Avrupa'da 4 Nisan kutlaması

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü Avrupa'nın birçok merkezinde kutlandı.

Almanya'nın Münster şehrinde bulunan Kürt Kültür Merkezi'nde bir araya gelen Kürdistanlılar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum gününü kutladı. Kürdistan şehitleri için bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlikte şehit aileleri adına şehit annesi Zekiye Yılmaz kısa bir konuşma yaptı.

Öcalan'ın Kürt halkı için yaptıklarını dile getiren Yılmaz, İmralı'daki tecrit ve psikolojik işkenceyi hatırlatıp Öcalan'ı sahipleme çağrısında bulundu. Kutlama, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın hayatını anlatan bir sinevizyon gösterisinin ardından "Bijî Serok Apo" sloganlarıyla sona erdi.

STUTTGART

Almanya’nın Stuttgart kentinde de 75. kez devam eden ‘Efrin’i savunma ve sahiplenme’ nöbet çadırı eyleminde Öcalan’ın doğum günü kutlandı.

 

DUİSBURG

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 69. doğum gününü vesilesiyle Duisburg Şehit Asya Yüksel Kadın Meclisi tarafından Duisburg DKTM salonunda bir kutlama yapıldı. Yüzlerce kişinin katıldığı kutlamada Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Asmin Engin, "Rêber Apo’nun bilinçlerimize bir güneş gibi doğan varlığı, anlamı, sözü olmadan yaşamın anlam değerlerinden, varlık amacından çıkmış, kurumuş bir ağaç gibi olacağımızı biliyor, bu temelde Rêber Apo'suz bir yaşamı asla kabul etmeyeceğimizi bir kez daha belirtiyoruz" ifadelerini kullandı. Konuşmanın ardından Öcalan'ın hayatını konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Koma Rizgar grubunun müzik dinletisiyle devam eden kutlama, "Bijî Serok Apo" ve "Jin jiyan azadî" sloganlarıyla son buldu.

BERLİN

Almanya'nın Başkenti Berlin'de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 69. doğum günü, coşkulu bir yürüyüşle kutlandı. Jinên Ciwanên Azad ve DEST-DAN Berlin Kadın Meclisi tarafından organize edilen yürüyüşe kalabalık bir kitle katıldı. Wittenbergplatz'da toplanan Kürdistanlılar; "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü", "Öcalan'ın özgürlüğü bizim özgürlüğümüzdür" ve "Erdoğan'a dur deyin, Efrin'le dayanışın" pankartı açtı. U Bahnhof Uhlandstr'ye doğru yürüyüş geçen Kürdistanlılar, yüzlerce Öcalan broşürü dağıttı. Yürüyüş sırasında sık sık, "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "Öcalan'a özgürlük, Kürdistan'a statü" sloganları atıldı. DEST-DAN Berlin Kadın Meclisi temsilcisi Suzanna Raßling tarafından Almanca yapılan açıklamada; CTP raporunun Erdoğan'ın talimatıyla 2 yıl saklı tutulduğu, bu durumun Öcalan'ın yaşam koşularıyla ilgili kaygıların artmasına sebep olduğu ifade edildi.

SAARBRÜCKEN

Almanya’nın Saarbrücken kentinde yaşayan Kürdistanlılar Öcalan'ın doğum günü vesilesi ile DKTM'de bir etkinlik düzenledi. Saarbrücken DKTM adına söz alan DKTM eşbaşkanı Dexil İbrahim, Öcalan'ın varlığının Kürt halkının dirilişi anlamına geldiğini belirtti. Şengal Diaspora Meclisi eşbaşkanı Fikret İğrek ise, Efrîn saldırılarının, Öcalan'ın paradigmasına saldırı olduğunu ifade etti. Êzidî Kadınlar Özgürlük Hareketi (TAJE) adına konuşan Ayhan Zerdesht de Öcalan'ın paradigmasının bütün ezilen halk ve mezheplerin bir arada yaşamasının garantisi olduğunu dile getirdi. Etkinlik pasta kesilmesinin ardından, "Bijî Serok Apo" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganlarıyla sona erdi.

MANNHEİM

Mannheim'de Kürt Toplum Merkezi'nde Kürt halk Önderi Öcalan'ın 69.yaş günü kutlandı. Ronahi ve Berivan Kadın Meclisi tarafından organize etkinliğim açılış konuşmasını Naile Kurt yaptı. YJK adına konuşan Delal Serhed, Öcalan'ın felsefesinin Kürdistan ve Ortadoğu'ya yayıldığını belirtti. Öcalan'ın özgürlüğünün tüm kadınların ve halkların özgürlüğü olduğunu vurgulayan Serhed, "4 Nisan Efrîn'de direnen annelere ve tüm halkımıza kutlu olsun. Önderliğimizin özgürlüğü için mücadelemizi daha da yükselteceğiz" diye konuştu. Etkinlik şiir ve müzik dinletisinin ardından sona erdi.

