojbin Kadın Meclisi üyeleri Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın savunmalarında bölümler okudular.

Dernek binasındaki program ise şehitler için 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. İsviçre Demokratik Kürt Konseyi Divan üyesi Emrullah Bingöl bir konuşma yaptı. Kürtlerde doğum günlerinin fazla kutlanmadığına dikkati çeken Bingöl “Bu sıradan bir kutlama değil. Bir halkın var oluşu kutlanıyor. Önder Apo’nun felsefesi bizi bugüne getirdi. İşte hepimiz Van halkının direnişi görüyorsunuz. Yine Batman’da kadın mücadelesinin geldiği aşama Önder Apo’nun ortaya koyduğu felsefenin sonucudur. Bir kez daha yeniliyoruz. Rojbuna te piroz be” dedi.

İsviçre Kürt Kadın Hareketi aktivisti Dilan Çetinkaya ise Abdullah Öcalan’ın doğum gününün herkese kutlu olmasını dileyerek başladı konuşmasında “Bugün Kürdistan’ın doğduğu gün. Önderlik bize kazanana kadar direnmeyi öğretti. Yürüten sensin, kudretine şükürler olsun” dedi.

Kutlamada Ruken Demir’in okuduğu şiirden sonra, hazırlanan sinevizyon gösterildi.

WİNTERTHUR


Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü olan 4 Nisan vesilesiyle Winterthur Kürt Toplum Merkezi’nde (CDK) bir etkinlik gerçekleştirildi. Çok sayıda yurttaşın katıldığı etkinlik Arjin Garzan Kadın Komünü tarafından düzenlendi.

Etkinlik ilk olarak Kürdistan şehitleri adına 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. Ardından 4 Nisan kapsamında hazırlanan sinevizyon gösterimi gerçekleştirildi. Etkinlikte konuşan Winterthur CDK Eşbaşkanı Halise Tüzer, Kürt Halk Önderi’nin doğum gününün Kürt halkının doğduğu gün olduğunu dile getirdi. Tüzer, "Kürt halkı Önderlik ve Kürdistan özgürlük savaşçılarını tam anlamıyla anlaşılmış olsaydı şimdi Önderlik zindanda olmazdı. Önderlik sadece Kürt halkı için değil tüm dünya halkları için mücadele ediyor. Fikirleri, yazdığı kitapları ve ideolojisi bütün dünya halklarının kurtuluş ideolojisini içinde barındırıyor. Bizler Kürt kadınları olarak özgürlüğü önderlikten öğrendik. Önderlik bir toplumda kadin özgür olursa bütün toplumun özgür olduğunu ispatladı. Dünyanın hiçbir yerinde bu denli bilge bir lider yoktur. Bu nedenle bizlerin önderliğimize sahip çıkmamız gerekiyor” dedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın alınan son mesajı okunması ardından Winterthur Kürt Kültür Derneği Kültür komisyonundan Jingeh Colemerg, Kürt Halk Önderi Abdullah Ocalan için yazdığı şiiri okudu. Etkinlik sloganlarla son buldu.

SİON


Walais Kanto’nun başkenti Sion’da da Kürdistanlılar 4 Nisan’ı düzenledikleri etkinlikle büyük bir coşkuyla kutladı. Kutlama Sion kentinde bulunan Mont d’Orge gölü kenarında düzenlendi. Abdullah Öcalan’ın doğumuyla başlayan ve günümüze kadar süren mücadelesinin anlatıldığı kutlama öncesi yapılan konuşmalarda bu mücadeleye bağlı olarak Kuzey Kurdistan ve Türkiye’de 31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde Kürtlerin başarısına dikkat çekildi. Kürt halkının isyan ve direniş ruhuyla Wan’da kazandığı başarı selamlandı.

LOZAN

Lajîn Kadın Meclisi tarafından CDK-Lozan’da düzenlenen etkinlikte Abdullah Öcalan’ın mücadele yaşamına ilişkin hazırlanan sinevizyon gösterildi. 10 Ekim 2023’te dünyanın onlarca merkezinde başlatılan "Abdullah Öcalan’a özgürlük Kürt sorununa demokratik çözüm hamlesine dikkat çekilerek 10-15 Nisan tarihlerinde Strasbourg’ta yapılacak olan merkezi oturma eylemine katılım çağrısında bulunuldu.

Etkinlikte CDK Lozan bünyesinde çalışmalarını sürdüren çocuk korosunun seslendirdi.

BELLİNZONA


Bellinzona kentinde de Kürdistanlılar 4 Nisan’ı selamlayarak bir kutlama gerçekleştirdi. Etkinlikte yapılan konuşmalarda Abdullah Öcalan üzerinde sürdürülen mutlak tecrite dikkat çekildi. Etkinlik çekilen halaylarla sona erdi.

BASEL


Ronahî Kadın Meclisi tarafından CDK Basel konferans salonunda düzenlenen 4 Nisan kutlamasında Van’da ortaya çıkan Kürt halkının iradesi selamlandı. Kutlama öncesi yapılan konuşmalarda Abdullah Öcalan’ın mücadele yaşamı ve üzerinde sürdürülen tecrit karşı sürdürülen hamlenin önemine dikkat çekildi.

