Avrupa'da anma etkinlikleri ve kongreler

Hollanda ve Almanya'da Mayıs Şehitleri anıldı. Brüksel ve Gelsenkirchen’de ise kadınlar kongrelerini yaptı.

AMSTERDAM: Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da Kürt Toplum Merkezi öncülüğünde Mayıs Şehitleri anıldı ve 24 Haziran seçimleri için halk toplantısı düzenlendi.

Anmaya katılan Yazar-Gazeteci Fuat Kav, şehitlerin mücadelenin bugüne gelmesindeki önemlerine değindi ve "Onlara borçluyuz" dedi. Kav, şehitlerin hiçbir bireysel çıkar gözetmeden mücadeleyi büyüttüklerine dikkat çekti.

Toplantının 2. bölümünde de seçimlere ilişkin konuşan Kav, şunları söyledi:

"Bu seçimlerde herkes 'mutlaka kazanacağız' şiarıyla çalışma yürütmelidir. Bu mücadele sadece Kürtlerin mücadelesi değildir, bu, diktatörlüğe karşı bütün halkların mücadelesi haline gelmiştir .Tayyip Erdoğan herkese baskı uyguluyor ve herkesi inkâr ediyor.

'Biz çalışsak da olur çalışmasak da olur ve biz sandığa gitsek de olur gitmesek de olur, zaten sonuç belli' algısı Erdoğan'ın oluşturduğu bir algıdır. Daha fazla çalışmamızı engellemeye çalışıyorlar. Bu tuzağa gelmemeliyiz."

FREIBURG: Almanya'nın Freiburg kentinde düzenlenen bir etkinlikle Müzeyyen Palabıyık (Sosyalist Şilan Fırat) şahsında Mayıs ayı şehitleri anıldı.

Freiburg Şehit Aileleri Komisyonu ve Nuda Kadın Meclisi tarafından Freiburg Demokratik Kürt Toplum Merkezi'de düzenlenen etkinliğe Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret de katıldı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan anmada, Anneler Günü vesilesiyle katılımcı tüm kadınlara çiçek dağıtıldı.

Anmanın açılış konuşmasını yapan Freiburg Şehit Aileleri Komisyonu Sözcüsü Salih Hezex, Mayıs ayında gerek Kürt özgürlük hareketi gerekse de Türkiye devrimci hareketleri açısından büyük şehadetlerin yaşandığını belirtilerek, bu anlamda Mayıs ayının kahramanlık ayı olduğunu belirtti.

Hezex'in konuşmasının ardından sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyon gösterimi sonrası söz alan Cizre Belediyesi Eş Başkanı Leyla İmret, Kürt özgürlük mücadelesinin bugüne kadar gelmesinin yegane sebebinin bu mücadelede yaşamını yitiren kahramanlar olduğunu söyledi.

BRÜKSEL: Yekitiya Jinen Kurd, Belçika'nın başkenti Brüksel’de YJK-B kalabalık bir katılımla kuruluş kongresini gerçekleştirdi. Kongreye kadınların mücadele kararlılığı damgasını vurdu.

HDP temsilcisi Filiz Koçali, Belçika Sosyalist Kadınlar Birliği ve HDK Kadın Meclisi Girişiminden kadınlar da davetli olarak kongreye destek verdiler.

Saygı duruşunun ardından oluşturulan divanda TJK-E (Avrupa Kürt kadın Hareketi) Sözcüsü Dilşah Osman, NAV-BEL Eş Sözcüsü ve Kürt Kadın Hareketinden Zelal Andok yer aldı. Kongre Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın kadınların özgürleşmesi konusunda bir mesajının okunmasıyla başladı.

Dilşah Osman siyasi duruma ilişkin yaptığı değerlendirmesinde dört parça Kürdistan’daki mücadelelerin birbiriyle bağına ve birbirini nasıl güçlendirdiğine dikkat çekti ve tüm bu mücadelelerin en önünde her zaman kadınların yer aldığına değindi. Kürdistan halkının özgürleşmesinin kadınların özgürleşmesinden ayrı düşünülemeyeceğini belirten Osman, Kürt kadınların toplumun özgürleşmesini kendi özgürleşmeleriyle iç içe geçiren önemli bir mücadele örneği sergilediğini belirtti.

Kongrede birçok kadın söz alarak YJK-B’nin çalışma ve mücadele esaslarının neler olması gerektiğine ilişkin görüşlerini paylaştılar.

Kadınlar aynı zamanda yaklaşan 24 Haziran seçimlerine dikkat çekerek, AKP faşizminden kurtuluşun kadınların mücadelesi ile gerçekleşeceğini, bunun için kadınların Belçika’da yoğun bir seçim çalışması gerçekleştireceğini vurguladılar.

Bir diğer öne çıkan madde ise kadınların çocuk sömürüsüne karşı mücadele yürütecekleri ve uluslararası çocuk hakları sözleşmeleri çerçevesinde çocuk haklarını savunacakları oldu.

Kongre YJK-B’nin önümüzdeki dönem Yürütme ve Denetleme kurullarının seçilmesiyle son buldu.

GELSENKİRCHEN: Almanya'nın Gelsenkirchen kentinde Mazda Mariya Komünü 2. Kongresini düzenledi. Son siyasal gelişmelerin ele alındığı kongrede, 24 Haziran'daki seçimler için ulaşılmayan seçmenin kalmaması gerektiği belirtildi. AKP-MHP rejiminin kadın düşmanı yasa ve zihniyetine dikkat çekilen kongrede, bu zihniyeti sandığa gömmek için HDP etrafında kenetleneceği vurgulandı. Kongrede, "Bir oy her şeyi değiştirebilir" mesajı verildi.

Çalışma raporu da okunarak, bir yıllık faaliyetler değerlendirildi ve raporlar kabul edildi. Diplomasi, Örgütlenme, Adalet ve Barış Anneleri komisyonlarından oluşan komüne yeni üyeler de dahil oldu.