FREİBURG

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 69. doğum günü Almanya'nın Freiburg kentinde Freiburg Nuda Kadın Meclisi tarafından yapılan bir etkinlikle kutlandı. Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi'nde yapılan etkinliğe çoğunluğu kadınlardan oluşan iki yüzü aşkın kişi katıldı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan etkinlik, tertip komitesi adına Öcalan'ın hayatını ve mücadele geçmişi ile Kürt özgürlük mücadelesindeki önemini konu alan bir konuşma yapıldı. Etkinlik Öcalan için hazırlanan doğum günü pastasının şehit anneleri tarafından kesilmesi ile devam etti.

HAMBURG

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 69. doğum yıl dönümü için Hamburg'da bir kutlama etkinliği gerçekleşti. Hamburg Rojbin Kadın Meclisi bileşenleri tarafından organize edilen etkinliğe yüzlerce Kürdistanlı katıldı. Hamburg DKTM merkezinde düzenlenen etkinlikte konuşan KCD-E eşbaşkanı Yüksel Koç Öcalan'ın doğumunun sadece Kürtler için değil, ezilen tüm toplumlar için yeni bir doğuşun müjdesi olduğunu belirtti. Hamburg Rojbin Kadın Meclisi adına konuşan Senay Beyazıt da halk olarak her zaman Öcalan'ın özgürlüğü için mücadele edeceklerini söyledi. Yapılan konuşmaların ardından zılgıtlar ve marşlar eşliğinde doğum günü pastası kadınlar tarafından kesildi.

HANNOVER

Öcalan'ın doğum günü vesilesiyle, Hildesheim Şehit Meryem Komünü ve Hannover Ronahi Kadın Meclisi'nin öncülüğünde Almanya'nın Hannover şehrinde bir yürüyüş yapıldı. Akşam ise, Demokratik Kürt toplum Merkezi Hannover ve Hildesheim tarafından Öcalan'ın doğum günü kutlandı. Etkinlikte, Navdem-Almanya’dan Altun Bischoff yaptığı konuşmada, 1999 yılında başlayan uluslararası komplonun devam ettiğini ifade etti. "Abdullah Öcalan ve Kürt halkına en büyük düşmanlığı Almanya Federal devleti yapıyor" diyen Biscoff, Almanya'nın halkların yanında değil, işgalcilerin yanında yer aldığını söyledi.

Kadın Komünü Şehit Meryem sözcüsü Hayat Donma ise, "Biz her zaman, her yerde Öcalan'ı sahipleneceğiz, Alman devletin yasaklarına tanımıyoruz ve bizim için meşru değildir. Kürtlerin mücadelesi sadece Kürtler için değildir, bütün halklar içindir. Kürtlerin en trajik günleri elbette geçecek ve bir statü sahip olacak" diye konuştu. Eylem Steintor meydanında "Bijî Reber Apo" sloganı ve gençlerin halaylarıyla sona erdi. Eylemin ardından polis birçok kadını gözaltına aldı. Gözaltına alınanlar arasında 18 yaşından küçük olanlar da var.

KASSEL

Almanya’nın Kassel kenti ve çevresinde yaşayan Kürdistanlılar Öcalan’ın 69. yaş gününü kutladı. Kassel DKTM'nin organize ettiği kutlama Strandbar Kassel'de yapıldı. Kassel Halk Meclisi Eşbaşkanı Ali Ekber Kuru'nun açılış konuşması ile başlayan kutlamada, sanatçı Seyda Perinçek sahne aldı. Etkinlikte çocuk tiyatrosunun "Sessiz olun Efrîn’in çocukları uyuyor" oyunu sergilendi. Öcalan'ın hayatının anlatıldığı sinevizyon dinletisinin ardından kutlama Koma Ciwanên Kassel ve Koma Evin Sorani müzikleri ile geç saatlere kadar devam etti

FRANKFURT

Frankfurt Gothe Üniversitesi'nde gençler Kürt Halk Önderi Öcalan'ın doğum gününü kutlamak için üniversite kampüsüne ağaç dikti. YXK/JXK, Ciwanên Azad ve Jinên Ciwanên Azad'ın yanı sıra enternasyonalist örgütlerden gençler de etkinlikte yer aldı. Gençler yaptıkları açıklamada, Öcalan'ın özgürlüğü için herkesi direnişe çağırdı.