Etkinlik Basel Med Kültür Merkezi sanatçılarının seslendirdiği stranlar eşliğinde çekilen halaylarla kutlama sonlandırıldı.

LUZERN


Luzern’de, Arin Mirkan Kadın Meclisi öncülüğünde düzenlenen kutlamada Halklar Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum gününü kutlanarak güneşin doğuşunu ve bir halkın kurtuluşu selamlandı.
CDK Luzern Eşbaşkanı Nurşen Demir yaptığı açılış konuşmasından sonra Kürdistan şehitleri için 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı. Daha sonra da Halklar Önderi Abdullah Öcalan’ın doğumundan şimdiye kadar yaptığı, geliştirdiği ve ortaya koyduğu felsefeler ve hayatı ile ilgili sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyondan sonra Halklar Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü için hazırlanan pasta, Barış Anneleri ve çocuklar tarafından kesildi. Daha sonra şarkılar, halaylar ve zılgıtlarla kutlama devam edildi.

Etkinlikte konuşan Luzern CDK Luzern Eşsözcüsü Nurşen Demir, “Bizim böylesi bir günde toplanmamızın amacı var. Bu amacımız sadece sıradan bir insanın doğuşu değil, bir insanın doğuşuyla beraber bir halkın kurtuluşu bir halkın umudu ve Dünyanın değişimidir. Önder APO’nun doğumundan bu yana kadar Kürtler seslerini tüm dünyaya duyurmuş ve Önderliğin felsefesi ile büyümüş gelişmiştir. Önder Apo bizlere yeni bir yaşam, direniş ve tüm halkların birliğini beraberliğini öğretmiştir, bizim de onun felsefesine uygun olarak ona göre adım atarak hareket etmemiz gerekiyor. Başta Önder APO’nun fiziki özgürlüğü olmak üzere tüm Kürt ve Kurdistan’ı özgürlüğüne kavuşturmak için devam edeceğiz” dedi

Etkinlikte konuşan Barış Anası Fatma Tören ise “Biz Önderliğin bu toplumdaki en güzel örnekleriyiz, bizler eskiden erkek egemen sistemine karşı gelmezken erkeklerin yanından bile yürüyemezken Önderlikten sonra artık özgürüz ve kimse bizi yıldıramaz. Bizler "JİN JÎYAN AZADÎ" sloganıyla başladık ve tüm Dünya’ya duyurduk ve bunu Önderliğimize borçluyuz. Her daim ve her JİN JÎYAN AZADÎ ile devam edeceğiz ve dik duracağız." dedi

TORİNO


Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın doğum günü İtalya’nın Torino şehrinde kutlandı.

Bölgede yaşayan Kürtler ve Defend Kürdistan'ın organizesiyle gerçekleştirilen kutlamada katılımcılar müzik dinletisi ve halaylar eşliğinde coşkulu anlatr yaşadı. Kutlama "Bîjî Serok Apo "Bijî Berxwedana imralı "jîn jîyan Azadî sloganlar ile halay eşliğinde son buldu.

ATİNA

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 75. doğum yılı vesilesiyle Atina Merkez ve Prosfygika Mahallesinde iki ayrı kutlama etkinliği gerçekleşti. Kurdistan Demokratik Kültür Merkezi öncülüğünde Atina’da yapılan etkinlikler, Kurdistanlılar ve Yunanlı dostların katılımıyla gerçekleşti.
Amara Şehitleri şahsında saygı duruşuyla başlayan etkinlikte Kültür Merkezi adına bir konuşma yapan Ali Bilen, “4 Nisan Kürt halkı başta olmak üzere tüm ezilen halklar için önemli bir gün. Sınıflı devletli hiyerarşik sistemin inşası ile birlikte Mezopotamya topraklarında savaşlar dinmemiş, ezilen halklar, devrimci demokratik değerleri savunan halklar egemen sistemlere karşı mücadele etmiştir. Despot rejimlere karşı devrimci peygamber derviş kişilikler güçlü çıkışlar yapmıştır. Zerdüşt, Mani Konfüçyüsün yanında Musa'nın Firavunlara, İsa'nın Roma despotizmine, İbrahim'in Nemrutlara karşı direnişleri ezilenlere İlham olmuştur. Önder Apo’nun doğuşu, Önderliksel oluşu ve gerçekleşmesi de sömürü baskı ve talan politikalarının ayyuka çıktığı dönemlerde olmuştur. Kürt ve Kurdistan adına hiç bir direniş yapılamayan tüm çıkışların yeşil ve kızıl asimilasyon politikaları ile bastırıldığı bir ortamda Kürt soykırımının egemenler eliyle sonuç alacağı dönemde Önder Apo uzun yürüyüşüne Amara’da başlayarak halen de devam etmektedir” dedi.

Konuşmanın ardından Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan için hazırlanan sinevizyon seyredildi.
Kutlamalarda sık sık “Rojbuna Te Pîroz Be Ey Serok Apo”, “Bijî Serok Apo” sloganları atıldı.