Avrupa’da Kürtler HDP için alanlara çıktı

Paris, Rennes, Düsseldorf ve Helsinki’de HDP’yi sahiplenmek amacıyla alanlara çıkan Kürdistanlılar ve dostları, “HDP’nin kapatılmasına izin vermiyoruz, Türkiye’de faşizmi yeneceğiz” diye haykırdı.

Fransa’nın başkenti Paris ile Rennes, Almanya’nın Düsseldorf ve Finlandiya’nın Helsinki kentlerinde, AKP-MHP faşizmine karşı “HDP’yi kapattırmayacağız, faşizmi birlikte yeneceğiz” sloganıyla yürüyüşler yapıldı.

Eylemlerde  “HDP’liyiz, her yerdeyiz” denilerek, HDP sahiplenildi.

PARİS

Fransa’nın başkenti Paris’te Avrupa Demokratik Güç Birliği (ADGB) öncülüğünde, AKP-MHP faşizmine karşı “HDP’yi kapattırmayacağız, Faşizmi birlikte yeneceğiz” şiarıyla bir yürüyüş yapıldı.

République meydanında bir araya gelen yüzlerce Kürdistanlı ve dostları, üzerinde “HDP’nin kapatılmasına izin vermiyoruz, Türkiye’de faşizmi yeneceğiz” pankartı ile birlikte “HDP’liyiz yerdeyiz” dövizleri taşındı. 

Stalingrad meydanına doğru yürüyüşe geçen kitle, yol boyunca HDP lehine ve Türkiye’deki faşist AKP-MHP rejimine karşı sloganlar attı. Sesleri Paris sokaklarında yankılanan kitle, yürüyüş boyunca esnaflara ve yolda geçen halka CDKF’nin HDP için hazırladığı Fransızca bildiriler dağıttı. 

Stalingrad meydanına ulaşıldıktan sonra burada bir miting yapıldı. Mitingde, HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ile Mithat Sincar’ın 18 Eylül eylemleri için yazdıkları mesaj okundu.

Mesajın ardından HDP adına Veysel Keser bir açıklama yaptı. Keser, ”AKP-MHP iktidarı tarafından demokrasiye darbe yapılmak isteniyor. Partimiz Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun iktidarın siyasi hesapları ile hukuktan yoksun bir şekilde vekilliğinin düşürüldüğü gün Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, partimiz hakkında kapatma davası açtı. Bu gelişmeler, AKP iktidarının yargıyı muhalefet üzerinde nasıl bir sopaya dönüştürdüğünün açık kanıtı niteliğinde. Talimatla hareket eden Yargıtay Başsavcısı, meşru olmaktan uzak, hukuk dışı bir karara imza atmış oldu. 

Konuşmasına HDP’nin bir bütünlük olduğunu dile getiren Keser şunları vurguladı: “HDP, yoluna kararlılıkla devam edecektir. HDP, binalardan ve şahıslardan ibaret değildir. HDP, bugüne kadar büyük bedeller ödeyerek gelmiş, bu topraklarda mayası tutmuş demokrasi ve özgürlük mücadelesidir. HDP, Türkiye’nin aydınlık geleceğidir. HDP, Türkiye’nin barış umududur. HDP, toplumsal vicdanın sesi ve sözüdür.”

ADGB adına Kemal Karanfil de bir açıklama yaptı. Karanfil, “HDP sadece bir seçim partisi değildir, bir ihale partisi değildir, bir makarna ile yola getirilen insanların partisi değildir. HDP özgürlük isteyenlerin, adalet isteyenlerin partisidir. HDP’nin şehitleri vardır, cezaevleri HDP’lilerle doludur. Bu faşist iktidar AKP ve destekçisi MHP tüm suçlarını HDP ile kapatmak istiyorlar” diyerek “Gün HDP’ye sahip çıkma zamanıdır, gün birlikte olma zamanıdır” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.  

Eylem sloganlarla sona erdi. 

RENNES

Fransa’nın Rennes kentinde de Kürdistanlılar ve Kürt dostları, Türk devletinin işgal saldırılarına, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride ve HDP’ye saldırılara karşı bir miting yaptı.

Place du Colombier’de saygı duruşu ile başlayan mitingde, HDP'nin kapatılma tehdidine ve KDP’nin işbirliğiyle Medya Savunma Alanları’na yönelik saldırıları ile ilgili bildiri okundu.

Kürdistan'da gelişen siyasi operasyonlar sivil alanlara yönelik bombardımanlar ile HDP’ye yönelik kapatma davasının 22 yıldır ağırlaşan tecrit politikasının bir parçası olduğu belirtildi.

Açıklamada zindan ve gerilla direnişi de selamlandı.

Daha sonra Place du Colombier’den Republique Meydanı'na doğru yürüyüş gerçekleştirildi.

Yürüyüş  esnasında "Bimre xiyaneta KDP”, “Bijî berxwedana gerîla”, "Öcalan’a özgürlük, Kürdistan’a statü” ve “Jin jiyan azadî” sloganları atıldı.

DÜSSELDORF

Almanya'nın Düsseldorf kentinde HDP'yi sahiplenmek amacıyla, Avrupa Demokratik Güç Birliği öncülüğünde yapılan eylem, merkez tren garı önünde toplanan Kürdistanlılar ve dostlarının yürüyüşüyle başladı.

"HDP'liyiz, her yerdeyiz" "HDP'yi kapattırmayacağız" pankartlarının taşındığı eylemde, yaklaşık 2 buçuk kilometrelik bir yürüyüş yapıldı. Sık sık HDP'yi sahiplenen sloganların atıldığı eyleme Alman kamuoyu da yoğun ilgi gösterdi.

Yürüyüş sırasında Almanya'nın AKP-MHP faşizmine verdiği destek de teşhir edildi. Almanya'nın Kürt soykırımını gerçekleştirmek isteyen Türk Devleti'ne ekonomik ve silah desteğine  son vermesi talep edildi.

Eylem kortejine HDP'li eski milletvekilleri ve belediye başkanlarının olduğu bir heyet öncülük etti. Yürüyüşün ardından Düsseldorf merkez tren garı önünde katılımcılar yaptıkları konuşmalarla HDP'nin demokrasi mücadelesine dikkat çekildi. Eylem halaylar sloganlar ve zılgıtlarla sona erdi.

HELSİNKİ

Finlandiya’da yaşayan Kürtler, HDP ile dayanışmak amacıyla bir stant açtı. Türkiye’deki siyasi durum ve HDP’ye yönelik adaletsizlik ve hak ihlalleri hakkında çevreden geçenleri bilgilendiren Kürtler, Fince broşürler dağıttı.