BESHEİM

Almanya'nın Hessen eyaletine bağlı Besheim'de yaşayan yüzlerce Kürdistanlı, Ruken Kadın Meclisi öncülüğünde Kürt Halk Önderi Öcalan'ın doğum gününü kutladı. Kutlamada halkı selamlayan Bensheim Halk Meclisi eşbaşkanları günü anlam ve önemi üzerine konuşmalar yaptı. Pasta kesiminin ardından davul zurna eşliğinde halayların çekildiği etkinlik, sloganlarla son buldu.

DARMSTADT

Darmstadt Luisenplatz’da Roza Kadın Meclisi öncülüğünde bir araya gelen Kürdistanlılar ve Alman dostları Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecridi protesto etmek için bir miting yaptı. Alman MLKP adına yapılan konuşmanın ardından kitle, Darmstadt Kürt Derneği'ne geçerek Öcalan'ın doğum günü kutladı.

MELBOURNE

Avustralya'nın Melbourne şehrinde de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın 69. doğum günü kutlandı. "Önder Apo'ya özgürlük şiarıyla" Victoria Kürt Kadınlar Birliği tarafından hazırlanan kutlama devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başladı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, Öcalan'ın felsefesine ve yarattığı değerlere dikkat çekildi. Kutlamada, Avustralya'nın Efrîn işgaline karşı tepki olarak Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop'a yönelik başlatılan imza kampanyasına çağrıda bulunuldu. Gecenin sonunda Kürt çocukları doğum günü pastasını kesip, barışı simgeleyen zeytin fidanı diktiler.

VİYANA

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü vesileyle Avusturya'nın Başkenti Viyana'da Öcalan'ın sağlığı ve güvenliği için bir miting düzenlendi. Viyana Demokratik Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Devlet Operası meydanında düzenlenen mitinge çok sayıda Kürdistanlının yanı sıra Avusturyalı sol ve sosyalistler ve Süryani kadınlar da katıldı. Mitingde kısa bir konuşma yapan, PYD Viyana sözcüsü Agirê Kobanê, İmralı işkencesinin son günlerde daha da ağırlaştığını vurguladı. Öcalan'ın Kürtlere nasıl direnmeleri gerektiğini, özgürlüğün nasıl elde edileceğini gösterdiğini ve onun yolunda ilerleyen Kürt halkının bugün Ortadoğu halklarına örnek bir mücadele ile Rojava'da devrim yaptığını belirtti.

BRÜKSEL

Belçika'nın başkenti Brüksel'de Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü için Kürt Kadın Hareketi öncülüğünde saat 14.00'da BM önünde miting düzenlendi. İmralı tecridine tepki gösterilen döviz ve pankartların taşındığı mitingde, Öcalan'ın doğum günü vesilesiyle Kürt çocukları kesk û sor û zer balonlar uçurdu. Mitingde yapılan konuşmalarda, 21. yüzyılın kadınların özgürlüğü olacağı belirtildi. Miting, "Bê Serok jiyan nabe" sloganlarıyla sona erdi.

STRASBOURG

Zin Kadın İnisiyatifi ve Jinên Civanên Azad öncülüğünde Fransa'nın Strasbourg şehrinde Öcalan'a özgürlük nöbetinin devam ettiği Avrupa Konseyi (AK) önünde 4 Nisan vesilesiyle bir etkinlik düzenledi. Etkinlikte, Zin Kadın İnisiyatifi temsilcisi, genç kadın temsilcisi ve dış ilişkiler sözcüsünden oluşan bir heyet Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi'ne (CPT) bir dosya sundu. CPT'li yetkilerle görüşen heyet, Kürt Halk Önderi Öcalan'a uygulanan tecridin her geçen daha da ağırlaştırıldığını aktardı. 2 yıl önce hazırlanan CPT raporuna inanmadıklarını belirten heyet, CPT'nin bir an önce Öcalan'la görüşüp durumu hakkında bilgilendirme yapması gerektiğini ifade etti. Görüşme sonrası AK önünde toplanan Kürdistanlılar doğum günü pastası kesti. Halayların çekildiği etkinlik sloganlarla sona erdi.

MARSİLYA

Marsilya'da yaşayan Kürdistanlılar 4 Nisan'ı havai fişeklerle kutladı. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü olan 4 Nisan'ı kutlamak için Vieux-Port Meydanı'nda bir araya gelen kalabalık grup "Bijî Serok Apo" ve "Bijî berxwedana Efrînê" sloganları attı. Marsilya Arin Mirkan Kadın Meclisi ve Marsilya TEV-ÇAND Meclisi'nin ortak düzenlediği mitinge yaklaşık 200 kişi katıldı. Vieux-Port meydanını Öcalan'ın fotoğraflı pankartları ve dövizleriyle donatan kitle miting boyunca bildiri dağıtarak İmralı'da devam eden tecride dikkat çekti. Eylemde, Fransızca Öcalan'ın yaşamını ve mücadelesini konu alan sinevizyon gösterimi yapıldı. Kürt gençleri ayrıca Avrupa ve Akdeniz Medeniyetleri Müzesi önünde havai fişeklerle 4 Nisan'ı karşıladı. CPT'ye bir an önce İmralı'ya gitme çağrısının yapıldığı etkinlikte, Öcalan üzerinde sürdürülen tecride dikkat çekildi.

