Avrupa’da kitlesel protesto eylemleri sürüyor

Avrupa’da yaşayan Kürdistanlılar, Türk devletinin Şengal’e yönelik saldırısı ve Zeki Şengalî’yi katletmesini kitlesel eylemlerle protesto etti.

Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği saldırı ve Êzidî Koordinasyonu ve KCK Yürütme Konseyi üyesi Zeki Şengali’yi (İsmail Özden) katletmesi Avrupa’nın birçok kentinde düzenlenen eylemlerle protesto edildi.

ISHØJ

Danimarka’nın Ishøj kentinde Türk devletinin Şengal’e yönelik düzenlediği saldırı Kürdistanlılar tarafından protesto edildi.

Mitingde DKT ve Sêvê Kadın Meclisi adına bir konuşma yapan Saime Bilen, Şengal’i sahipleneceklerini belirtti.

Topyekün savaşa karşı, topyekün direniş için dünyanın her yerinde mücadeleyi yükseltmeye devam edeceklerini de Bilen sözlerine ekledi. Miting sloganlarla sona erdi.

VİYANA

Avusturya’nın başkenti Viyana’da da Türk devletinin Şengal’e saldırısı Irak konsolosluğu önünde protesto edildi.

Mam Zeki Şengali'nin fotoğraflarının yanı sıra KCK, YBŞ ve YPG bayrakları ile Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın posterlerini taşıdı. Türk devleti ve Irak hükümeti karşıtı sloganların atıldığı eylemde Viyana Êzidî toplumundan Elyas Silo Yusuf bir konuşma yaptı.

Katliamı kınayan Yusuf, “Mam Zeki'nin Şengal halkı için yaptıklarını asla unutmayacağız. Ona karşı yapılan bu suikast biz Şengallileri teslim alamayacak. Tam tersine mücadeleyi yükselterek bu saldırıya cevap olacağız” dedi.

Saldırıda Irak hükümeti ve Güney Kürdistan yönetiminin de payı olduğunu vurgulayan Yusuf bu güçlerin Türk devletinin kirli saldırılarına ortak olmaktan vaz geçmeleri gerektiğini söyledi.

LINZ

Avusturya’nın Linz kentinde de Türk devletinin Şengal’e saldırması ve Zeki Şengalî’yi katletmesi bir mitingle protesto edildi.

Saat 18.00’de başlayan miting bir saat sürdü. Kürdistan ve devrim şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan mitingde Linz Demokratik Kürt Toplum Merkezi adına yapılan konuşmada, saldırı kınandı. Bildirilerin de dağıtıldığı eylemde sık sık “Terörist Erdoğan”, “Katil Erdoğan”, “Türk ordusu Kürdistan’dan defol” sloganları atıldı.

DÜSSELDORF

Almanya’nın Düsseldorf kentinde Şengal’e yönelik Türk devletinin düzenlediği saldırı 2000 bin kişinin katıldığı bir yürüyüş ile protesto edildi.

Fed-Med NRW’nin düzenlediği yürüyüşte sık sık sloganlar atıldı. Fed-Med Eş Başkanı Engin Sever, Kürt kadın siyasetçi Besime Konca ve Êzidî Federasyonu’ndan Haci Çelik birer konuşma yaptı.

HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde de Türk devletinin Şengal’e saldırısı Zeki Şengali’nin Türk katledilmesi kitlesel bir yürüyüşle protesto edildi. Saat 17.00’de Hachmannplatz’da bir araya gelen kitle Jungfernstieg üzere Türk konsolosluğa kadar yürüdü.

Eylem sırasında yapılan konuşmalarda, DAİŞ çetelerinin Ezidi halkına yönelik dört yıl önce başladığı soykırımı Türk devleti tarafından tamamlanmak istendiği belirtilerek Kürtlere direnmekten başka bir çare olmadığı ifade edildi.

MANNHEIM

Almanya'nın Mannheim kentinde Türk ordusunun Şengal'e saldırısı ve suikast sonucu Zeki Şengalî’nin katledilmesini protesto etmek amacıyla Mannheim HBF’da bir miting düzenlendi.

Kürt Toplum Merkezi Mannheim’ın organize ettiği mitinge çevre kentlerden Kürdistanlılar da katıldı.

Zeki Şengalî ve Atakan Mahir şahsında devrim şehitleri anısına saygı duruşu ile başlayan mitingde Kürt Toplum Merkezi’nden Halis Doğan açılış konuşmasını yaptı. Daha sonra ise Almanca bildiriler dağıtıldı ve okundu. Mitingde faşistlerin provkasyon girişimi de boşa çıkarıldı.

LONDRA

Britanya’nın başkenti Londra’da da Şengal’e saldırıyı protesto etmek amacıyla bir miting düzenlendi.

Britanya Kürt Halk Meclisi, Roj Kadın Meclisi, Londra Kürt Halk Meclisi, Gikder, Tohum, Tilkililer derneklerinin de çağrıcısı olduğu eylemde yapılan konuşmada Şengal’e yönelik saldırı kınandı.

BBC önünde gerçekleştirilen eylemde sık sık, “Şengal yalnız değildir”, “TC Şengal'den defol”, “Biji Serok Apo”, “Biji YPŞ”, “Şengal’de zafer kazanacak" sloganları atıldı.

Eylem sloganlarla sona erdi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te de yaklaşık 500 kişinin katılımı ile Türk devletinin Şengal’e saldırısı protesto edildi. Republique Meydanı’nda bir araya gelen kitle, Chattelet Meydanı’na kadar yürüdü. Burada ise bir miting yapıldı. Saygı duruşu ile başlayan miting yapılan konuşmalar ardından sona erdi.

BOLZANO

İtalya’nın Bolzano kentinde de Şengal için bir eylem düzenlendi. Kürdistanlılar ve İtalyanların katıldığı eylemde yapılan konuşmalarda, “Bu suikast Şengal katliamının devamıdır” denildi. Erdoğan’ın DAİŞ’in eliyle yaptığı bu katliama bu kez kendisinin devam ettiği belirtildi.

"Erdoğan terörünü durdurun" yazılı pankartın taşındığı eylemde ayrıca Zeki Şengali'nin resmi taşındı.

Eylem " Katil Erdoğan, Terörist Erdoğan" sloganlarıyla son buldu.