LYON

Fransa'nın Lyon kentinde Mezopotamya Kültür Derneği'nde bir araya gelen Kürdistanlılar, Öcalan'ın doğum gününü kutladı. Etkinlikte yapılan konuşmalarda, Öcalan'ın yaşamı, felsefesi ve özgürlük mücadelesinin gelişmesine katkıları anlatıldı. Doğum günü pastasının kesilmesinin ardından etkinlik müzik dinletisiyle son buldu.

BİEL

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Doğum günü olan 4 Nisan İsviçre’nin Biel, Bern, Cenevre ve Lozan kentlerinde gerçekleştirilen etkinliklerle kutlandı. Biel Arin Mirkan Meclisi, Bern Mizgin Kadın Meclisi ve Lozan Lajin Kadın Meclisi tarafından düzenlenen etkinliklerde hazırlanan pasta çocuklar tarafından kesildi.

BERN

Bern’de devrim şehitleri için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan kutlamada, sinevizyon gösterimi yapıldı. Gösterimin ardından HDP Siirt Milletvekili Besime Konca’da bir konuşma yaptı.

LOZAN

Lozan’da gerçekleştirilen doğum günü etkinliğin ardından kitle toplu olarak Cenevre’de sürdürülen açlık grevini ziyaret etti.

CENEVRE

Cenevre’de açlık grevi eylemcileri de akşam saatlerinde gerçekleştirdikleri etkinlikle 4 Nisan’ı kutladı. Etkinlik müzik eşliğinde çekilen halaylarla sonlandırıldı.

STOCKHOLM

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum gününde, Stockholm'de Kürt kadınları, Öcalan'a yönelik tecridi kınamak ve özgürleşmesini sağlamak için eylemler gerçekleştirdi.

Saat 13.00 sularında metro ulaşımını sağlayan trenlere konuşmalar yapan kadınlar, yolcuları Türk devletinin Öcalan'a uyguladığı tecrit konusunda bilgilendirdi ve Kürt Halkı ve Öcalan'la dayanışmayı yükseltmeleri çağrıları yaptı.

Amara Kürt Kadın Meclisi ve Genç Kadın Komisyonu'nun çağrısıyla yapılan eylemlerde Öcalan'ın düşünce ve ideolojisinin Rojava'daki demokratik, ekolojik ve feminist sisteme temel oluşturduğu, sadece Ortadoğu için değil tüm insanlık için tartışılmaz bir alternatif olduğuna vurgu yapıldı.

Türk devleti ve DAİŞ artığı çetelerin Efrîn'deki katliamları kınandığı etkinliklerde “Öcalan'ın özgürlüğü bizim için önemlidir. Onun özgürlüğü Kürt Halkının özgürlüğüdür. Öcalan'ın serbest bırakılacağı gün biz zaferi kazanacağız” denildi.

Metro istasyonları ve trenlerde yapılan konuşmalardan sonra Sergel Meydanı'nda bir araya gelen Kürdistanlı kadınlar, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın serbest bırakılması için bir eylem gerçekleştirdi.

Yan yana gelerek üzerine giydikleri t-shirtlerle 'Free Öcalan' yazan kadınlar, Kürtçe marşlar söyleyerek halaya durdu. “Biji Serok Apo”, “Be Serok jiyan Nabe” sloganlarını attı.

HELSİNGBORG

İsveç'in Helsingborg ilinde yaşayan Kürdistanlı kadınlar, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın doğum günü 4 Nisan'da bir kutlama etkinliği gerçekleştirdi.

Öcalan'ın mücadele ve yaşamını konu alan sinevizyon gösterimden sonra bir konuşma yapan Demokratik Kürt Toplum Merkezi Eş Başkanı Eylem Batak, milyonlarca Kürdün iradem dedği Öcalan'ın 1999'dan bu yana ağır tecrit koşullarında tutulmasının kabul edilmeyeceğini söyledi.

Öcalan'ın felsefe, düşünce ve ideolojisinin Rojava'da yaşam bulduğuna, sadece Kürdistanlılar ve Ortadoğu halklarına değil dünyanın tüm ezilen halkarında heyacan yarattığına dikkat çeken Batak, Öcalan'ın serbest bırakılmasını talep etti.

Konuşmanın ardından doğum günü pastasını keserek yiyen Kürdistanlılar, ”Biji Serok Apo” sloganını attı.